Cum văd brokerii separarea conturilor şi reducerea ciclului de decontare, în acelaşi timp

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie 2014

Cum văd brokerii separarea conturilor şi reducerea ciclului de decontare, în acelaşi timp

Nicolae Gherguş: "Ca şi cum un divorţ s-ar petrece în prima zi de şcoală a copilului"

Adrian Simionescu, "Vienna Investment Trust": "Trebuiau găsite soluţii concrete pentru particularităţile pieţei locale"

Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central au decis separarea conturilor de tranzacţionare de cele de post-tranzacţionare, din 6 octombrie, în aceeaşi dată fiind intenţionată şi reducerea ciclului de decontare, de la trei, la două zile ("T+2", în loc de "T+3").

În general, brokerii sunt de părere că cele două măsuri sunt bune, însă susţin că implementarea lor, în acelaşi timp, poate aduce unele riscuri.

Într-o întâlnire cu brokerii organizată marţi, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, a spus că insistă pentru decontarea la "T+2", din 6 octombrie, potrivit unor surse, deşi Asociaţia Brokerilor atrăgea atenţia, printr-o scrisoare, că intermediarii ar fi dorit amânarea acestei măsuri până la 1 ianuarie 2015.

Argumentul lui Sobolewski, transmis şi într-un răspuns recent pentru ziarul "BURSA", a fost faptul că nu doreşte ca piaţa noastră să fie marginalizată, având în vedere că majoritatea pieţelor europene reduc ciclul de decontare din 6 octombrie.

Creşterea numărului de decontări eşuate, un risc

Adrian Simionescu, preşedintele "Vienna Investment Trust", spune că trebuiau găsite soluţii concrete pentru particularităţile pieţei locale, având în vedere că pieţele europene se confruntă cu mult mai puţine riscuri.

Domnia sa ne-a spus: "Tranziţia la ciclul de decontare «T+2» este un proiect complex, cu efecte semnificative asupra întregii pieţe. Implementarea proiectului nu este opţională sau discutabilă, dar tocmai amploarea şi repercusiunile pe care le are această schimbare sunt elementele care ar fi trebuit să stea la baza unei analize mai amănunţite în privinţa stabilirii termenului de migrare.

Grăbirea acestei tranziţii, fără consultări şi dezbateri în prealabil cu toţi participanţii, presupune o serie de riscuri care nu pot fi ignorate, în special într-o piaţă cu atât de multe particularităţi, cum este cea locală".

În opinia domnului Simionescu, unul din riscurile majore ale trecerii la "T+2" la începutul lunii octombrie este legat de creşterea numărului de decontări eşuate, situaţii foarte rare pe piaţa românească până în prezent.

Preşedintele "Vienna Investment Trust" mai precizează: "Să nu uităm că există decalaje importante de fus orar şi de programe de lucru între noi şi Statele Unite ale Americii, de exemplu, motiv pentru care vor exista probleme în confirmarea unor tranzacţii şi, deci, în decontare. De aici derivă un alt risc pentru intermediari locali care lucrează cu diverşi custozi internaţionali - nevoia de a prelua pe conturile de «house» anumite tranzacţii care nu pot fi confirmate, situaţie care poate genera costuri substanţiale. Mare parte din intermediarii pieţei locale nu poate suporta preluări de tranzacţii mari pe contul de «house» sau nu sunt autorizaţi să facă aceste lucruri".

Potrivit lui Adrian Simionescu, aceste lucruri vor avea un impact semnificativ în lichiditatea BVB şi, implicit, în valoarea decontată de către Depozitarul Central, tocmai pentru că o parte din brokeri nu îşi vor putea asuma aceste riscuri. "O scădere a lichidităţii nu este deloc binevenită într-o piaţă încă destul de anemică din punct de vedere al rulajelor", a mai spus domnul Simionescu, adăugând: "În plus, această tranziţie necesită schimbări ale soft-urilor de back office pentru toţi intermediarii, situaţie care poate genera cheltuieli suplimentare mari şi dificultăţi în adaptare într-un timp prea scurt".

Totuşi, domnia sa admite că argumentul alinierii cu Europa şi migrării simultan cu majoritatea statelor din comunitate poate fi unul puternic, însă, crede că se pierde din vedere un aspect extrem de important: particularităţile pieţei locale, care nu pot fi ignorate şi pentru care trebuiau găsite soluţii concrete: "Celelalte state, cu care ne place să ne comparăm, nu trebuie să facă schimb valutar, pentru că decontează în euro, spre deosebire de România, care are şi această etapa în lanţul tranzacţionare-decontare. Mai mult decât atât, toate statele care migrează la «T+2» în octombrie au Contrapărţi Centrale - care preiau automat toate problemele enumerate şi elimină direct riscurile de eşuare a decontărilor. Singura ţară care nu are Contraparte Centrală este Spania, care, de altfel, a amânat trecerea la «T+2» pentru începutul anului viitor.

Dacă factorii de decizie ai pieţei de capital ar fi înţeles importanţa înfiinţării unei Contrapărţi Centrale şi nu ar fi mutat-o la coada listei de priorităţi, acum nu am fi puşi în faţa acestei situaţii, în care trebuie să găsim soluţii rapide şi poate mai puţin eficiente, pentru a face faţă unei asemenea schimbări".

Adrian Simionescu este de părere că separarea sistemelor de tranzacţionare era un pas necesar, în special pentru a avea conturi globale reale în întreaga piaţă. "Acest proiect înlătură o serie de riscuri existente în prezent în ambele procese, atât cel de tranzacţionare, cât şi cel de decontare, şi poate fi considerat un pas important spre trecerea pieţei de capital la următorul nivel", ne-a spus domnia sa.

Gherguş: "Brokerii sunt destul de tăbăciţi de experimentele pe viu efectuate de instituţii,

de-a lungul timpului"

Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", consideră că reducerea ciclului de decontare este o schimbare majoră, cu implicaţii mai complexe pe zona custozilor, unde este nevoie de validări ale tranzacţiilor şi alte comenzi pe fluxul client-custode-depozitar, al căror termen, practic, se reduce cu o treime.

"Din perspectiva onlinerilor, problema este destul de simplă, «beneficiem» de o interpretare unică în lume dată de ASF, care impune brokerilor ce efectuează tranzacţii în mediul online să solicite clienţilor să aibă banii în cont de la momentul tranzacţiilor, aşa că o zi în minus poate fi considerată chiar un avantaj", ne-a precizat domnia sa.

Nicolae Gherguş spune că schimbările de ordin tehnic nu vor fi majore, ba chiar vor fi nesemnificative: "Se va schimba o obişnuinţă, însă aceasta va fi uitată în două săptămâni, când nimeni nu va mai dori să treacă înapoi la «T+3»".

În opinia sa, probleme pot să apară dacă modificarea va crea un moment nefericit şi va veni în acelaşi timp cu separarea sistemelor de tranzacţionare şi decontare ale BVB şi DC.

Nicolae Gherguş ne-a spus: "Cred că partea tehnică a «divorţului» celor două instituţii ar mai fi putut fi amânată sau devansată; este ca şi cum un divorţ s-ar petrece la 15 septembrie în prima zi de şcoală a copilului. E şi o chestiune de simbolistică şi se vor depune eforturi suplimentare de prevenire a riscurilor; riscurile a două evenimente separate sunt semnificativ mai mici decât riscul cumulat al celor două, dacă acestea se petrec simultan.

Piaţa românească de capital nu este nici pe departe matură, dar brokerii români sunt destul de tăbăciţi de astfel de schimbări şi experimente pe viu efectuate de instituţii de-a lungul timpului".

Alex Elian: "Nu există riscuri ale reducerii ciclului de decontare, în măsura în care casele de brokeraj şi-au făcut temele"

Alexandru Elian, Sales Director la "Blue Rock Financial Services", consideră că piaţa este pregătită pentru reducerea ciclului de deontare. Domnia sa ne-a spus: "Trecerea la «T+2» pe 6 octombrie este o măsură armonizată în plan european, menită, între altele, să reducă riscurile de decontare". Potrivit domnului Elian, această măsură presupune o adaptare a softului de tranzacţionare şi a celui de "back office". Potrivit lui Alexandru Elian, nu există riscuri ale implementării acestei decizii, în măsura în care casele de brokeraj şi-au făcut temele ok.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat, pe 12 august, modificarea Codului Bursei de Valori Bucureşti şi a Depozitarului Central, astfel că a asigurat premisele legale necesare derulării procesului de separare a conturilor de tranzacţionare de cele de custodie şi decontare, condiţie pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă.

Autoritatea trebuie să-şi dea acordul asupra datei stabilite de BVB şi DC (6 octombrie).

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Asa este. Cine isi face temele din timp stie ce si cum sa faca.

    1. Si periuta unde ai lasat-o stimate anonim??!!

      Afirmatia domniei sale ,'' nu exista riscuri..." este infantila si de o chintesenta nemaintalnita, ca de altfel intreaga interventie! 

      Cum v-ati facut temele in conditiile in care nu prea ati avut colegi prezenti la intalnirile organizate de BVB/DC! 

    La T+2 riscul de esuari de decontare e mai mare dar chei de rezolvare avem. Precedentul a fost creat la Harinvest ! In loc sa avem un esec de decontare intre Harinvest si creditorul BCR s-a procedat la indestulare prin praduirea conturilor clientilor nevinovati ! S-au pierdut proprietatile investitorilor! Si ce daca!?? Nu mai avem incident de plata, BCR e indestulat iar cei praduiti n-au decat sa planga dupa Fondul de compensare si prin sali de tribunal dupa dreptate!!! Cat de repede vom avea un nou incident de plata si scandal model Harinvest !!

    Regulile se schimba mereu si mereu iar povara costurilor apasa tot mai greu asupra intermediarilor. Este foarte greu, daca nu imposibil, pentru intermediarii 100% autohtoni sa respecte, in acest moment, toate normele impuse pe plan international...

    daca se intampla caT+1 sa fie o zi libera in SUA acea tranzactie nu se poate deconta decat dupa ora 16.30, ceea ce implica clar o tranzactie esuata.

    1. Poate i spui si domnului Elian ca tot afirma ca nu exista riscuri...!!

      Esti dupa alta planeta baietzash!

      Adevarul este ca nu ai nevoie sa stii sa scrii cand promovezi fiind amanta lui Gunter!

    vedeti cum e in Romania ?

    cum se doreste reforma, sa fim ca bursele importante, o tot dam cu sloganuri ca trebuie sa avem reguli diferite pentru ca noi suntem diferiti.  

    Cine nu e pregatit sa ia o pauza, sa ramana cei care sunt pregatiti.  

    Vrem sa devenim piata emergenta ? Vrem sa vina strainii pe BVB ?

    Trebuie reforma urgenta.  

    1. Acest mesaj este scris de un postac al BVB. Sunt angajatii platiti de institutie sa imprime comentariilor de pe site-ul BVB ideea ca Anghel si Sobo sunt reformatori, iar toti ceilalti care le sunt direct sau indirect impotriva sunt retrograzi si ''nu ii lasa sa isi faca treaba'' care ne va duce pe culmile gloriei si inavutirii. Rugam toate persoanele de buna credinta care comenteaza pe site sa identifice si sa devoaleze aceste persoane cu sintegma ''Postac BVB'' Multumesc

      nu am domnule nici o treaba cu cei de la BVB, ma intereseaza doar sa se schimbe lucrurile pe piata de capital si stiu ca doar o reforma drastica si masuri radicale pot sa aduca rezultate

      vrei sa o mai baltim asa inca 20 de ani, sub pretextul ca piata locala are nevoie de timp pentru schimbare ? 

      romania o balteste de vreo cateva sute de ani. ce mai inseamna inca 20?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb