Curtea Supremă americană a stabilit că statele pot să şteargă din listele electorale o parte importantă a locuitorilor lor, chiar dacă această practică pare să vizeze cetăţenii cei mai săraci, care înclină spre tabăra democrată, relatează AFP.
Într-o hotărâre adoptată ieri, cu o majoritate scurtă, de cinci judecători conservatori la patru progresişti, Înalta Curte a dat dreptate statului Ohio, un stat din Midwest în care republicanii aflaţi la putere au adoptat măsuri în vederea radierii persoanelor care nu votează în mod regulat, sub pretextul actualizării datelor şi luptei împotriva fraudelor.
Curtea Supremă nu este în măsură să se pronunţe dacă această practică "este metoda ideală de menţinere a listelor electorale actualizate", a subliniat magistratul Samuel Alito, care a redactat hotărârea.
"Singura problemă căreia trebuie să-i răspundem este dacă asta a încălcat legea federală. Nu este cazul", a adăugat el.
Numai în 2015, sute de mii de rezidenţi au fost privaţi de dreptul de a-şi desemna aleşii în statul Ohio.
În practică, oricine nu votează doi ani primeşte de la secţia sa de votare o cerere de confirmare a adresei. Dacă persoana respectivă nu răspunde sau dacă nu continuă să voteze patru ani, ea este radiată din liste, presupunându-se că nu mai locuieşte acolo.
În fapt, sunt puşi pe tuşă numeroşi militari care se întorc din misiune, locuitori care se confruntă cu dificultăţi economice, mai ales cei care au un program lung.
Hotărârea Curţii Supreme marchează un "revers pentru dreptul de vot", a reacţionat Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU).
1. Ar fi minunat si in Romania
(mesaj trimis de x în data de 13.06.2018, 07:55)
Uite o decizie din care ar trebui sa ne inspiram. Noi romanii nu mai stim nici cati suntem nici unde suntem nici cine ne voteaza conducatorii.