CULMEA RIGORII LA UN JURIST Şeful Fiscului nu şi-a declarat averea!

ROMANA PUIULEŢ
Ziarul BURSA #Companii / 6 mai 2005

Demnitarul dă vina pe funcţionarii Guvernului că nu i-au făcut publică declaraţia de avere, deşi, în mod normal, declaraţia sa ar fi trebuit postată pe site-ul ANAF sau al Ministerului Finanţelor, unde este secretar de stat

Preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, a încălcat legea, fiindcă nu şi-a publicat la timp nici declaraţia de avere, nici cea de interese. Nici pe site-ul Guvernului, nici pe cel al Ministerului de Finanţe, unde este secretar de stat, şi nici pe cel al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al cărei preşedinte este de trei luni, nu puteau fi găsite, pînă ieri, declaraţiile sale. Conform legii, demnitarii au obligaţia să-şi depună declaraţia de avere şi interese în termen de 15 de zile de la data numirii în funcţie. Totodată, demnitarul are obligaţia să-şi publice declaraţia de avere pe site-ul autorităţii publice în care funcţionează, în termen de 30 de zile de la data depunerii.

Sebastian Bodu a fost investit în funcţie la data de 1 februarie, astfel încît declaraţia sa ar fi trebuit să apară pe site-ul Ministerului de Finanţe pînă la data de 15 martie. Doar că nu s-a întîmplat aşa... Nici după aproape trei luni declaraţia sa nu a fost publicată pe site. Singura informaţie publică este CV-ul său, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Astfel că tocmai şeful instituţiei care ne verifică averile, a uitat de propria sa declaraţie de avere!

Potrivit legii, împotriva şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ar putea fi declanşată din oficiu procedura de control a averii. Purtătorul de cuvînt al ANAF, Dorin æigănaş, ne-a declarat ieri dimineaţă că declaraţia şefului său trebuie să fie afişată pe portalul http://anaf.mfinanţe.ro, doar că, surpriză!, în cîteva minute şi-a dat seama că ea nu figurează acolo. Ulterior, Sebastian Bodu a recunoscut el însuşi că declaraţia sa de avere nu figurează pe nici un site oficial, susţinînd însă că ar fi depus-o la Guvern în data de 3 februarie. Mai mult decît atît, preşedintele ANAF a aruncat vina "pe cei de la Guvern" care ar fi uitat să posteze declaraţia sa de avere şi interese pe site. Doar că, din cunoştinţele noastre, buclucaşa declaraţie ar fi trebuit publicată de specialiştii Ministerului de Finanţe sau ai ANAF.

Mai tîrziu, un alt funcţionar al ANAF ne-a sunat la redacţie să ne comunice că declaraţia domnului Bodu se află pe site-ul Guvernului şi nu pe cel al Ministerului Finanţelor, deoarece Sebastian Bodu a fost numit din ordinul premierului Călin Popescu Tăriceanu. Nu ştim unde a căutat-o funcţionarul respectiv, căci noi nu am găsit-o. La fel cum nu o găsise nici şeful său. Mai mult, şi alţi secretari de stat, şefi de instituţii, sînt numiţi de premier, dar declaraţile lor figurează pe site-ul instituţiei respective, iar nu pe cel al Guvernului, care cuprinde doar demnitarii din aparatul Executivului.

Sebastian Bodu ne-a precizat că ne va trimite numărul de înregistrare ale declaraţiei sale de avere de la departamentul de resurse umane din cadrul Ministerului Finanţelor, dar probabil că ulterior a uitat sau din nou declaraţia domniei sale s-a rătăcit pe drum, căci la noi n-a ajuns pînă la închiderea ediţiei...Curios este că domnia sa a înregistrat-o la Ministerul Finanţelor, dar, în acelaşi timp, dă vina pe Guvern. Asta da, rigoare!...

Sub presiunea camerelor de filmat, miniştrii cabinetului Tăriceanu şi-au depus ieri declaraţiile de avere în forma propusă de Guvern. Toţi miniştrii au depus declaraţii de avere şi interese, toţi cu excepţia Ministrului de Externe, Răzvan Ungureanu. Formularele propuse de Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, au fost însă radical modificate în Senat, iar camera decizională în care ele vor fi votate este Camera Deputaţilor. Călin Popescu Tăriceanu susţine că depunerea declaraţiilor de avere şi interese ale membrilor cabinetului său este un exemplu că actualul Executiv doreşte să aibă o Guvernare corectă şi transparentă.

Sebastian Bodu figurează ca acţionar fondator al companiei "Creditul Ipotecar Româno-American" SA, societate înfiinţată în februarie 2003 de "Fondul Româno-American de Investiţii", unde a funcţionat ca avocat. FRAI este unul dintre investitorii importanţi pe piaţa noastră. Cea mai importantă tranzacţie în care a fost implicat Fondul a fost privatizarea Băncii Agricole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb