Cum votează parlamentarii soarta Guvernului Boc

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 4 iunie 2010

Cum votează parlamentarii soarta Guvernului Boc

Moţiunea de cenzură încinge spiritele în Parlament: parlamentarii PSD, PNL şi PC, optimişti că moţiunea va trece

PD-L recomandă propriilor parlamentari să nu participe la vot, de teama unei trădări

UDMR consideră acest lucru umilitor şi îşi anunţă prezenţa în sală

Independenţii dau ca sigură o remaniere guvernamentală

Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat că moţiunea cenzură a social-democraţilor va fi definitivată până luni, dată la care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe cele două proiecte de lege care prevăd, printre altele, reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, precum şi recalcularea pensiilor în funcţie de principiul contributivităţii.

Ponta consideră că votul parlamentarilor la moţiunea de cenzură va reprezenta "momentul adevărului", pentru că atunci se va vedea "cine alege să fie de partea celor care i-au votat".

Prezent în judeţul Gorj la Conferinţa Judeţeană a PSD, Victor Ponta a făcut, astfel, un apel la parlamentarii gorjeni ai altor partide să voteze moţiunea: "Fac referire la parlamentarii din Gorj care nu fac parte din PSD. Severus Militaru, Ion Ruşeţ sau Dan Ilie Morega, pe ei oamenii i-au votat să le apere pensiile şi salariile. La moţiune se va alege între interesele de partid şi cele ale oamenilor care au votat. Oamenii nu au votat parlamentarii pentru ca aceştia să îl susţină pe Boc".

Totodată, Ponta a mai precizat că, împreună cu reprezentanţii sindicatelor, membrii PSD vor realiza câte un poster cu fiecare parlamentar din ţară care va vota împotriva moţiunii de cenzură şi care va fi postat în colegiu acestora.

În altă ordine de idei, PSD va ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) pachetul de legi pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea, în cazul în care moţiunile de cenzură ale social-democraţilor nu vor fi votate în Parlament. Conform social-democraţilor, legile sunt "criminale" şi încalcă principiile unui stat de drept.

Frâncu, PNL: "Moţiunea va trece. Vrem alegeri anticipate"

Senatorul PNL Emilian Frâncu consideră că moţiunea de cenzură împotriva guvernului Boc are mari şanse să fie aprobată de Parlament. Emilian Frâncu a declarat: "Sunt convins că moţiunea va trece. Mă bazez aici pe pasul înapoi pe care l-a făcut UNPR şi mă bazez pe faptul că parlamentari din tabăra PD-L au început să migreze către opoziţie. Este şi normal, spun eu, colegii mei, senatori de la PD-L, au fost votaţi uninominal şi atunci ei trebuie să dea socoteală acolo în colegiul lor pentru deciziile pe care le iau în parlament. Moţiunea de cenzură va fi aprobată, iar eu mă declar susţinător al alegerilor anticipate pentru o reaşezare a echilibrului politic".

Mai mulţi lideri ai PNL au anunţat, recent, că partidul este pregătit să intre la guvernare dacă moţiunea de cenzură îşi va îndeplini scopul final - acela de demitere a cabinetului Boc.

Ciucă, PC: "Dezertările din PD-L, semnal că moţiunea va trece"

Purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator (PC), deputatul Bogdan Ciucă, susţine şi el că moţiunea de cenzură are şanse mai mari să treacă.

Potrivit Agerpres, Bogdan Ciucă a declarat: "PC s-a declarat împotriva unor măsuri care vor conduce la sărăcirea mai profundă a poporului. Plecând de la această politică şi gândindu-mă că parlamentarii sunt aleşi prin vot uninominal şi că le-ar fi complicat, chiar dacă sunt de la putere, să se ducă în colegiu să spună - ştiţi eu am votat pentru ca pensia să vă scadă - şansele ca această moţiune de cenzură să treacă sunt mai mari decât şansele de până acum, la demersuri similiare".

Un motiv în plus care îl face pe deputatul conservator să creadă că această moţiune de cenzură are şanse mai mari să treacă îl reprezintă şi faptul că unii parlamentari PD-L au decis să treacă în opoziţie: "De trei zile ne confruntăm cu ceva inedit, cu dezertări de la putere către opoziţie. Asta ne încurajează că această moţiune ar avea un strop de şansă să fie trecută".

Anastase, PD-L: "Recomand colegilor să nu participe la vot"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anas-tase, recomandă parlamentarilor PD-L să nu participe la votul moţiunii de cenzură. În situaţia în care pedeliştii vor fi totuşi în sală, Anastase le recomandă să voteze împotriva moţiunii sau să stea în sală şi să nu participe la vot.

Potrivit Mediafax, Roberta Anastase a declarat: "Noi susţinem asumarea, dar nu susţinem moţiunea de cenzură. Le recomand colegilor să nu participăm la această mascaradă. Cum vom face, vom decide. Variante sunt fie să mergem şi să votăm împotriva moţiunii de cenzură, fie să stăm în sală, să asigurăm cvorumul neparticipând (n.r. la vot)".

Roberta Anastase a mai spus că moţiunea de cenzură a opoziţiei reprezintă "basme pe hârtie" şi nu soluţii. În plus, ministrul Radu Berceanu consideră că dacă moţiunea de cenzură va trece şi Guvernul va cădea, inflaţia va creşte cu 20% după şase luni.

Poziţia Robertei Anastase vine în contextul în care mai mulţi parlamentari PD-L au anunţat, deja, că nu sunt solidari cu Guvernul şi că intenţionează să voteze moţiunea de cenzură a social-democraţilor.

De altfel, în ultimele zile, mai mulţi parlamentari PD-L şi-au exprimat intenţia de a părăsi partidul în favoarea celorlalte formaţiuni politice.

Marko, UDMR: "Vom fi în sală. Mergem pe principiul încrederii reciproce între membrii noştri"

Preşedintele UDMR Marko Bela consideră că Guvernul nu va fi demis în urma moţiunii de cenzură anunţate de partidele de opoziţie.

Liderul UDMR a subliniat că atât timp cât formaţiunea sa se va afla la guvernare nu va susţine, din Parlament, nicio moţiune de cenzură a opoziţie şi a precizat că Uniunea merge pe principiul încrederii reciproce în membrii săi în privinţa votului.

Potritiv preşedintelui UDMR, parlamentarii Uniunii vor participa la vot şi nu se vor sus-trage acestuia. Scoaterea grupurilor parlamentare care susţin puterea de la vot, pe motiv că există posibilitatea ca unii parlamentari ai puterii să voteze moţiunea, este un lucru umilitor, spune Bela.

Marko Bela consideră că lucrurile se vor agrava în ţara noastră dacă Guvernul va fi demis: "Şi dacă ar cădea Guvernul ce am rezolva? Aceasta este problema. De măsuri de aus-teritate, în mod neapărat este nevoie. (...) După părerea mea nu va cădea Guvernul. În această perioadă, o criză de guvernare ar agrava şi mai mult situaţia ţării".

Însă, însuşi vicepremierul Marko Bela recunoaşte că are opinii diferite faţă de cele ale Guvernului, una dintre acestea fiind legată de drepturile de autor.

Marko Bela susţine că el nu ar fi optat pentru măsura conform căreia persoanele care deţin drepturi de autor să plătească statului contribuţii pentru pensii şi şomaj. În opinia sa, oamenii de cultură nu pot fi supuşi regulilor economiei de piaţă.

Câmpanu, UNPR: "Ne abţinem de la vot dacă ne sunt ignorate amendamentele. Este posibilă o remaniere guvernamentală"

Vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), senatorul Liviu Câmpanu susţine că este exclus ca parlamentarii Uniunii să voteze în favoarea moţiunii de cenzură, dar spune că este posibilă o remaniere guvernamentală.

Potrivit lui Câmpanu, parlamentarii formaţiunii se vor abţine de la vot dacă nu le vor fi preluate amendamentele. Liviu Câmpanu a precizat că Biroul Naţional al UNPR va stabili, marţi, modul în care vor vota parlamentarii formaţiunii la moţiunea de cenzură.

Câmpanu a mai spus că este convins că moţiunea de cenzură nu va trece, cu toate nemulţumirile care răzbat din PDL, pentru că sunt şi parlamentari din opoziţie care au legături financiare cu actuala guvernare.

Viceliderul Uniunii a mai declarat că Guvernul Boc este perfectibil şi că este posibil ca în perioada următoare să fie făcută o remaniere guvernamentală. "S-ar putea să avem remaniere guvernamentală poate mai repede decât vă aşteptaţi dumneavoastră", a încheiat senatorul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb