Cum arată planurile de redeschidere a şcolii în alte ţări europene

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 august 2020

Cum arată planurile de redeschidere a şcolii în alte ţări europene

Sistemul educaţional din toată Europa a fost bântuit de necunoscute, în acest an. Ţări precum România sau Italia au ţinut elevii acasă din martie până în vacanţa de vară, în timp ce alte ţări precum Danemarca au permis şcolilor să se redeschidă pentru restul anului şcolar după ce a trecut ce a fost mai rău din primul val al pandemiei. Toate autorităţile au încercat să-i asigure pe părinţi şi copii că predarea la clasă va reîncepe la toamnă.

Cu toate acestea, redeschiderea planificată a şcolilor nu a putut veni într-un moment mai rău: multe ţări europene, de la Spania până la Polonia şi Româ­nia, se confruntă cu o nouă creştere a cazurilor de coronavirus. Deja noul vârf în termeni de cazuri noi a obligat unele şcoli să îşi închidă din nou uşile, inclusiv în statul nord-german Mecklenburg-Vorpommern, unde patru şcoli au fost nevoite să se închidă parţial din cauza cazurilor noi, după redeschiderea de săptămâna trecută, notează Politico.eu.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a declarat, luna aceasta, că dovezile sugerează "că redeschiderea şcolilor nu a fost asociată cu creşteri semnificative în ceea ce priveşte transmiterea comunitară", dar a recunoscut că există "dovezi contradictorii" cu privire la impactul închiderii şi redeschiderii şcolilor.

Spania

În Spania, nu există nicio dată stabilită la nivel naţional, primele şcoli redeschizându-se pe 7 septembrie în unele regiuni. Recomandările guvernului includ distanţarea socială şi utilizarea unor spaţii precum biblioteci şi cantine ca săli de clasă, anunţa Politico.eu la începutul săptămânii.

Profesorii se plâng că regulile pentru redeschidere se contrazic la nivel de regiuni - cele 17 regiuni ale Spaniei pot stabili propriile politici de educaţie - ceea ce ar putea duce la confuzie. "Nu pot exista 17 (tipuri de) întoarceri la clasă în Spania", spune Sonia García, o purtătoare de cuvânt a sindicatului didactic ANPE. Ea a subliniat lipsa unor "instrucţiuni clare" din partea guvernului central.

Guvernul regional catalan este în proces de angajare a 5.000 de profesori suplimentari, mai informează sursa citată. Cu aceşti profesori adiţionali se vor crea "bule" stabile de elevi pentru limitarea contactului, lucru ce va permite copiilor să nu poarte măşti şi nici să nu urmeze regulile de distanţare socială. Regiunea Madrid intenţionează să angajeze şi ea 600 de cadre didactice şi a propus patru planuri de acţiune diferite, în funcţie de gravitatea pandemiei (inclusiv participare parţială şi învăţare la distanţă), scenariu similar cu cel din România. În regiunea de nord-est a La Rioja, autorităţile regionale propun ca elevii mai mari de 14 ani să poată alege dacă vor să facă şcoală online sau să urmeze cursurile de şcoală după-amiază mai degrabă decât dimineaţa.

Franţa

Şcolile franceze urmează să se redeschidă la 1 septembrie, cu excepţia zonelor declarate zone "active de circulaţie a virusului" precum Paris sau regiunea Marsilia, unde şcolile ar putea rămâne închise.

Ministerul educaţiei a spus că elevii nu trebuie să se distanţeze social în zonele în care păstrarea unei distanţe este imposibilă, fie că vorbim de interior, fie că vorbim de exterior. Cu toate acestea, cei mai mari de 11 ani vor trebui să poarte măşti atât în interior, cât şi în exterior, dacă nu poate fi garantată o distanţă minimă de 1 metru. Regula este valabilă şi pentru profesori. Şcolile vor trebui să ofere măşti pentru personalul lor - ministerul educaţiei a anunţat că în momentul prezent are stocuri de măşti pentru trei luni. Elevii şi studenţii sunt aşteptaţi să-şi cumpere singuri.

Sindicatele profesorilor acuză guvernul de "agravarea haosului" şi crearea unor condiţii de muncă "degradante". Aceştia mai spun că planurile pentru şcoala la distanţă sunt incomplete dacă trebuie aplicate în cazul agravării numărului de cazuri.

Italia

Şcolile italiene urmează să se redeschidă pe 14 septembrie, după ce au fost închise timp de şase luni. Personalul va trebui să poarte măşti, iar guvernul va decide în ultima săptămână a lunii august dacă copii mai mari de şase ani vor trebui să facă acelaşi lucru.

Clasele vor fi mai mici pentru a permite distanţarea socială în rândul celor 8 milioane de elevi din ţară - ceea ce înseamnă că este necesar spaţiu suplimentar pentru noile săli de clasă. Dar, potrivit asociaţiei directorilor de şcoli, Italia încă nu are spaţiul adiţional pentru 20.000 de săli de clasă care să acopere un număr de circa 400.000 de studenţi.

Autorităţile locale au primit sarcina de a găsi aceste spaţii, unii recurgând la soluţii creative, cum ar fi utilizarea unităţilor de cazare ca săli de clasă. Tagliabue, mama devenită activistă din începutul materialului, este încrezătoare că şcolile se vor redeschide - "problema este câte ore vor putea garanta", spune ea, adăugând că o altă problemă va fi lipsa profesorilor pentru numărul mai mare de clase.

Presa italiană scria, vinerea trecută, că comitetul special format din experţi şi consilieri ai guvernului a declarat că regulile de distanţă socială pot fi evitate timp de câteva luni dacă elevii poartă măşti, asta în timp ce autorităţile caută o soluţie pentru sălile de clasă.

Belgia

Şcolile belgiene urmează să se redeschidă la 1 septembrie, în ciuda creşterii ratei de infectare în perioada de vară.

Experţii în educaţie au susţinut că guvernul nu ar trebui să privească doar efectele redeschiderii şcolilor asupra sănătăţii publice, ci şi impactul ne-redeschiderii asupra educaţiei şi bunăstării copiilor. Un nou studiu preliminar din Belgia a arătat că rata de infectare la şcoală în rândul elevilor este foarte redusă. Ziarul BURSA nu a putut consulta respectivul studiu, însă o întrebare relevantă de pus este în ce condiţii s-a realizat acea cercetare.

Regiunile din Belgia, responsabile în cont propriu de domeniul educaţiei, au decis vinerea trecută că toate şcolile se vor redeschide la 1 septembrie. Dacă rata infecţiei se înrăutăţeşte într-un anumit sat, elevii altor şcoli din regiune vor începe să participe la cursuri în grupuri ce vor alterna de la săptămâna la săptămână pentru a reduce contactul. Regiunile belgiene au indicat că lasă loc de alte ajustări în funcţie de evoluţia pandemiei.

Germania

Noul an şcolar începe la date diferite în cele 16 state ale Germaniei. În mai multe state din nord, cum ar fi Berlinul şi Schleswig-Holstein, elevii s-au întors deja la şcoală. În statele sudice, clasele se reiau în mod tradiţional în septembrie.

Educaţia este o competenţă regională, ceea ce înseamnă că fiecare stat are un plan diferit de redeschidere, dar Academia Naţională de Ştiinţe Naturale din Germania Leopoldina a emis instrucţiuni. Recomandările sale includ purtarea măştii de către elevii cu vârsta de 15 ani şi mai mari, grupuri mici de contact în şcoli şi testarea continuă a elevilor şi staff-ului şcolilor, informează sursa citată.

Unele state au decis ca măştile să devină obligatorii în şcoli, deşi până acum Renania de Nord-Westfalia este singurul stat care a mandatat purtarea de măşti în sălile de clasă. Unele state - cum ar fi Schleswig-Holstein - recomandă doar măşti, în timp ce elevii din state precum Brandenburg şi Berlin trebuie să le poarte doar în afara sălilor de clasă.

Unii profesori spun că instrucţiunile sunt insuficiente sau chiar contradictorii. "Măştile sunt obligatorii în clădire, dar nu în încăperea clasei", spune un profesor dintr-o şcoală primară din Berlin care a dorit să rămână anonim. El adaugă că "elevii se apropie foarte mult unul de celălalt în curtea şcolii" şi că "cel mai bine ar fi să avem un sistem care împarte clasele (...) astfel încât să existe mai puţini elevi împreună într-o singură clasă".

Polonia

Polonia intenţionează să redeschidă şcolile la 1 septembrie, ca deobicei, cu excepţia unei număr mic de judeţe cu rate mai mari de infecţie cu noul coronavirus.

Situaţia epidemiologică actuală "permite, în covârşitoarea majoritate a ţării noastre, majoritatea covârşitoare a facilităţilor noastre de învăţământ (...) reîntoarcerea la lecţiile standard bazate pe contactul dintre profesori şi studenţi", a declarat ministrul Educaţiei, Dariusz Piontkowski, la începutul acestei săptămâni.

Nu este necesară purtarea măştilor sau limitarea numărului de copii dintr-o clasă, dar elevilor li se cere să se spele pe mâini frecvent şi să evite contactul cu grupuri mari de studenţi.

Dintre cele 380 de districte ale ţării, 19 au în vigoare restricţii din cauza numărelor ridicate de cazuri de coronavirus. În zonele respective, numărul de studenţi autorizaţi să se adune într-un singur loc va fi limitat. Directorii de şcoli vor avea, de asemenea, autoritatea de a decide trecerea la modele de învăţare virtuală sau de "învăţare hibridă" dacă sunt detectate cazuri de coronavirus în şcolile lor.

Danemarca

Şcolile daneze s-au redeschis pe 10 august, pentru noul an şcolar. Mulţi elevi danezi s-au întors la şcoală încă din primăvară datorită lockdown-ul rapid şi a scăderii ulterioare a cazurilor de coronavirus care au permis redeschiderea şcolilor.

Când s-au redeschis şcolile, copiilor li s-a spus să nu stea în grupuri mai mari de 10-12. Totodată, aceştia ar trebui să păstreze 2 metri de distanţă în clasă şi să se spele pe mâini cel puţin odată la fiecare oră şi jumătate.

Guvernul danez a emis o serie de instrucţiuni principale, dar a permis municipalităţilor flexibilitate în implementarea regulilor. "Le-am spus membrilor noştri să coopereze cu municipalităţile locale, astfel încât îngrijorările şi gândurile cadrelor didactice să fie luate în considerare la toate nivelurile", a declarat Dorte Lange, vicepreşedintele Uniunii Învăţătorilor Danezi.

Copiii şi profesorii nu au fost obligaţi să poarte măşti, iar Danemarca nu a înregistrat o creştere a infecţiilor după redeschiderea şcolilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Purtarea măștii in scoli e o mascarada mondială dar ea poate salva viața unui copil de furia colegilor in caz că îl gâdila ceva pe la nas și, Doamne ferește, strănută necontrolat in clasa, în noua religie a virusului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb