Curtea de Apel Bucureşti: "Procedura de selecţie a directoratului Hidroelectrica este lovită de nulitate absolută"

G.D.
Piaţa de Capital / 6 martie 2023

Curtea de Apel Bucureşti: "Procedura de selecţie a directoratului Hidroelectrica este lovită de nulitate absolută"

Actualizare Hidroelectrica: "Hotărârea instanţei se referă exclusiv la procedura de recrutare şi nu desfiinţează mandatele actuale ale directorilor companiei

---

"În prezent este în desfăşurare un proces de selecţie pentru noul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica", conform comunicatului companiei, conform unui comunicat al companiei.

Practic, instanţa de judecată "Obligă societatea pârâtă să emită o nouă decizie privind o nouă procedură de recrutare şi selecţie", spun reprezentanţii companiei.

Potrivit sursei citate, în aceste condiţii, trebuie spus că hotărârea instanţei - atacabilă cu recurs, se referă exclusiv la procedura de recrutare şi nu desfiinţează mandatele actuale ale directorilor Hidroelectrica. De asemenea, decizia Curţii de Apel nu produce efecte retroactiv.

Directoratul societăţii îşi respectă în continuare angajamentele şi sarcinile încredinţate la preluarea mandatului, urmărind îndeplinirea cu succes atât a obiectivelor economice şi de investiţii ale societăţii, cât şi ale celor legate de procesul de listare a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti. Decizia instanţei nu produce efecte asupra calendarului de listare, acesta urmând a fi respectat conform etapelor deja stabilite. Societatea urmează să promoveze recurs în termenul legal.

"Trebuie menţionat că în prezent este în desfăşurare un proces de selecţie pentru noul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica, numirea noilor membri urmând să aibă loc în martie 2023. În urma desemnării acestora, una dintre responsabilităţile cheie ale noului Consiliu de Supraveghere va fi lansarea unei noi proceduri de selecţie pentru Directorat. Este important de precizat că mandatul actualului directorat va expira în iunie 2023, prin urmare se preconizează că procesul de selecţie va fi iniţiat în viitorul apropiat.

Reamintim că Hidroelectrica este una dintre cele mai performante companii aflate în portofoliul statului român, rezultatele economice excepţionale ale ultimilor ani, diversificare portofoliului şi deschiderea unor noi linii de business confirmând faptul că societatea a fost şi este condusă cu onestitate şi profesionalism, în spiritul tuturor principiilor guvernanţei corporative", spun reprezentanţii Hidroelectrica.

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat miercuri, 1 martie, soluţia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2022, conform căreia procedura de selecţie a actualului directorat Hidroelectrica este lovită de nulitate absolută, conform unui comunicat remis redacţiei. Respingerea apelului Hidroelectrica (dosar 5760/3/2020) reconfirmă faptul că întregul proces de recrutare şi numire în funcţie a celor 5 membri ai Directoratului Hidroelectrica, companie controlată majoritar de statul român prin Ministerul Energiei, s-a realizat prin fraudarea legii.

Apelul a fost făcut împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti prin care se anula "procedura de recrutare şi selecţie pentru ocuparea celor cinci posturi de membri ai Directoratului S.P.E.E.H. Hidroelectrica SA" şi se stipula "obligaţia de a emite o nouă procedură de recrutare". Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti din data de 1 martie 2023 este executorie.

"Hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Bucureşti denotă clar că procesul de selecţie şi numire a celor cinci directori Hidroelectrica a fost unul neconform. În mod normal, companiile de stat sau cele cu capital majoritar de stat trebuie să respecte Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporativă şi să îşi aleagă directorii în baza unui concurs cu reguli clare. Or, în cazul Hidroelectrica, concursul a avut numeroase vicii de procedură şi a minimizat şansele candidaţilor care nu erau favorizaţi." a declarat Mihai Kehaiyan, avocatul care l-a reprezentat pe reclamant în acest proces.

"În fapt, cei cinci directori ai Hidroelectrica nu mai acum nicio calitate legală - nu mai pot semna acte, nu mai pot reprezenta societatea. Practic, ei nu mai operează ca membri ai directoratului Hidroelectrica începând cu 1 martie. Interesant ar fi de văzut ce se întâmplă cu toate salariile şi primele pe care le-au obţinut din 2019 şi până astăzi, luând în calcul că procesul de recrutare şi selecţie prin care aceştia au fost numiţi în funcţie a fost declarat nul. Ceea ce am obţinut noi, prin cele două decizii fără echivoc ale instanţelor, nu reprezintă doar o victorie împotriva uneia dintre cele mai importante companii din domeniul energiei, ci este şi o victorie împotriva practicilor de fraudare a selecţiilor organelor de conducere în cadrul companiilor cu capital de stat. Sunt tot mai dese cazurile când companiile de stat aleg să pună în practică proceduri interne care contravin legii şi sunt profund viciate de terţe interese. " a adăugat Mihai Kehaiyan.

Conform datelor din dosar, o parte dintre cei selectaţi nu îndeplineau criteriile eliminatorii stipulate în procedura concursului de selecţie a directoratului, cum ar fi: cunoaşterea limbii engleze, numărul minim de ani de experienţă necesari sau lipsa conflictelor de interese. Practic, aceste persoane nici nu puteau sa intre in concursul de selecţie.

"Tentaţia ar fi să se eludeze decizia obligatorie a Curţii de Apel invocând tot felul de interpretări frivole. Totuşi, cum ar putea Hidroelectrica să continue procesul de listare, atât de mult aşteptat, cu semnături ale unor persoane selectate nelegal şi asupra cărora planează suspiciuni morale şi profesionale?" a mai arătat avocatul Kehaiyan.

Actuala conducere a Hidroelectrica a fost învestită în funcţie în vara anului 2019 şi urma să fie înlocuită în vara anului 2023, conform regulamentului. Cei cinci directori care au format conducerea Hidroelectrica - din 2019 până la pronunţarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti- sunt: Bogdan Badea - preşedinte, Marian Bratu, Răzvan Ionuţ Paţaliu, Radu Cristian Pop (înlocuit, intre timp, cu Andrei Gerea) şi Cristian Vlădoianu, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Probabil oile usr pnl nu ajung la ciolanul hidro. Si e foame mare. Cum vasilică 3 nule nu a putut vinde societatea (visul lui ciolanis) acum incercam orice. Sa vedem pe cine aleg, de unde vin , cu ce contracte de parandarat...stilul omv petrom

    1. toti managerii hidroelectrica sunt pnl ( fosti alde) si sunt numiti de virigilica personal

      sictir PNL 

    La Hidroelectrica apa curge, bolovanii raman!

    Adica vrei sa zici ca la bugetrari se dau posturile pe pile?? Sau poate si spaga? Am crezut ca se fac concursuri pe bune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb