Cum a "mâncat" Isărescu creşterea salariilor medicilor

Lucian Isar
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2016

Cum a "mâncat" Isărescu creşterea salariilor medicilor

România încă se luptă să elimine sistemul Iliescu-Isărescu impus în '90-'92, ca şi în Rusia lui Yieltsin. Din SUA veştile potenţează valul schimbării şi dă un suflu nou aflării adevărului de la Mineriade, a scris Lucian Isar pe blogul său.

Isărescu este singurul Guvernator din lume care şi-a aprobat bonus de performanţă în criză.

Nu ştim dacă Isărescu a băgat bonusul în consum sau în investiţii dar ştim că a "mâncat" creşterea de acum a salariilor medicilor.

Mecanismul este simplu şi ţine de acţiunile lui Isărescu de a creşte dobânzile în criza şi de a finanţa deficitul şi datoria Statului la dobânzi nesustenabile.

Dobânzile ridicate pe fond de deficit în criza economică au fost canalizate direct în bonusul lui Isărescu. Desigur dupa cheltuielile discreţionare.

Estimarea făcută de Ministerul de Finanţe referitor la impactul bugetar ar creşterilor salariale propuse recent este de 4,85 miliarde de lei. Este o creştere permanentă.

Să urmărim acţiunile lui Isărescu din criza şi cât a pierdut în fiecare an România din finanţarea deficitului bugetar şi a datoriei publice.

România are moneda naţională şi teoretic are independenţa de politică monetară. Cu atât mai straniu comportamentul lui Isărescu doar de dragul bonusului.

Mecanismul prin care Isărescu a pus presiune pe costul finanţării Statului Român a fost

următorul (prin acest mecanism şi cost a ţinut politicienii creduli, captivi):

- dobânzile la lei au explodat şi bancile nu se mai puteau finanţa în piaţă pentru a putea finanţa datoria Statului Român

- Isărescu finanţa băncile la dobânda de Lombard la 14,25% care se transfera cap la cap în cost de finanţare pentru bugetul Statului

- Isărescu finanţa doar băncile prietene care cumpărau vin cu 10,25%.

Deficitul bugetar a fost finanţat de Ministerul de Finanţe în noiembrie şi decembrie 2008 la 14,25% iar în 2009 la 11%.

Pe măsura datoria statului a crescut costul finanţării a crescut apropiindu-se de 2% din PIB. Doar dobânda, de aproape 3 ori cât marirea pentru medici!

România are monedă proprie.

Isărescu a finanţat deficitul în criză printr-o morişca care se regăseşte în propriul bonus. Desigur pierderea este băgată pe bugetul Statului şi acoperită din taxele şi impozitele noastre.

Morişca funcţiona aşa: Ministerul de finanţate făcea licitaţie de titluri scurte sau depozite iar băncile plasau la un mark-up, adică la o dobânda mai mare decât cea la care luau bani de la BNR.

Isărescu a fost singurul guvernator care a crescut exploziv dobânzile în criza transferând costurile în taxe şi impozite şi pe economia reală şi profitul în bonus personal.

Este simplu de văzut că doar o diferenţă de dobânda de 3,5% pe an, la o datorie de peste 20% din PIB în lei, reprezintă un cost suplimentar pentru România pe care dacă nu l-ar fi avut din voinţa lui Isărescu ar fi permis demult creşterea de salarii.

Isărescu a crescut dobânzile în criza iar costul transferat pe buget îl regăsim în bonusul personal. Isărescu este singurul guvernator aflat în această situaţie din întreaga lume, a scris Lucian Isar, conform sursei citate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Isarescu si vinul

    Hai sictir !

    1. Deja a deventi patetic...nu s-a uzat placa? A devenit un fel de Antena 3 si Basescu...sunt atat de multe subiecte despre care se poate scrie si consuma energia. Am inteles ca din cauza lui Isarescu a pierdut Isar o bucata de cascaval si bani de masini scumpe...Cred ca incepe sa faca rau PNL-ului prin iesirile sale...si nu as vrea sa "capitalizeze" PSD-ul...

      A devenit patetica toata miscarea asta viermuitoare a lui Isar, a contopistului urecheat si a grajdarului din Cisnadie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb