Curtea Europeană de Justiţie, instanţa supremă din UE, a început, ieri, analiza legalităţii programului de achiziţii de obligaţiuni lansat în urmă cu doi ani de Banca Centrală Europeană (BCE).
Acţiunea împotriva programului BCE, denumit Outright Monetary Transactions, a fost iniţiată de un grup de aproximativ 35.000 de cetăţeni germani care susţin că atunci când a început acest program de achiziţii de obligaţiuni, în 2012, BCE şi-a depăşit mandatul.
"Banca Centrală Europeană acţionează precum Comitetul Central. Comitetul Central s-a mutat de la Moscova la Frankfurt", a declarat Dietrich Murswiek, avocatul care îl reprezintă pe politicianul german conservator Peter Gauweiler, unul dintre reclamanţi.
Instanţa va examina dacă programul încalcă tratatele europene care împiedică finanţarea guvernelor, o politică ilegală, potrivit documentelor reclamanţilor. În schimb, avocatul BCE susţine că banca a fost nevoită să acţioneze într-o situaţie de urgenţă şi a făcut acest lucru fără să încalce legislaţia.
Decizia finală a Curţii nu este aşteptată mai devreme de vara anului viitor.