CU UN AN ŞI JUMĂTATE ÎNAINTE DE ALEGERI Iohannis, Dragnea şi Firea încing hora electorală

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2018

Iohannis, Dragnea şi Firea încing hora electorală

Săptămâna a început cu mult zgomot pe scena politică autohtonă. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut mai multe declaraţii în care a criticat aspru actuala guvernare şi a cerut, din nou, demisia premierului; Liviu Dragnea, şeful PSD, susţine că "minciunile" lansate de la Cotrocei pot reprezenta un atac la siguranţa naţională; Gabriela Firea, primarul Capitalei, afirmă că Guvernul nu este lăsat să-şi facă treaba.

Întreaga tevatură pare a fi una din cadrul unei campanii electorale anticipate - de altfel, Iohannis, Dragnea şi Firea sunt (mai mult sau mai puţin) consideraţi drept potenţial candidaţi pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Din această perspectivă, declaraţiile lor pot fi privite cu mai puţină încrâncenare. Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, Liviu Dragnea i-a dat replica la Antena 3, iar Gabriela Firea a emis un comunicat.

Primarul Capitalei îl acuză pe preşedinte că nu lasă Guvernul să lucreze şi caută conflictul cu lumânarea: "A fost incredibil. Timp de un sfert de oră domnul preşedinte Iohannis ne-a vorbit de petele negre din soare, făcându-se că nu vede lumina soarelui pe care o vedem cu toţii. Este incredibil cum mistifică realitatea domnul preşedinte. Ne spune că veniturile stau cel mai prost acum, când de fapt, în primele 4 luni ale anului ANAF a încasat cu 1 miliard de lei mai mult decât era programat în buget şi 8,1 miliarde mai mult decât anul trecut. Îi amintesc eu domnului preşedinte că din 2013 încoace, singurul an în care au scăzut veniturile la buget au fost în 2016, în măreaţa guvernare tehnocrată. La fel a fost şi fondurile europene: singurul an în care au scăzut încasările de la Uniunea Europeană a fost 2016, în guvernarea girată şi susţinută de domnul preşedinte. Văd că domnul Iohannis a făcut o obsesie din această cerere de demisie. Eu îi solicit ca în loc să caute conflictul cu lumânarea să lase Guvernul să-şi facă treaba. Oamenii nu mai vor ceartă şi ciondăneală între cei care le decid soarta pentru că asta îi afectează direct. Până acum doamna premier s-a purtat foarte decent cu domnul Iohannis. Cu ce îi ajută pe oameni faptul că preşedintele îi cere demisia doamnei prim-ministru. «Dragnea şi ai lui» este un mod de exprimare cu mult sub rangul unui preşedinte al României. Eu nu îmi amintesc ca domnul Dragnea să fi vorbit în această manieră despre domnul Iohannis, chiar dacă sunt în tabere politice diferite. Pot să înţeleg resentimentele politice ale domnului Iohannis, dar asta nu-i poate scuza în niciun fel ieşirea în decor în ce priveşte limbajul public".

Liviu Dragnea este convins că reprezintă o ţintă pentru actualul preşedinte: "Eu cred că această ieşire a avut mai multe obiective, politic vorbind. Primul obiectiv să încerce să justifice cererea de demisie a doamnei prim-ministru Dăncilă de săptămâna trecută, legând-o, vezi Doamne, de nişte date economice care sunt false şi care sunt nişte minciuni, pentru a nu se rostogoli ideea că i-a cerut demisia că a făcut o vizită în Israel. De asemenea, este foarte greu să nu înţelegem sau să nu realizăm că este o implicare politică aşa cum nu ar trebui să aibă, constituţional, un preşedinte al României, pentru că s-a referit nu prima oară la un partid politic, la PSD. Nu mai vorbesc de mine, pentru că eu sunt ţinta preşedintelui de doi ani de zile. Oamenii sunt confuzaţi din cauza acestor informaţii false repetate la nesfârşit. Doamna Dăncilă nu poate demisiona pentru că îl deranjează pe domnul preşedinte un program de guvernare care produce efecte bune şi generează creştere economică serioasă. Nu are de ce să demisioneze, nu putem să schimbăm premierul de câte ori vrea preşedintele".

Acest şir de replici a fost generat de o declaraţie de presă a preşedintelui, în care a criticat guvernarea şi solicitat demisia Vioricăi Dăncilă: "Veniturile pe profit au scăzut faţă de trimestrul întâi al anului trecut, este la fel de grav, este o reflectare a faptului că într-adevăr economia duduie, dar la bugetul statului duduie doar cheltuielile, veniturile - pauză. Veniturile din TVA. TVA-ul trebuia să fie stâlpul de bază al venitului. Nerealizarea este de 9 la sută. Am avertizat  atunci când s-a discutat bugetul că este nerealizabil, că se bazează pe un optimist nemotivat. (...) Iată că în primul trimestru suntem cu 9 la sută faţă de ceea ce a fost programat. Veniturile din accize. Aici este un lucru foarte special. Reflectă cel mai fidel degringolada din finanţele publice. Cu toate că au crescut preţurile, că s-a reintrodus acciza pe carburant, care, apropo, nu a fost prevăzută în acel valoros program de guvernare, şi totuşi se află cu 12 la sută sub program. Aceasta este performanţa PSD. Cu toate că românii plătesc preţuri mai mari la aproape tot, PSD nu realizează nici şcoli, nici autostrăzi, nici spitale. (...) Suntem cu 37 la sută sub valoarea programată la venituri, la cheltuieli suntem cu 43 la sută sub valoarea programată. Mult. Este inadmisibil ca aceste fonduri europene să nu facă parte din priorităţile PSD. Dar ce să ne mai mirăm. PSD are tot felul de priorităţi - lupta cu BNR, cu multinaţionalele, doar cu fondurile europene nu se luptă. Măcar de aici să realizeze investiţii dacă din fonduri proprii nu reuşesc. Invit să îşi revină, pe guvernanţii PSD. Per ansamblu, o evoluţie total nesatisfăcătoare a finanţelor publice. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă pentru a face loc unor oameni responsabili şi com­petenţi. Şi în acest context este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă".

Până la alegerile prezidenţiale din 2019 mai sunt cel puţin 18 luni, aşa că astfel de dialoguri de la distanţă se vor repeta, poate doar personajele se vor mai schimba, în funcţie de interesele partidelor.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Extras din Constitutie - Art. 80 – Rolul Preşedintelui

    (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

    (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. 

    1. Articolul de mai sus spune foarte clar ce are de facut - "in acest scop (adica atunci cand vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice) presedintele trebuie SA MEDIEZE INTRE PUTERILE STATULUI, Unde si cand a exerciat aceasta mediere?

    Tinerii până în 30 de ani pe când?

    1. Corect. Dar ar trebui sa se instituie in prealabil o scoala pentru a deveni politician in care sa se studieze cu cei mai buni profesori in domeniu - doctrinele de stanga, dreapta, centru, principiile de etica si conduita, limbaj, diplomatie, studii geopolitice europene si internationale, reprezentarea interesului national etc. Candidatii la posturile de demnitate publica ar trebui sa promoveze in prealabil aceasta scoala - poate numai asa vom avea o clasa politica mai evoluata, capabila sa negocieze in interesul tarii si a cetatenilor ei.

      Da

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb