Cum explică vicepreşedintele ASF creşterea primei RCA, în pofida plafonării

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iulie 2024

Cum explică vicepreşedintele ASF creşterea primei RCA, în pofida plafonării

English Version

Sorin Mititelu: "Creşterea tarifelor este obiectivă şi s-a realizat în conformitate cu reglementările în vigoare, cel puţin până la proba contrarie"

"Nu poţi să lucrezi numai în pierdere, ci trebuie să revii la un preţ care să îţi permită supravieţuirea", spune oficialul ASF

Prima medie RCA a crescut cu 18% la finele primului trimestru al acestui an, faţă de nivelul de la finele lunii martie a anului trecut, conform datelor publicate ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu ocazia unei conferinţe de presă.

Creşterea apare chiar dacă, în primăvara anului 2023, executivul a plafonat preţul poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto, măsură ce a fost prelungită până la data de 30 septembrie a acestui an.

Sorin Mititelu, vicepreşedinte al ASF responsabil cu piaţa asigurărilor, spune că, cel puţin deocamdată, conform verificărilor realizate de Autoritate, creşterea tarifelor are la bază cauze obiective, fiind în conformitate cu reglementările în vigoare.

Conform reprezentantului ASF, verificările supraveghetorului pieţei au avut în vedere două aspecte: factorii care au determinat creşterea tarifelor şi modul în care aceasta s-a realizat.

"Primul şi cel mai important factor ţine de faptul că, înainte de plafonare, rata combinată, adică raportul dintre cheltuieli şi venituri, era supraunitar. Nu este o situaţie de normalitate şi necesita o ajustare, ceea ce s-a întâmplat. Nu poţi să lucrezi numai în pierdere, ci trebuie să revii la un preţ care să îţi permită supravieţuirea. Trebuie să ai un venit suficient care să îţi acopere cheltuielile", a afirmat Sorin Mititelu.

Conform vicepreşedintelui ASF, al doilea factor obiectiv care a dus la creşterea tarifelor a fost determinat de inflaţia daunelor, care a fost calculată de Autoritate la 20,5%. "Cu alte cuvinte, inflaţia generală se transferă şi către zona asigurărilor atunci când se fac plăţile pentru despăgubirile din dosarele de daună, adică pentru vătămări corporale şi plata reparaţiilor auto", spus Mititelu.

Oficialul Autorităţii a adăugat: "De asemenea, am avut în vedere că s-a creat şi un anumit spaţiu, în sensul că, la începutul lunii ianuarie a acestui an, a fost actualizat acel tarif maximal cu 6,8%. În partea cealaltă este de luat în calcul şi faptul că, asigurătorii au beneficiat de o reducere de cost, generată de plafonarea cheltuielilor de distribuţie, în sensul că s-a plafonat comisionul brokerilor la 8%".

Conform reprezentantului ASF, mai trebuie avut în vedere faptul că, până în martie anul trecut, contribuţiile de bază la Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi la Biroul Asiguratorilor Autovehiculelor din România erau la un nivel relativ scăzut, undeva la 1,5%. "Ulterior au fost majorate, au introduse şi nişte contribuţii speciale, în total fiind undeva la 10,5%", a spus Sorin Mititelu, adăugând: "Toate aceste elemente au contribuit la ajustarea tarifelor".

Conform raportului ASF, pe ansamblul întregii pieţe, la 31 martie 2024, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.386 lei, în creştere cu 18% comparativ cu primul trimestru din 2023. Prima medie RCA anualizată a crescut cu 11% pentru persoanele juridice, la 2.158 de lei, respectiv cu 17% pentru persoanele fizice, la 1.079 de lei.

Legat de mecanismul prin care au apărut aceste creşteri, Sorin Mititelu a afirmat: "Întâi a fost acea ajustare de 6,8%. Apoi, toţi asigurătorii iau în considerare, când îşi setează de obicei tarifele, şi o componentă care se numeşte marja de negociere, discount-ul sau reducerile comerciale. Deocamdată am constatat că această marjă a fost destul de generoasă pentru ei, ceea ce le-a permis să ofere noi preţuri la reînnoirea poliţelor. Astfel, prin acea reducere am avut o creştere automată a tarifului final".

Conform vicepreşedintelui ASF, discount-urile se situau între 20-40% din preţul poliţelor pe anumite segmente, care au fost reduse de asigurători la 10-20%.

"Toate aceste elemente combinate şi administrate prin reducerile de marjă au făcut ca tariful final să înregistreze o creştere efectivă de la an la an de aproape 18%, la persoanele fizice. Este o situaţie care are în principal elemente obiective şi care aş spune că era chiar necesară. Nu uitaţi că această piaţă trebuie să stea într-un echilibru de stabilitate financiară. Nu poate continua situaţia în care acele cheltuieli sunt mai mari decât veniturile", a spus vicepreşedintele ASF. "Noi facem verificări pentru a identifica dacă există probleme, dar deocamdată nu am găsit probleme. Este vorba despre o situaţie necesară şi obiectivă care, în final, asigură o stabilitate acestei pieţe. Creşterea tarifelor este obiectivă şi s-a realizat în conformitate cu reglementările în vigoare, cel puţin până la proba contrarie".

Conform raportului ASF, gradul de concentrare al pieţei RCA se menţine ridicat pentru primii asigurători din top, în primul trimestru al anului, astfel că primele trei societăţi de asigurare cumulau aproximativ 60% din portofoliul de asigurări RCA din ţara noastră. "Cu toate acestea, se observă o diminuare a gradului de concentrare comparativ cu perioadele anterioare, având în vedere dinamica subscrierilor sucursalelor prezente pe piaţa locală, ce deţineau cumulat o cotă de 16,6% în primul trimestru 2024", se menţioneză în raport.

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF s-a situat la aproximativ 1,8 miliarde lei în primul trimestru din 2024. "Comparativ cu perioada similară a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise de societăţile autorizate şi reglementate de ASF a scăzut cu circa 16%", conform raportului.

Incluzând şi activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în primul trimestru din 2024 s-a situat la circa 2,15 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 11% faţă de volumul subscrierilor aferent primului trimestru din 2023, potrivit raportului ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb