• Şase luni de la Guvern s-au transformat într-un răgaz de un an pentru patroni
• Jumătate din echipe nu ar fi primit, altfel, licenţa pentru sezonul viitor
Cluburile noastre de fotbal au scăpat, încă o dată, de colapsul financiar. Până pe 31 martie anul viitor, toate echipele au posibilitatea să-şi rezolve problemele şi să-şi achite datoriile către stat.
Cluburile cu datorii au scăpat graţie Ordonaţei 92 din anul trecut, prin care agenţii economici (care nu au cazier fiscal şi nu au intrat în faliment sau insolvenţă) îşi pot amâna datoriile cu maxim şase luni. Toate cluburile de fotbal din Liga 1 au reuşit să evite dezastrul şi au obţinut in corpore licenţele pentru viitorul sezon. Conform unor date, jumătate din cele 18 din Liga 1 nu ar mai fi avut drept de joc în primul eşalon din cauza restanţelor financiare. Există două criterii din cadrul dosarului de licenţiere care ridică mari probleme cluburilor, cele de infrastructură şi cele financiare.
Cum majoritatea echipelor au datorii către stat de ordinul milioanelor de euro, reeşalonarea datoriilor pentru perioade cuprinse între 4 şi 6 luni a reprezentat o adevărată gură de oxigen. Cel puţin din punct de vedere al licenţei şi al competiţiei sportive până pe 31 martie anul viitor nu vor mai avea probleme, chiar dacă, teoretic, scadenţa vine mult mai rapid.
Cum în fotbalul nostru nu există strategii pe termen lung, toată lumea se bucură că a scăpat pe moment, fiind evident că anul viitor nu vor mai avea cum să beneficieze de clemenţă.
Viorel Duru, şeful Serviciului Licenţe şi Afilieri din cadrul Federaţiei Române de Fotbal, a declarat pentru ziarul "Bursa" că lucrurile sunt rezolvate pentru următorul sezon, dar că o altă analiză va fi realizată la sfârşitul anului: "Din punct de vedere al licenţierii nu se va mai întâmpla nimic pentru următorul sezon."
La 31 decembrie 2010 se încheie situaţia financiară şi vom vedea cine a fost de bună credinţă şi a plătit şi cine nu. Dar, chiar şi aşa, în ceea ce ne priveşte pe noi, cluburile tot mai au timp să-şi rezolve problemele până pe 31 martie 2011, când trebuie să depună dosarul de licenţiere pentru sezonul 2011- 2012".
• Datoriile, băgate sub preş
Cum corb la corb nu-şi scoate ochii, cluburile au rezolvat prin amânare încă o problemă. Pe lângă sumele datorate la stat, cele mai consistente de altfel, grupările din Liga I trebuiau să-şi rezolve şi litigiile financiare cu propriii angajaţi sau între ele, ca urmare a unor transferuri de jucători. Cum în dosarele de licenţiere nu au apărut nici un fel de probleme, este evident că toate cluburile au convenit să îşi reeşaloneze între ele datoriile. Imediat ce va începe noul sezon, comisiile sportive vor fi luate cu asalt, pentru rezolvarea acestor probleme băgate sub preş.
• Bani pierduţi pe drum
Administraţia Finanţelor Publice Sector 1 a deschis la Tribunalul Bucureşti, acum o lună, procedura falimentului împotriva clubului Dinamo, care are datorii de 44 de milioane de lei către stat. Preşedintele clubului, Nicolae Badea, susţine însă că în dreptul clubului nu figurează nicio datorie şi, teoretic, are dreptate. Căci, în 2005, majoritatea echipelor s-au transformat în societăţi pe acţiuni, pasând datoriile către vechile asociaţii. Spre exemplu, în cazul Stelei, echipa cu cele mai mari datorii, judecătorii au stabilit că nu există nici o legătură între fosta administraţie a clubului Steaua şi cea actuală. Practic, datoriile au fost lăsate în seama Asociaţiei sub care funcţionase clubul din Ghencea, dobânzile crescând de la un an la altul. În acest păienjeniş este imposibil de realizat un tablou exact al datoriilor recunoscute în acest moment de cluburi.
• Cele mai mari datorii
Steaua - 18 milioane euro
Poli Timişoara - 12 milioane euro
Dinamo - 10 milioane euro
Rapid - 9 milioane euro
CFR Cluj - 7 milioane euro
U Craiova - 2 milioane euro
La această listă se mai adaugă şi datoriile dintre cluburi, ca urmare a unor transferuri de jucători, către diverse firme, restanţele financiare către angajaţi (fotbalişti, antrenori, personal auxiliar).
1. fără titlu
(mesaj trimis de microbistul în data de 04.06.2010, 11:18)
aceeasi formula: subventii de la stat pentru cei bogati, iar apoi ne indunda televizoarele ipochimene ca becali, iancu sau borcea...
pacat de sportul asta si de microbisti