Preţul petrolului brut ar putea să scadă cu până la 30 de dolari pe baril în situaţia în care Beijingul va decide să cumpere ţiţei iranian, ca răspuns la noile taxe vamale impuse de SUA importurilor chinezeşti, potrivit Bank of America Merrill Lynch, relatează CNBC.
O analiză recentă a băncii de investiţii precizează: "Deşi ne menţinem estimările potrivit cărora, anul viitor, preţul mediu al barilului de ţiţei Brent va fi de 60 de dolari, admitem faptul că o eventuală decizie a Chinei de a relua achiziţiile de petrol iranian brut ar putea coborî preţurile cu aproximativ 20-30 de dolari pe baril".
Ministerul Comerţului din China a avertizat că va recurge la contra-măsuri, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va aplica tarife vamale de 10% pe importuri chinezeşti de 300 de miliarde de dolari. Această decizie, anunţată săptămâna trecută, a dus la scăderea preţului petrolului cu 8% joi, declinul fiind cel mai important din ultimii patru ani.
Analiştii Bank of America Merrill Lynch avertizează că "preţul petrolului ar urma să devină şi mai volatil", în timp ce pieţele aşteaptă reacţia Chinei la cea mai recentă ameninţare comercială lansată de SUA, care ar putea include achiziţii de petrol iranian.
Raportul mai arată că livrările de petrol iranian au scăzut sub 550.000 barili/zi în iunie, de la aproximativ 875.000 barili/zi în mai, respectiv circa 2,5 milioane barili/zi în iunie 2018, conform datelor S&P Global Platts.
Alţi analişti susţin, însă, că în cazul în care China decide să cumpere petrol iranian, într-o continuă sfidare a sancţiunilor impuse de SUA, ar putea fi o sabie cu două tăişuri.
Edward Bell, director al departamentului de cercetare a mărfurilor din cadrul Emirates NBD, a declarat pentru CNBC: "Iranul ar saluta orice oportunitate de a-şi creşte producţia, indiferent dacă încalcă sau nu sancţiunile impuse de SUA".
Preţul petrolului a continuat să scadă ieri, traderii de pe piaţa de profil anticipau deteriorarea perspectivelor cererii. Ieri dimineaţă, petrolul european de tip Brent era tranzacţionat la 60,94 dolari/baril, în scădere cu aproximativ 1,5% faţă de sesiunea anterioară, în timp ce ţiţeiul american WTI afişa o cotaţie de 54,81 dolari/baril, mai mică cu aproape 1,5% faţă de ultima zi a săptămânii trecute.