DACĂ NU ÎŞI DEZVĂLUIE ACŢIONARII Societăţile cu acţiuni la purtător, interzise la licitaţiile publice

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 1 iulie 2020

Societăţile cu acţiuni la purtător, interzise la licitaţiile publice

Haiducia pe bani publici prin intermediul societăţilor cu acţiuni la purtător, aşa cum este celebrul caz Tel Drum, se pare că se va sfârşi. Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, iniţiativa legislativă a PNL prin care firmele al căror acţionariat este ţinut secret nu vor mai putea participa la licitaţiile din bani publici.

Iniţiativa a fost respinsă în martie 2018 de Senat, dar a fost adoptată acum de Camera Deputaţilor şi urmează să fie transmisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, care este şi iniţiatorul propunerii legislative, a punctat în plenul Camerei că, prin votul dat, se pune capăt "afacerilor dubioase de tip Tel Drum, folosite de Liviu Dragnea, pentru a se îmbogăţi din bani publici".

"Practic, Liviu Dragnea, în calitate de Preşedinte al CJ Teleorman semna ca ordonator principal de credite, alocarea unor sume fabuloase către SC Tel Drum, al cărui acţionar ascuns era direct sau prin intermediari. Legea care merge la promulgare interzice atribuirea de contracte din bani publici către societăţi comerciale cu acţionariat ascuns. Astfel, dacă societatea refuză declararea acţionarilor este eliminat obligatoriu din procedura de atribuire. Motivul este unul simplu: necunoaşterea acţionariatului nu poate determina din timp un prezumtiv conflict de interese între ordonatorul de credite şi beneficiar", a declarat Roman.

Amintim că în sensul proiectului de lege s-a declarat şi Curtea de Conturi a Uniunii Europene care a arătat, în recentul raport dat publicităţii, că fondurile europene au fost sifonate şi prin intermediul unor astfel de societăţi ai căror acţionari sunt necunoscuţi, dar despre care se presupune că ar avea legături cu liderii politici.

În legătură cu astfel de societăţi, primul mare scandal legat de sifonarea fondurilor europene a fost dezvăluit în raportul din anul 2017 al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) care a arătat că societatea cu acţiuni la purtător Tel Drum a primit ilegal 21 milioane euro din partea Consiliului Judeţean Teleorman, al cărui preşedinte era Liviu Dragnea, pentru lucrări de asfaltare care nu au fost realizate în conformitate cu datele din proiectele tehnice şi din indicatorii aprobaţi. În legătură cu acest caz, Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus, în 26 iunie 2020, după trei ani de cercetare penală, inculparea lui Liviu Dragnea şi a acoliţilor săi din societatea Tel Drum pentru constituirea de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, evaziune fiscală şi folosirea cu rea-credinţă a unor documente false ori inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat fraudarea fondurilor europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb