CURTEA SUPREMĂ DE LA LONDRA A DECIS: Parlamentul britanic trebuie să aprobe demararea oficială a procesului de Brexit

Mina Irina
Internaţional / 25 ianuarie 2017

Parlamentul britanic trebuie să aprobe demararea oficială a procesului de Brexit

Guvernul britanic a pierdut procesul deschis la Curtea Supremă, care a decis marţi că Parlamentul trebuie să aprobe declanşarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care va deschide oficial procesul de ieşire din UE, relatează ITV.

După ce au ascultat timp de patru zile, în decembrie, argumentele părţilor, opt dintre judecătorii celei mai înalte instanţe din ţară au votat ca Guvernul să ceară aprobarea Legislativului pentru Brexit, iar trei împotrivă. Acesta a fost unul dintre cele mai importante cazuri constituţionale din istoria legală a Marii Britanii, transmite News.ro.

Potrivit analiştilor citaţi de ITV, este puţin probabil ca decizia să aibă vreun impact asupra ieşirii Londrei din blocul comunitar, pentru că sunt mici şanse ca parlamentarii să blocheze proiectul de lege privind Brexit, după decizia majorităţii electoratului la referendumul din 23 iunie.

Guvernul a sesizat Curtea Supremă după o decizie similară din noiembrie a Înaltei Curţi.

Preşedintele Înaltei Curţi, Lord Thomas, împreună cu alţi doi judecători, au decis atunci că premierul nu are dreptul să invoce aşa-numita "prerogativă regală" pentru a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi a da startul celor doi ani ai procesului de negociere. Dreptul de a folosi prerogativa regală ar fi însemnat că Guvernul nu are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Decizia a provocat un val de indignare în rândul liderilor taberei anti-UE, care i-au numit de judecători "inamici ai poporului".

Procedurile de la Curtea Supremă au atras atenţia presei din toată lumea, devenind cel mai televizat proces din istoria Marii Britanii

Premierul Theresa May a pus prezentat deja, într-un discurs, obiectivele sale pentru Brexit. Ea a precizat că ţara va părăsi Piaţa Unică a UE.

David Davis: "Guvernul va prezenta Parlamentului proiectul de lege cu privire la Brexit «în zilele următoare»"

Ministrul britanic pentru Brexit David Davis a anunţat marţi că Guvernul urmează să prezinte un proiect de lege în Parlament, în zilele următoare, după ce Executivul condus de Theresa May a pierdut procesul cu privire la ieşirea din UE la Curtea Supremă, care a stabilit ca Legislativul să aprobe această ieşire, relatează The Associated Press.

Davis a făcut acest anunţ marţi, în Camera Comunelor, după hotărârea Curţii Supreme.

El a anunţat că Guvernul va prezenta un proiect de lege simplu cu privire la invocarea Artocolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va declanşa doi ani de negocieri în vederea retragerii Regatului Unit din blocul celor 28.

Davis a precizat că Guvernul se va asigura că proiectul va fi adoptat la timp, astfel încât Articolul 50 să fie invocat până la sfârşitul lui martie.

"Nu există cale de întoarcere", a subliniat ministrul Brexitului.

"Punctul fără întoarcere a fost pe 23 iunie anul trecut", a spus el, referindu-se la ziua în care britanicii au decis că vor să părăsească Uniunea prin referendum.

Parlamentarii din opoziţie cer clarificări cu privire la obiectivele Guvernului în negocierea ieşirii regatului din Uniune, însă Executivul a anunţat în mai multe rânduri că nu vrea să le dezvăluie.

Guvernul va respecta hotărârea Curţii Supreme, a anunţat anterior biroul premierului.

Poporul britanic a decis să iasă din UE, iar hotărârea de marţi nu schimbă acest lucru, a apreciat Downing Street într-un comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb