Ţara noastră este a şasea cea mai mare piaţă de asigurări property din Europa Centrală şi de Est, cu 262 de milioane de euro, a declarat, ieri, Adrian Marin, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), citat de Agerpres.
Şeful UNSAR a menţionat: "Româ-nia este a şasea cea mai mare piaţă de asigurări property din Europa Centrală şi de Est, cu 262 de milioane de euro, mai puţin cu un milion de euro decât locul cinci, Slovacia. Este însă de precizat că subscrierile property din ţara noastră sunt de şase ori mai mici decât în Polonia şi se află la jumătate faţă de Ungaria. Mai este de remarcat faptul că, la nivelul CEE, piaţa property a crescut în 2018 faţă de 2017, cu 5,4%, iar România cu 4%". Adrian Marin a menţionat că, în prima jumătate a lui 2019, creşterea pieţei property în România a fost dublă, de 9,7%. Conform domniei sale, deşi suntem a şasea cea mai mare piaţă property din CEE, pe asigurările non-viaţă cumulat ocupăm locul al treilea, iar acest lucru se datorează ponderii asigurărilor auto.
"Potenţialul reiese clar din cifre, dar şi din deficitul de protecţie al românilor. În primul semestru din 2019, erau 1,15 miliarde euro prime brute subscrise asigurări de viaţă şi non-viaţă, în creştere cu 7,82% faţă de semestrul întâi din 2018", a spus Adrian Marin.
El a arătat că segmentul property reprezintă 16% din piaţa de asigurări non-life, cu prime brute subscrise de 146 milioane de euro.
Din toată linia de Property, un procent de 36% din primele brute subs-crise este aferent asigurărilor de locuinţe (facultative şi obligatorii), adică 52 de milioane de euro la nivelul semestrului întâi 2019. Subscrierile aferente liniei de asigurări pentru locuinţe au înregistrat o creştere comparativ cu prima jumătate a anului trecut, respectiv +7,4% pentru asigurările facultative şi +3,6% pentru PAD. Cu toate acestea, creşterea nu este suficientă dacă vorbim de gradul de penetrare a asigurărilor de locuinţe din România.
Asigurătorii au plătit indemnizaţii brute de zece milioane de euro în primele şase luni din 2019, cumulat pentru asigurări facultative şi PAD.