CUSHMAN &WAKEFIELD ECHINOX: Piaţa investiţională din România demonstrează că rămâne robustă şi în perioada pandemiei


Comunicate de presă / 10 septembrie 2020

Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox

Tranzacţiile semnate în ultimele săptămâni, cu o valoare cumulată de peste 400 de milioane de euro, demonstrează că piaţă investiţională din România rămâne robustă şi atractivă chiar şi în perioada pandemiei Covid-19, nemaifiind privită ca o piaţă marginală a Europei Centrală şi de Est, apreciază consultanţii firmei Cushman & Wakefield Echinox.

Un consorţiu format din Resolution Property şi Zeus Capital a cumpărat recent proiectul de birouri Floreasca Park din Bucureşti, în timp ce AFI Europe a finalizat achiziţia portofoliului de birouri detiunute în România de NEPI Rockcastle, constând în proiectele Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (toate în Bucureşti) şi City Business Center din Timişoara.

Cushman & Wakefield Echinox a asistat GLL Real Partners GMBH în procesul de vânzare a proiectului Floreasca Park, tranzacţie care marchează intrarea unui nou jucător de anvergură în piaţă imobiliară locală şi reflectă rolul principal al companiei de consultanţă imobiliară la nivelul Europei Centrale şi de Est în atragerea de nou capital în regiune din întreaga lume.

Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: "În ultimele 12 luni, am reuşit să atragem în România Morgan Stanley - pentru achiziţia America House, Resolution / Fosun (via Zeus Capital Management) - pentru Floreasca Park, şi am sprijinit Equest la vânzarea principalului activ - Equest Logistic Park - trei tranzacţii cu o valoare cumulată de peste 200 de milioane de euro, două dintre acestea fiind închise în perioada pandemiei. Ne aşteptăm că, până la finalul anului, să reuşim să mai închidem câteva tranzacţii importante, astfel încât volumul investiţional ar putea depăşi în 2020 pragul de 1 miliard de euro, pentru prima dată din 2014."

Până la declanşarea pandemiei Covid-19, respectiv sfârşitul primului trimestru al anului 2020, fundamentele macroeconomice şi cele specifice pieţei imobiliare din România au fost la fel de puternice precum în anii precedenţi. Apoi am fost loviţi de pandemia Covid-19.

Rezultatele înregistrate pe segmentul investiţiilor imobiliare în T2 şi T3 2020 au confirmat câteva aspecte esenţiale:

Închiderea celor două tranzacţii menţionate confirmă faptul că interesul investitorilor pentru România continuă să rămână unul ridicat.

Asocierea Zeus Capital Management & Resolution (Fosun Group) demonstrează că noi fonduri sunt pregătite să intre în România, o tendinţă remarcată în ultimii ani.

Puterea acordurilor cu chiriaşii în orice clădire este esenţială şi va fi analizată şi mai atent de către investitori în viitor.

Calitatea unei clădiri va deveni din ce în ce mai importantă, în condiţiile în care vânzătorii îşi doresc să maximizeze preţul obţinut şi să atragă o gamă largă de investitori.

Finanţările bancare vor continua să fie disponibile, însă ne aşteptăm că băncile să fie mai selective în acest sens, punând accent pe aspecte ce ţin de bonitatea chiriaşilor şi calitatea proprietăţilor.

Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox: "Succesele înregistrate în ultimele luni vor trimite un mesaj pozitiv cu privire la evidenta maturizare a pieţei locale, reflectată de aceste tranzacţii. România a fost, în general, văzută ca o piaţă marginală a Europei Centrale şi de Est, dar ne aşteptăm ca acest statut să fie modificat într-o direcţie pozitivă. Treptat, observăm un număr mai mare de investitori care înţeleg faptul că România oferă randamente atractive pentru proprietăţi de o calitate ridicată, cu preţul unei uşoare ajustări a coeficientului de risc, comparativ cu pieţele principale din Europa Centrală şi de Est."

Lichiditatea în Bucureşti rămâne mai scăzută faţă de Varşovia, Praga şi Budapesta, iar până când acest lucru se va schimba, investitorii încă vor avea semne de întrebare cu privire la posibilităţile de a face exit din investiţiile realizate în momentul în care îşi doresc să facă acest lucru. Fiecare nou investitor în piaţă îmbunătăţeşte acest aspect. Pe măsură ce mai mulţi investitori vor decide să investească în România, în mod natural vom vedea o lichiditate îmbunătăţită.

În timp ce evenimentele din 2020 arată faptul că piaţa imobiliară locală este mai rezistentă ca niciodată, schimbările din industrie, comportamentul consumatorilor şi tendinţele ocupanţilor se schimbă rapid, accelerate de pandemia Covid-19. După cum am văzut în perioada 2008 / 2009, România poate fi afectată de factori declanşaţi în afara ţării, de probleme economice la nivel european şi global, însă aceste riscuri au fost prezente şi în ultimii ani, perioadă în care piaţa locală a continuat să se dezvolte.

Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: "Dezvoltatorii, investitorii şi băncile trebuie să evolueze rapid pentru a ţine pasul cu o lume aflată în schimbare. Vor exista obstacole, dar piaţa din România a depăşit multe astfel de provocări în ultimii 12 ani. Piaţa românească funcţionează în continuare la un nivel de activitate mai scăzut decât potenţialul său maxim, având în vedere fundamentele şi dimensiunea sa, faţă de alte ţări europene. Investiţiile în infrastructură sunt esenţiale pentru a sprijini în continuare dezvoltarea imobiliară. În plus, soluţii mai flexibile de finanţare ar ajuta piaţa să concureze mai bine cu vecinii săi din Europa Centrală şi de Est, pentru a sprijini investirea locală a capitalului propriu."

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 60 de profesionişti şi colaboratori, ce oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 53.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 8,8 miliarde de euro, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb