Cursul se îndreaptă spre 4,2 lei/euro

Justina Zah
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 ianuarie 2009

Cursul se îndreaptă spre 4,2 lei/euro

Pe fondul unei cereri de valută ridicate şi o lichiditate relativ redusă, cursul de schimb a depăşit astăzi pragul de 4,1 lei/euro şi se îndreaptă către valoarea de 4,2 lei/euro, potrivit dealerilor din bănci. Leul a deschis ziua de tranzacţionare la un curs de 4,04 lei/euro şi în urma ordinelor de cumpărare de valută ce au depăşit 500 milioane de euro, moneda naţională s-a depreciat rapid.

În ultima perioadă, leul a suferit o depreciere continuă şi constantă, însă în ultimele două zile de tranzacţionare cursul de schimb şi-a luat un avânt puternic către nivelul previzionat de analişti la sfârşitul anului 2008 de peste 4,2 lei/euro.

Deşi au mai fost zile în care cursul de schimb a urcat foarte mult, au urmat imediat măsuri de corectare şi stabilizare la un nivel mai scăzut.

Evoluţia din această săptămână arată o depreciere la nivelul tuturor monedelor emergente şi nu există motive pentru care leul s-ar putea aprecia, susţin dealerii. Aceştia sunt de părere că Banca Naţională nu va lăsa ca leul să sufere deprecieri bruşte, dar cel mai probabil deprecierea va continua, ajungând, până la sfârşitul acestui trimestru, la un nivel de 4,2 lei/euro. Chiar dacă BNR va asigura un ritm gradual al deprecierii, cursul de schimb îi va afecta semnificativ pe cei cu datorii în euro şi venituri în lei, au mai precizat dealerii.

Deficitul bugetar depăşeşte 4,5% din PIB

Deficitul bugetar al ţării noastre în 2008, după cele mai recente calcule ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP) este de 4,51% din PIB pe lichidităţile disponibile şi de 5,21% potrivit unor calcule raportate la PIB, după standardele Uniunii Europene, a declarat, miercuri, ministrul finanţelor publice.

Potrivit metodologiei europene, cea după care România poate fi penalizată pentru depăşirea limitei pentru deficitul bugetar, calculul deficitului bugetului public include pe lângă cash flow şi angajamentele de încasări şi de plăţi ale bugetului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb