CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A FOST SESIZATĂ Deputaţii PNL şi PDL contestă numirea lui Marius Vorniceanu la ASF

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2014

Deputaţii PNL şi PDL au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea numirii lui Marius Vorniceanu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru sectorul asigurărilor-reasigurărilor, care nu ar îndeplini criteriile de performanţă prevăzute de lege.

Deputaţii arată că, din analiza experienţei profesionale a domnului Marius Vorniceanu, rezultă că aceasta nu are nici o legătură cu domeniul asigurărilor-reasigurărilor: "Domnul Marius Vorniceanu şi-a desfăşurat cea mai mare parte din activitatea profesională în cadrul Ministerului de Finanţe exercitând funcţii de control fiscal, dar a îndeplinit şi funcţia de consilier de conturi la Curtea de Conturi a României.

Prin conţinutul atribuţiilor acestor funcţii domnul Marius Vorniceanu nu a îndeplinit sarcini profesionale specifice în domeniul asigurărilor-reasigurărilor care să îi ateste experienţa corespunzătoare necesară numirii în funcţia în care a fost învestit prin Hotărârea criticată de neconstituţionalitate".

Potrivit deputaţilor, experienţa profesională a domnului Marius Vorniceanu nu corespunde nici unui sector în care Autoritatea de Supraveghere Financiară îşi desfăşoară activitatea: piaţă de capital, pensii administrate privat şi nici în sectorul asigurărilor-reasigurărilor în care domnul Marius Vorniceanu a fost învestit.

"Trebuie precizat faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară este o instituţie extrem de importantă a statului, cu responsabilităţi mari în supravegherea unui domeniu extrem de important al vieţii economico-sociale din România, cu subordonare doar în Parlamentul României, fapt ce face ca activitatea Consiliului de Supravegere să fie una extrem de responsabilă şi specializată, ceea ce presupune ca membrii acestui consiliu să fie numiţi doar pe criterii de competenţă şi experienţă profesională în domeniu, aşa cum de altfel legiuitorul a prevăzut, fiind excluse orice asimilări sau derogări de la litera legii", se mai arată în sesizarea transmisă CC.

Potrivit unor surse, PNL ar dori să conteste şi numirea lui Dan Armeanu în funcţia de neexecutiv al Consiliului ASF.

Componenţa Consiliului a fost modificată de mai multe ori, fie din cauză că numărul membrilor a fost redus prin lege, fie pentru că unii au fost arestaţi sau urmăriţi penal ( de exemplu preşedintele Dan Radu Ruşanu) sau au plecat pe alte posturi (Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a cărui numire fusese oricum neconstituţională).

De asemenea, Marian Sârbu a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 2 iulie, că numirea sa nu a fost constituţională.

La finalul lunii septembrie, Parlamentul l-a avizat pe Cornel Coca-Constantinescu pe poziţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Totodată, Marius Vorniceanu, consilier la Curtea de Conturi, a fost avizat să preia funcţia de vicepreşedinte pentru sectorul asigurărilor, în locul lui Corneliu Moldoveanu care a fost demis de parlamentari, pe motiv că era urmărit penal, încă din luna martie, pentru trafic de influenţă. Postul de membru ne-executiv în Conducerea Autorităţii va fi ocupat de profesorul Daniel Armeanu.

Anterior numirii sale pe noua funcţie, Cornel Coca-Constantinescu nu a eliberat postul de membru ne-executiv pe care îl ocupa, astfel că parlamentarii vor fi nevoiţi să facă o nouă numire pentru poziţia vacantă.

Se pare că numirile la ASF se fac tot pe criterii politice, având în vedere că parlamentarii nu reuşesc nicicum să le nimerească pe cele profesionale stabilite în legea făcută tot de ei, ce-i drept cu ajutorul FMI şi Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb