Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Israelului să oprească orice acţiune militară în Gaza

R.S.
Internaţional / 24 - 26 mai

Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Israelului să oprească orice acţiune militară în Gaza

Actualizare : Egiptul este de acord să permită ajutorul ONU prin trecerea crucială Karem Abu Salem (Kerem Shalom), după ce forţele israeliene au ocupat ruta terestră Rafah, pe măsură ce foamea se răspândeşte în Gaza, bătută de război.

Actualizare : Tancurile şi trupele israeliene avansează în sud-estul oraşului Rafah şi se îndreaptă spre districtul dens populat de vest al oraşului;

---

Actualizare : Şeful ONU pentru asistenţă de urgenţă spune că războiul Israelului împotriva Gaza a fost "o tragedie dincolo de cuvinte" şi trebuie "să pună capăt acestui coşmar"

---

Israelul numeşte ordinul obligatoriu al CIJ de a opri imediat atacul asupra lui Rafah "revoltator, respingător din punct de vedere moral şi dezgustător" si spune că acuzaţiile de genocid în Gaza "sunt false

---

Actualizare : Hamas salută hotărârea CIJ, dar doreşte aplicarea ei pentru toată Fasia Gaza

----

Actualizare : Jose Manuel Albares, ministrul spaniol de externe, a cerut Israelului să pună în aplicare decizia anunţată recent de CIJ.

Actualizare : Jose Manuel Albares, ministrul spaniol de externe, a cerut Israelului să pună în aplicare decizia anunţată recent de CIJ.

"Măsurile de precauţie ale CIJ, inclusiv încetarea ofensivei Israelului la Rafah, sunt obligatorii", a spus el într-o postare pe X.

"Solicităm implementarea lui. De asemenea, încetarea focului, eliberarea ostaticilor şi accesul umanitar. Suferinţa locuitorilor din Gaza şi violenţa trebuie să se încheie".

Liderii financiari G7 vor cere Israelului să menţină legăturile bancare corespondente între băncile israeliene şi palestiniene pentru a permite continuarea tranzacţiilor, comerţului şi serviciilor vitale, potrivit unui proiect de declaraţie comună văzut de agenţia de presă Reuters.

---

Actualizare

Printre cei 13 judecători CIJ care au votat pentru măsurile impuse Israelului se numără şi judecătorul român Bogdan Aurescu, fost ministru de externe şi fost consilier pentru politică externă al preşedintelui Klaus Iohannis.

---

Actualizare

Un alt politician israelian care a oferit o reacţie la decizia CIJ este Benny Gantz. Într-un mesaj pe platforma Telegram, Gantz a scris: "Statul Israel s-a angajat într-o campanie justă şi necesară după ce o organizaţie teroristă brutală ne-a masacrat cetăţenii, ne-a violat femeile, ne-a răpit copiii şi a lansat rachete în oraşele noastre.

Statul Israel se angajează să continue lupta pentru a-şi aduce înapoi ostaticii şi pentru a asigura securitatea poporului său, în orice moment şi în toate locurile - inclusiv în Rafah. Vom continua să acţionăm conform dreptului internaţional în Rafah şi oriunde ne desfăşurăm activitatea şi vom face un efort pentru a evita rănirea populaţiei civile. Nu datorită deciziei curţii de la Haga, ci în primul rând datorită a ceea ce suntem".

---

Actualizare

The Jerusalem Post arată că dr. Charles Asher Small, director executiv al Institutului pentru Studiul Antisemitismului şi Politicii Globale (ISGAP), a emis următoarea declaraţie ca răspuns la hotărârea CIJ: "Decizia CIJ este o reamintire clară a modului în care Africa de Sud, care a devenit un centru pentru activităţi extremiste pe continentul african, continuă să îmbrăţişeze ideologii antisemite şi să susţină terorismul sponsorizat de stat. Menţinând legături strânse cu Iran, Qatar şi Hamas şi acţionând în numele acestora, Africa de Sud a devenit o voce principală a terorismului. Prin aducerea acestui caz împotriva Israelului şi în favoarea Hamas la CIJ, Africa de Sud se poziţionează în continuare ca un actor rău pe scena globală. A venit timpul pentru comunitatea internaţională să recunoască şi să abordeze conexiunile alarmante ale Africii de Sud cu statele şi entităţile care susţin terorismul".

---

Actualizare

The Jerusalem Post informează că ministrul Securităţii Naţionale Itamar Ben-Gvir a declarat: "Ordinul irelevant al curţii antisemite de la Haga ar trebui să aibă un singur răspuns: ocuparea Rafah şi creşterea presiunii militare până la distrugerea completă a Hamas şi obţinerea victoriei totale".

Potrivit sursei citate, ministrul afacerilor strategice, Ron Dermer, a declarat: "Că evreii sunt trataţi diferit nu este o poveste nouă, ci o poveste veche de peste 2.000 de ani, care se bazează pe ura străveche. În fiecare an, Consiliul pentru Drepturile Omului adoptă mai multe rezoluţii împotriva Israelului decât toate celelalte ţări din lume la un loc". Tototdată, fostul purtător de cuvânt al guvernului israelian Eylon Levy a scris pe X, fost Twitter: "Hamas ţine 125 de ostatici, probabil mulţi în Rafah. CIJ tocmai a spus Israelului că nu are voie să încerce să-i salveze şi că trebuie să renunţe la puterea militară. Aceasta nu este justiţie. Aceasta este o parodie a justiţiei".

---

Actualizare

Potrivit cotidianului The Times of Israel, gruparea teroristă Hamas a salutat decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, dar consideră că nu e suficientă oprirea ostilităţilor doar în Rafah. Hamas solicită Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să pună în aplicare decizia Curţii Internaţionale de Justiţie

---

Actualizare

Potrivit cotidianului The Jerusalem Post, prim-ministrul Benjamin Netanyahu se află de la ora 17:00 într-o videoconferinţă cu miniştrii cabinetului său cu privire la decizia CIJ. La discuţii participă, conform sursei citate, ministrul de Externe Israel Katz, ministrul Afacerilor Strategice Ron Dermer, ministrul Justiţiei Yariv Levin, ministrul Apărării Yoav Gallant, consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi şi procurorul general Gali Baharav-Miara, împreună cu alţi înalţi oficiali. Israelul ar putea accepta hotărârea aşa cum este, să accepte o parte din condiţii, cum ar fi eliberarea ostaticilor, demilitarizarea etc., sau să respingă hotărârea.

---

Curtea Internaţională de Justiţie a cerut azi, printr-o decizie, Israelului să oprească orice acţiune militară în Fâşia Gaza şi să permită aprovizionarea populaţiei de acolo cu apă, hrană şi medicamente.

Potrivit deciziei luate cu 13 voturi pentru şi 2 împotrivă, CIJ cere Israelului: să oprească imediat ofensiva sa militară şi orice altă acţiune în Rafah, care ar putea pune în pericol integritatea fizică, totală sau parţială, a civililor din zonă, să menţină deschis punctul de trecere Rafah pentru furnizarea neîngrădită şi la scară largă a serviciilor de bază şi a asistenţei umanitare de urgenţă şi să asigure accesul total în Fâşia Gaza al oricărei comisii de anchetă, misiuni de constatare a faptelor sau altor organisme de investigare mandatate de organele competente ale Naţiunilor Unite pentru a investiga acuzaţiile de genocid.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Salutam decizia. Si citim reactia Africii de Sud.

     

    28m ago 

    16.25 CEST 

    'Order by world court is groundbreaking', says South Africa 

    South Africa have welcomed Friday’s ruling by the International Court of Justice (ICJ), also kn own as the world court, its international relations department said. 

    Reuters quotes the South Africa international relations department as saying “the order by the world court is groundbreaking”. 

    It added: “This order is binding and Israel has to adhere to it.” 

    According to Reuters, South Africa said they would be approaching the UN security council with Friday’s ICJ order. 

    Cand cere Curtea Internaţională de Justiţie tarilor NATO,

    să oprească orice acţiune militară în Ucraina 

    1. Cand vei invata sa pui semnul intrebarii la sfarsitul intrebarii.

      Argument puternic ai gasit,

      mare fan pro-razboi  

      Cand nu o sa mai trolezi acest forum cu propaganda ruseasca si nu o sa-ti mai raspunzi singur la comentarii, ca sa para ca sunteti mai multi

      Dar fratele meu drag,

      nu te-ai plictisit dupa 2 ani de propaganda

      numai si numai de la Kiev/Washington ? 

      Pai tocmai asta fac tarile Nato, ajuta Ucraina sa stopeze actiunile militare ale agresorului rus in Ucraina.

      Nu este nevoie sa le ceara cineva.

      Am intalnit multi prosti pe aici, dar tu esti printre premianti.  

      Bancuri,nu foloseste la nimic din pacate,mor oamenii degeaba!Rusii au inceput sa reconstruiasca teritoriile ocupate,de exemplu in Mariupol se ridica de zor cladiri noi,unele din cele bombardate sunt daramate,altele se afla in curs,sunt gradinite,scoli nou noute,chiar si teatrul de acolo este in curs de reconstructie,viata merge inainte cu rusii de acoloRusii nu mai dau drumul la teritoriile pe care au pus mana,macar sa se limiteze la teritoriile alea unde sunt rusi si sa lase lumea in pace!

    Nu se mai poate închide ochii la aceste crime împotriva umanității comise de Israel, nici măcar CNN,postul de televiziune a Deep state ului american care până nu demult a sprijinit pe evrei,acum arată scene horror despre crimele comise de evrei în gaza, chiar nu înțeleg pe evreii ăștia de ce trebuie să facă așa tot timpul ca lumea să fie revoltată și să explodeze antisemitismul peste tot?

    1. De unde stii ca-s evrei?

      Poate-s rusi.

      Asa ca "se mai poate inchide ochii", agramatule. 

      Crinele le genereaza Iranul care inarmeaza Hamasul si Hamasul care se ascunde dupa populatia palestiniana pe care o foloseste drept scut uman.

      E tare greu de inteles situatia asta cand neuronul e blocat afectiv.  

      Eu nu dau doi bani pe lumea asta,care este o junglă mizerabilă unde unu la sută din populație deține toate resursele planetei iar restul de 99 la sută sunt sclavii lor, bine ați venit în Matrix, și asta e valabil pentru toată planeta, Occident, Rusia, China etc etc, singurul lucru care contează sunt banii, restul povești cu clima, drepturile omului, echitatea,sustenabilitate bla bla bla,auzi mă drepturile omului Intr o junglă,mori de râs,eu am constatat niște realități numai,care oricum sunt irelevante

    Mda, ororile continuă conform "dreptului internațional" invocat de Gantz ăla.

    Și da, CIJ este "antisemita", la fel CPI și ONU. 

    Sunt "antisemiti" toți care sunt oripilați de ceea se întâmplă cu oamenii simpli din Gaza. 

    Și o să devină și mai și, ultra "antisemiti", dacă nu se stopează într-un fel sau altul ceea ce se întâmplă cu oamenii simpli din Gaza. 

    Trist si penibil. 

    Invocarea cum că antisemitismul este de vină pentru hotărârea CIJ mi-a amintit de povestea "Petrica și lupul".

    Nimeni nu va mai crede chiar dacă este vorba de antisemitism real. 

    1. "Oamenii simpli" din Gaza sunt Hamas.

      Toți. Și copiii, femeile, bătrânii.

      Hamas sunt și ăia de la ONU, CPI și CIJ. Au ramificații peste tot.

      Vezi, intelegerea incepe sa-ti mijeasca...

      Continua ororile putiniste in Ucraina si ororile Hamas, care foloseste populatia drept scut uman, in Gaza. In parallel si prostia ta continua sa se manifeste public.

      Nu ar trebui să te bag în seamă. Ești unul și același sau poate altul dintre buimacii de pe aici.

      Vai de tine sau vai de voi.  

      ONU, CIJ și CPI ar trebui să se sesizeze în legătură cu existența voastră:) Să vă declare persona non grata, ambasadori ai imbecilitatii și agresivității online.

    Nu Israel a atacat Hamas ci Hamas a atacat Israel .Nu Israel a atacat Iranul ci Iranul a trimis 300 de rachete si drone catre Israel .Din acel moment Israel trebuie sa se apere cu toata forta asa cum se Intimpla si cu Ucraina care nu a ataca t Rusia ci Rusia a invadat Ucraina .Regulile razboiului sunt simple .Invadatorul initial trebuie invins si distrus asa cum ne este foarte clar ca se va intimpla in Fisia Gaza si cum se va intimpla curind si in Dombasul ,Luganskul si Crimeea ocupate de soviete .

    1. Ce orizont de timp înseamnă inițial? Zile, ani, zeci de ani sau mai mult? Ce înseamnă atac ? Câteva zeci de oameni, sute? Cine le da dreptul să omoare copii? Doar Romania a primit vreo 17 copii pentru spitalizare in stare foarte gravă. E corect sa condamni câteva milioane pentru greșelile a câtorva mii? Ne-am întors în timp mii de ani

      Milioanele sunt de acord si sprijina greselile celor cateva mii.

      Ai logica pe dos, neuronul tau stingher trebuie reset.

      Invadatorul este Israelul, sunt cateva rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care cere Israelului sa elibereze "teritoriile ocupate" din Palestina, inclusiv Ierusalimul. 

      Palestinienii au dreptul la rezistenta armata pentru a elibera propriul teritoriu. 

      Hai, mai citeste, mergi la scoala. 

      Mai, superiorule, invata-ne si pe noi care teritorii din Palestina sunt ocupate.

      Este ca nu stii?! 

      Nu te duce la scoala ca nu se prinde nimic de tine si te duci degeaba.

      Esti prea destept ca sa poti sa mai inveti ceva. 

    Hamas nu i se cere nimic ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb