Goana după bani din fotbalul mondial produce, inevitabil, şi conflicte. Abia scăpată de grija unei Super Ligi, care ar fi dinamitat competiţiile intercluburi europene, UEFA are acum o altă problemă majoră, legată de o dorinţă a FIFA. Forul european a cerut FIFA o "'consultare reală'' cu privire la proiectul său de disputare a Cupei Mondiale la fiecare doi ani, propunere care a generat o amplă polemică în lumea fotbalului. "'Viitorul calendarului internaţional ar trebui să facă obiectul unei consultări reale şi al unui schimb de idei între FIFA, confederaţii şi principalii actori ai competiţiilor'', a indicat organismul european într-un comunicat. UEFA spune că a luat act de "'studiul de fezabilitate'' iniţiat de FIFA cu privire la disputarea bianuală a CM începând "'din 2028'', deşi până acum aceasta avea loc din patru în patru ani. Printre subiectele pe care UEFA ar dori să le abordeze se numără impactul asupra "'sănătăţii fizice şi mentale'' a jucătorilor, impactul asupra competiţiilor intercluburi, asupra capacităţii fanilor de a călători sau asupra competiţiilor feminine. FIFA a anunţat desfăşurarea unui summit online în data de 30 septembrie, având ca temă calendarul meciurilor internaţionale.
Propunerea FIFA de a organiza Cupa Mondială din doi în doi ani, în loc de patru, a generat numeroase critici, inclusiv din partea preşedintelui UEFA, Aleksander Ceferin, care a ameninţat cu un boicot din partea selecţionatelor din Europa, în cazul în care acest proiect va deveni realitate.
Alte zone ale lumii s-au arătat în schimb interesate de acest plan, mai ales că nu au competiţii internaţionale foarte puternice la nivelul cluburilor. Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a promis luna aceasta că organizaţia sa va lua "decizii până la sfârşitul acestui an" cu privire la posibilitatea organizării Cupei Mondiale la fiecare doi ani.
Pandemia a produs grave probleme financiare pentru federaţii şi cluburi.
Criza sanitară ar urma să coste cluburile europene peste opt miliarde de euro în două sezoane arată un raport publicat de UEFA. În acest raport, UEFA susţine că pandemia nu a evitat niciun club, lipsindu-le "de cel puţin" 10% din veniturile aşteptate în sezoanele 2019/20 şi 2020/21. Per total, în cele două sezoane UEFA a evaluat la 8,7 miliarde de euro pierderile de câştiguri cumulate în rândul celor 55 de campionate ale sale, dintre care 7,2 miliarde de euro pentru cele mai importante 711 cluburi şi 1,5 miliarde de euro pentru celelalte. Integrând rezultatele contabile deja publicate, precum şi negocierile pentru drepturile de televizare şi alţi indicatori, această estimare cuprinsă în raportul de 112 de pagini al UEFA este de departe cea mai precisă evaluare a impactului economic al Covid-19 asupra fotbalului profesionist.
Toamna trecută, FIFA a estimat la rândul său că pandemia riscă să amputeze cu 14 miliarde de dolari "totalitatea economiei fotbalului" pentru cele 211 de federaţii ale sale. Criza Covid-19 a întrerupt două decenii de aur pentru fotbalul european, care a înregistrat un ritm mediu de creştere de 8,2% pe an începând din 1999, pentru ca în 2019 să ajungă la venituri cumulate de 23 de miliarde de euro pentru cele 711 de cluburi europene, în frunte cu cele engleze. Aşa stând lucrurile starea de tensiune care există la vârful organizaţiilor conducătoare pare justificată.