Curtea Europeană de justiţie clarifică termenul de informaţie confidenţială

F. A.
Internaţional / 28 iunie 2012

În scopul de a asigura integritatea pieţelor financiare ale Uniunii Europene şi de a consolida încrederea investitorilor în respectivele pieţe, Directiva 2003/6 interzice utilizările abuzive ale informaţiilor confidenţiale şi impune emitenţilor de instrumente financiare să facă publice, de îndată ce este posibil, informaţiile confidenţiale care îi privesc în mod direct, arată un comunicat de presă.

O "informaţie confidenţială" este definită ca fiind o informaţie (I) cu caracter precis, (II) nepublicată încă, (III) care se referă în mod direct sau indirect la unul sau la mai multe instrumente financiare sau la emitenţii lor şi (IV) care este susceptibilă să influenţeze în mod semnificativ cursul instrumentelor financiare în cauză sau cursul instrumentelor financiare derivate conexe. Directiva 2003/124 oferă o definiţie mai detaliată a noţiunii "informaţie cu caracter precis". Astfel, informaţia trebuie să indice un ansamblu de circumstanţe existente sau despre care există motive raţionale de a crede că vor exista ori un eveniment care a avut loc sau despre care există motive raţionale de a crede că va avea loc.

Bundesgerichtshof (Curtea de justiţie federală, Germania) a solicitat Curţii de Justiţie clarificări cu privire la noţiunea "informaţie cu caracter precis". Această instanţă este sesizată cu un litigiu între domnul Geltl şi Daimler AG privind prejudiciul pe care primul susţine că l-a suferit ca urmare a publicării pretins tardive de către această societate a unor informaţii referitoare la încetarea anticipată a mandatului domnului Schrempp ca preşedinte al consiliului său de administraţie. Astfel, la 28 iulie 2005, cursul acţiunilor Daimler a urcat puternic, în urma publicării deciziei consiliului de supraveghere al Daimler, adoptată în aceeaşi zi, potrivit căreia domnul Schrempp se va retrage la sfârşitul acelui an şi că va fi înlocuit de domnul Zetsche. Or, domnul Geltl vânduse deja acţiunile sale Daimler.

Prin hotărârea pronunţată în această zi, Curtea răspunde că, în cazul unui proces de lungă durată prin care se urmăreşte realizarea unei anumite circumstanţe sau provocarea unui anumit eveniment, pot să constituie informaţii cu caracter precis în sensul acestor dispoziţii nu doar circumstanţa sau evenimentul în cauză, ci şi etapele intermediare ale procesului menţionat care sunt legate de realizarea acestora. Astfel, o etapă intermediară a unui proces de lungă durată poate ea însăşi constitui un ansamblu de circumstanţe sau un eveniment potrivit sensului atribuit în mod obişnuit acestor termeni. Această interpretare nu este valabilă exclusiv pentru etapele deja existente sau deja produse, ci priveşte inclusiv etapele despre care există motive raţionale de a crede că vor exista sau că se vor produce.

Orice altă interpretare ar risca să aducă atingere obiectivelor directivei de a asigura integritatea pieţelor financiare ale Uniunii şi de a consolida încrederea investitorilor în respectivele pieţe. Astfel, a exclude posibilitatea de a considera că o informaţie referitoare la o asemenea etapă a unui proces de lungă durată are un caracter precis ar anihila obligaţia de a face publică informaţia respectivă chiar dacă aceasta ar avea un caracter specific şi chiar dacă ar fi prezente inclusiv celelalte elemente constitutive ale unei informaţii confidenţiale. Într-o asemenea situaţie, anumiţi deţinători ai acestei informaţii s-ar putea afla într-o poziţie avantajoasă în raport cu ceilalţi investitori şi ar fi în măsură să profite de această informaţie în detrimentul celor care nu o cunosc.

În ceea ce priveşte noţiunea de ansamblu de circumstanţe despre care există motive raţionale de a crede că vor exista sau de eveniment despre care există motive raţionale de a crede că va avea loc, Curtea precizează că se referă la circumstanţele sau la evenimentele viitoare cu privire la care, pe baza unei aprecieri globale a elementelor deja disponibile, există o perspectivă reală că vor exista sau că vor avea loc. Prin urmare, nu se impune demonstrarea unei probabilităţi ridicate a circumstanţelor sau a evenimentelor în cauză. În plus, amploarea efectului acestui ansamblu de circumstanţe sau al acestui eveniment asupra cursului instrumentelor financiare în cauză nu are incidenţă asupra interpretării acestei noţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb