Cum reducem emisiile de carbon în clădiri: mai întâi încălzirea, apoi izolarea

D.T.
Companii #Construcţii / 28 martie 2023

Cum reducem emisiile de carbon în clădiri: mai întâi încălzirea, apoi izolarea

Pentru al treilea an consecutiv, sectorul construcţiilor şi-a ratat obiectivele climatice în 2022, informează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, mulţi proprietari de locuinţe se confruntă cu provocarea de a face clădirile mai eficiente şi mai prietenoase cu mediul, în condiţiile în care cea mai mare pârghie pentru reducerea emisiilor de carbon în clădiri este sistemul de încălzire. Problema este că peste 80% din cererea de energie termică este acoperită încă de combustibili fosili. Între timp, izolarea precară şi sistemele de încălzire învechite nu numai că duc la un consum de energie peste medie, dar şi la costuri mai mari.

Conform rezultatelor studiului CO2-Optimist, realizat de Institutul elveţian de cercetare EMPA pentru E.ON, schimbarea sistemului de încălzire coroborată cu înlocuirea uşilor şi ferestrelor poate reduce emisiile de carbon ale unei case unifamiliale cu peste 80 de procente, arată comunicatul. Sistemul de încălzire cu cele mai mici emisii de carbon este pompa de căldură cu colector de sol, cuplat cu un sistem fotovoltaic. Pompele de căldură utilizează energia electrică pentru a extrage căldura stocată în pământ, iar cu un sistem fotovoltaic o parte considerabilă din energia electrică necesară pentru aceasta poate fi asigurată din sursă solară. Acest lucru înseamnă o mai mare independenţă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie şi costuri mai mici cu energia electrică.

"Criza energetică ne-a arătat în mod clar că sectorul clădirilor a fost neglijat mult prea mult timp în tranziţia energetică. Mulţi proprietari de locuinţe doresc acum să se ocupe singuri de aprovizionarea cu energie şi să se bazeze mai mult pe tehnologiile ecologice, dar factorii de decizie politică trebuie să ofere stimulente financiare în acest sens. Cererea de consultanţă privind încălzirea din surse regenerabile şi pompele de căldură este mai mare ca niciodată. Oferim asistenţă şi îndrumare clienţilor şi, în acelaşi timp, realizăm cercetări privind concepte inovatoare pentru a conduce în mod eficient tranziţia termică în viitor", a declarat Patrick Lammers, responsabilul de soluţii pentru clienţi în cadrul Consiliului de Administraţie al Grupului E.ON.

"Pentru ca sectorul construcţiilor să îşi atingă obiectivele climatice, trebuie făcute investiţii substanţiale pe termen scurt. Pompele de căldură moderne sunt indispensabile pentru tranziţia la încălzire în clădirile existente, dar soluţiile de încălzire urbană şi gazele verzi vor juca, de asemenea, un rol important în decarbonizarea sectorului de încălzire", adaugă Lammers.

În 2021, în Germania existau aproximativ 19,4 milioane de clădiri rezidenţiale, dintre care 16,1 milioane erau case unifamiliale. În acelaşi timp, aproape două treimi din clădiri au fost construite înainte de 1979, pe când vârsta medie a sistemelor de încălzire în 2019 a fost de aproximativ 17 ani. Folosind exemplul unei case unifamiliale tipice din 1960, E.ON şi EMPA au verificat costurile şi emisiile de CO2 care apar în diverse scenarii de renovări şi de construcţii noi. Fiind unul dintre primele din acest domeniu care face acest lucru, studiul ia în considerare şi materialele de construcţie utilizate. În cazul structurilor noi de înlocuire, cercetătorii au comparat diferite metode de construcţie în ceea ce priveşte emisiile de carbon pe parcursul întregului ciclu de viaţă al clădirii. se precizează în comunicat.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, ce măsuri de renovare sunt potrivite din punct de vedere al emisiilor atunci când proprietarii trebuie să ia o decizie din cauza lipsei de resurse financiare sau de forţă de muncă. În acest caz, rezultatele studiului arată că înlocuirea unui sistem de încălzire învechit este de obicei utilă înainte de anveloparea clădirii, cu excepţia cazului în care ambele sunt posibile în acelaşi timp. Soluţia optimă - deşi semnificativ mult mai costisitoare şi consumatoare de timp - este înlocuirea completă. În funcţie de materialele de construcţie utilizate, este posibil chiar să se obţină emisii negative. Conform rezultatelor studiului, tehnologiile pe bază de gaz natural realizează cele mai mici economii de CO2 dintre combinaţiile luate în considerare.

E.ON subliniază, de exemplu, că, în ceea ce priveşte evitarea emisiilor de CO2, stimulentele mai puternice pentru subvenţii pentru pompele de căldură geotermale şi sistemele fotovoltaice, precum şi pentru încălzirea centralizată cu emisii scăzute de dioxid de carbon sunt esenţiale pentru accelerarea tranziţiei către încălzire în sectorul construcţiilor. Gazele verzi nu au fost examinate în cadrul studiului, dar utilizarea tot mai mare a acestora poate completa în mod util electrificarea şi extinderea utilizării pompelor de căldură.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb