Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu va prezenta raportul privind cea de a şasea revizuire a acordului preventiv cu ţara noastră în board-ul FMI, dacă nu privatizăm, în septembrie, Transgaz şi Oltchim, potrivit surselor noastre.
Reprezentanţii Ministerului Economiei au anunţat, săptămâna trecută, că transportatorul naţional de gaze naturale Trans-gaz (simbol TGN) şi combinatul Oltchim (simbol OLT) vor fi privatizate în luna septembrie, după ce procesul a fost amânat în repetate rânduri.
Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a anunţat, săptămâna trecută, că va fi lansată, în septembrie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o ofertă publică secundară la Transgaz, pentru vânzarea pachetului de 15% din acţiunile pe care statul le deţine la această companie.
Domnia sa a adugat că managementul privat la Transgaz va fi selectat până la sfârşitul acestui an.
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) a anunţat, tot la sfârşitul săptămânii trecute, că procedura licitaţiei de vânzare a participaţiei statului român la Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi organizată la sediul OPSPI, pe 14 septembrie, la ora 11:00, fiind deschisă oricărui investitor, asocieri sau consorţii de investitori.
Metoda de privatizare a Oltchim este o metodă combinată: licitaţie cu oferta în plic urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitaţie cu strigare după regula licitaţiei competitive, iar criteriul de selecţie a ofertantului câştigător este cel mai mare preţ oferit pe acţiune, potrivit OPSPI.
Delegaţia FMI, condusă de Erik de Vrijer, urmează să prezinte, astăzi, concluziile celei de a şasea evaluări a acordului de tip preventiv cu România.
Acordul de tip preventiv dintre România şi FMI a început pe 31 martie 2011 şi se ridică la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.