CUSTODELE COROANEI, LA INSTITUTUL FRANŢEI: Casa regală - în fruntea sondajelor de încredere din ţară

T.S.
Cultură / 19 aprilie 2019

Principesa Margareta (Sursa foto: Twitter)

Principesa Margareta (Sursa foto: Twitter)

Casa regală română este în fruntea sondajelor de încredere din ţară, acest fapt reflectând, cel mai probabil, o nevoie a oamenilor de "această instituţie complementară, fondată pe forţa exemplului personal, pe legitimitatea istorică, pe continuitate şi loialitate", a declarat, la Institutul Franţei, Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta.

Custodele Coroanei a vizitat, ieri, Institutul şi a primit medalia de onoare a Academiei Franceze.

"Să vorbesc despre ţara mea şi despre Coroana română la Institutul Franţei este, în acelaşi timp, o onoare şi o sursă de speranţă şi mândrie", a afirmat Custodele Coroanei române, potrivit Agerpres.

Majestatea Sa Margareta a afirmat că "istoria modernă a României arată în ce măsură Coroana română a contribuit la consolidarea ţării, în trecut, în prezent şi, cred eu, şi în viitor".

Totodată, Majestatea Sa a evidenţiat că vizita sa are loc la 100 de ani de la vizita Reginei Maria în Franţa.

"Vizita Reginei Maria la Paris a rămas în memoria compatrioţilor mei ca una dintre paginile cele mai admirate de diplomaţie regală, în care Coroana a dat un exemplu de a se pune în slujba naţiunii. În Franţa, străbunica mea a prezentat cu farmec şi curaj aspiraţiile unei Românii moderne şi europene, pentru un viitor liber şi democratic", a punctat Custodele Coroanei, conform sursei citate.

Majestatea Sa Margareta a spus că întâlnirile Reginei Maria cu preşedintele Franţei Raymond Poincare şi cu premierul Georges Clemenceau au fost "legendare".

"Cu siguranţă, printre momentele cele mai importante şi simbolice a fost participarea la sesiunea solemnă la Academia de Arte Frumoase, la Institutul Franţei, organizată în onoarea sa, la 8 martie 1919", a punctat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa a vorbit despre modul în care Familia regală română este percepută în ţară.

"Casa regală este în fruntea sondajelor de opinie în ceea ce priveşte încrederea, admiraţia şi afecţiunea naţionale. Oamenii au probabil nevoie de această instituţie complementară, fondată pe forţa exemplului personal, pe legitimitatea istorică, pe continuitate şi loialitate", a spus Majestatea Sa Margareta.

Totodată, Majestatea Sa a evidenţiat că vizita sa, la invitaţia autorităţilor franceze, "este susţinută de Guvernul român şi are loc în timpul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene".

"În prezent, la a cincea generaţie, Familia regală ocupă o poziţie remarcabilă şi oarecum contradictorie într-o ţară care, constituţional, rămâne republică", a afirmat Custodele Coroanei.

Majestatea Sa Margareta a vorbit şi despre relaţia cu autorităţile române.

"Fiecare nou guvern vrea să păstreze şi uneori să aprofundeze cooperarea instituţională cu Familia regală. Peste tot unde este un eveniment regal ce are ca scop încurajarea economiei, educaţiei, diplomaţiei bilaterale, sportului, artelor sau ştiinţelor, Familia regală este primită cu respect şi mândrie, cu demnitate şi afecţiune şi cu profunda convingere că ea este în slujba interesului naţional", a punctat Custodele Coroanei.

Distincţia a fost acordată la Institutul Franţei de către Helene Carrere d'Encausse, secretar perpetuu al Academiei Franceze.

Aceasta a vorbit, în momentul în care a oferit distincţia Custodelui Coroanei, despre personalitatea Regelui Mihai şi despre impactul acestuia, după căderea comunismului. "El, care a ştiut să îi reziste lui Stalin, domina cu adevărat peisajul post-comunist", a punctat aceasta.

De altfel, Helene Carrere d'Encausse i-a condus pe Custodele Coroanei şi pe Principele Radu într-un tur al Institutului Franţei care a cuprins şi o expoziţie cu documente de arhivă despre România. Printre acestea s-a numărat şi un exemplar al revistei L'Image, din august 1919, un număr dedicat României, cu o fotografie a Reginei Maria pe copertă. Expoziţia care a fost admirată de Custodele Coroanei a fost realizată şi cu ajutorul unei angajate române a Institutului Franţei, Carmen Niţescu.

Tot ieri, anterior vizitei la Institutul Franţei, principele Radu a vizitat Comitetul Paralimpic Francez, unde a vorbit cu preşedinta instituţiei, Marie-Amelie Le Fur.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Suntem mandrii de apartenenta noastra Romana si de stramosii nostri.

    Speram o Mare Romanie in curand

    Barbu Nitescu 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb