Birkenstock pierde protecţia drepturilor de autor, deoarece sandalele sale nu sunt considerate opere de artă, a decis Curtea Federală de Justiţie din Germania, potrivit Reuters.
Instanţa a respins un proces intentat de compania germană Birkenstock, care a încercat să împiedice concurenţi precum Tchibo să comercializeze modele similare.
"Pretenţiile sunt nefondate, deoarece sandalele nu sunt opere de artă aplicată protejate prin drepturi de autor", a declarat judecătorul Thomas Koch.
Conform legislaţiei germane, protecţia drepturilor de autor durează 70 de ani după moartea creatorului, în timp ce protecţia designului este valabilă 25 de ani. Avocaţii Birkenstock au susţinut că sandalele au un "design iconic", motiv pentru care ar trebui să fie recunoscute drept opere de artă.
Karl Birkenstock, creatorul sandalelor, s-a născut în 1936 şi este în viaţă, însă modelele sale au fost realizate în anii 1970, ceea ce înseamnă că unele dintre ele nu mai sunt protejate prin design.
Avocatul Konstantin Wegner a declarat că firma va continua litigiile. "Intenţionăm să adăugăm argumente în aceste proceduri în curs", a spus el, potrivit aceleiaşi surse.
Iniţial asociate cu mişcarea hippie şi cu profesioniştii din sectorul medical, sandalele Birkenstock au devenit un simbol al modei globale. Popularitatea lor a crescut semnificativ după ce actriţa Margot Robbie a purtat un model roz în scena finală a filmului "Barbie" (2023).
Compania Birkenstock, fondată în 1774, a fost deţinută de familie timp de şase generaţii, până la vânzarea unui pachet majoritar către firma de capital privat L Catterton, susţinută de miliardarul francez Bernard Arnault şi grupul de lux LVMH.
Opinia Cititorului