Cu prudenţă, spre reluarea creditării

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 septembrie 2009

Cu prudenţă, spre reluarea creditării

BNR a redus dobânda de politică monetară la 8,0% pe an, de la 8,5%

Rata dobânzii de politică monetară a fost redusă la nivelul de 8% pe an de la 8,5%, începând cu data de 30 septembrie 2009, în urma şedinţei de ieri a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.

BNR se concentrează pe convergenţa ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu şi pe asigurarea condiţiilor pentru revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare, potrivit comunicatului instituţiei, conduita politicii monetare rămânând prudentă.

Analiştii financiari anticipau mişcarea Băncii Naţionale şi spun că vom simţi efectele deciziilor de ieri pe termen mediu.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank, este de părere că, prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară, se doreşte scăderea dobânzilor, mai întâi, pe piaţa interbancară. "Aceasta va fi urmată, apoi, de scăderea dobânzilor la depozite şi la credite în relaţia cu persoanele fizice şi companiile", ne-a spus domnia sa, adăugând că, pe măsură ce tot mai mulţi oameni vor apela la credite din nou, ar trebui să vedem reluarea creşterii economice.

Lucian Anghel, economist-şef al Băncii Comerciale Române, opinează că, în contextul scăderii inflaţiei, există loc pentru noi reduceri ale dobânzilor, în anumite condiţii, însă. "Una dintre condiţii ar putea fi respectarea acordurilor cu instituţiile de credit internaţionale", ne-a declarat domnul Anghel. Domnia sa este de părere că sunt şanse ca BNR să reducă în continuare dobânda de politică monetară.

BNR a mai decis, ieri, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar în vederea consolidării canalelor de transmisie a politicii monetare şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Totodată, "Consiliul de Administraţie al BNR reafirmă că "implementarea fermă şi consecventă a mix-ului de politici macroeconomice - monetară, fiscală, de venituri, precum şi a reformelor structurale convenite în acordul de finanţare cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi alte instituţii internaţionale sunt esenţiale pentru continuarea sustenabilă a procesului de dezinflaţie, menţinerea stabilităţii financiare şi relansarea durabilă a activităţii economice, potrivit comunicatului instituţiei.

Noul nivel al dobânzii de politică monetară va intra în vigoare astăzi, 30 septembrie, şi este un minim din februarie 2008. În urma hotărârii, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4,0 la sută pe an de la 4,5 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 12,0 la sută pe an faţă de 12,5 la sută.

În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 18,0 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie - 23 noiembrie 2009, de la 18,75 la sută, mai precizează reprezentanţii BNR.

Tranzacţii de aproape 2 milioane de euro cu contracte futures, la BVB

În şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au fost schimbate, prin mai multe tranzacţii, 1.746 de contracte futures (simbol EUR09DEC şi EUR10MAR), în valoare de 7,5 milioane de lei (respectiv 2 milioane de euro), potrivit datelor transmise de către operatorul de piaţă.

Preţul mediu de tranzacţionare pentru contractele futures EUR09DEC a fost de 4,295 lei, în timp ce preţul aferent contractelor EUR10MAR a fost de 4,37 lei.

Contractele futures EUR09DEC au intrat la tranzacţionare în data de 23 martie 2009 şi au scadenţa pe 18 decembrie 2009, în timp ce contractele EUR10MAR au scadenţa pe 19 martie 2010. (IZABELA SÎRBU)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb