Comitetul de Miniştri de la Strasbourg a publicat astăzi raportul anual pe 2013 privind supravegherea executării hotărârilor şi deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, potrivit unui comunicat de presă.
În conformitate cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul de Miniştri este responsabil pentru supravegherea executării hotărârilor Curţii de către statele în cauză.
Statisticile pe anul 2013 confirmă tendinţele pozitive din 2011 şi 2012 şi dezvăluie o primă scădere a numărului total de cauze aflate pe rol. Se poate observa, de asemenea, un nivel record al numărului de cazuri încheiate prin rezoluţii finale. Ca şi în 2012, statisticile din 2013 dezvăluie, de asemenea, îmbunătăţiri în ceea ce priveşte respectarea termenelor cu referire la o plată echitabilă.
În acelaşi timp, în raport se arată că rezolvarea cazurilor în cadrul cărora sunt dezvăluite probleme structurale importante rămâne o provocare majoră. Cu toate acestea, mai multe evoluţii pozitive trebuiesc menţionate, în special îmbunătăţirea căilor de recurs interne şi importanţa acordată, atât de către Comitetul de Miniştri, cât şi de către state, în cadrul executării hotărârilor majore.
Raportul pe 2013 ilustrează impactul pozitiv al procesului de reformă început la Interlaken şi continuat la Izmir şi Brighton în cadrul conferinţelor la nivel înalt ale Consiliului Europei ce au avut loc în acele locuri. Respectivul raport, ca şi cel pentru anul 2012, subliniază astfel necesitatea de a continua eforturile depuse, importanţa programelor de cooperare, precum şi dedicarea continuă a tuturor părţilor interesate în procesul de punere în aplicare a hotărârilor şi deciziilor Curţii.