DACĂ NU VA PLĂTI SUMA PREVĂZUTĂ ÎN ACORDUL BREXIT Marea Britanie nu va fi în default

I.D.
Internaţional / 11 iunie 2019

Marea Britanie nu va fi în default

Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti Uniunii Europene suma de 39 de miliarde de lire sterline promisă de Londra în negocierea acordului pentru Brexit, au apreciat agenţiile de rating, cu toate că juriştii avertizează că acest lucru ar fi extrem de dăunător, transmite Reuters.

Boris Johnson, principalul candidat la postul de premier al Marii Britanii, a spus weekendul trecut că nu va permite efectuarea plăţii până când UE nu va oferi termeni mai avantajoşi pentru Brexit.

Comentariile acestuia au atras o reacţie imediată din partea unei surse apropiate preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a avertizat că acest lucru ar fi echivalent cu defaultul datoriilor.

Marile agenţii de rating au apreciat că nu este una dintre definiţiile lor ale defaultului (incapacitate de plată n.r.).

"Ratingurile noastre se referă la plata datoriilor comerciale. Neplata sumei de 39 de miliarde de lire de către Marea Britanie nu ar constitui un default al statului, conform metodologiei noastre", a declarat un analist la S&P, Aarti Sakhuja.

Un purtător de cuvânt al agenţiei Fitch a afirmat că nici în opinia sa nu ar fi vorba despre un default, iar Moody's are o abordare similară.

"Ratingurile suverane se referă la riscurile suportate de investitorii privaţi şi nu la riscuri provocate de entităţi oficiale", a apreciat Moody's în 2015, când Grecia negocia termeni mai avantajoşi de rambursare a împrumuturilor din partea zonei euro şi a FMI.

Vor exista însă implicaţii. Agenţiile au avertizat că ratingurile Marii Britanii vor fi aproape sigur reduse dacă va ieşi din UE fără un acord de tranziţie, situaţie care ar implica neplata sumei respective către UE.

S&P consideră că UE nu va începe discuţii referitoare la o nouă relaţie cu Marea Briotanie dacă Londra nu îşi va respecta angajamentele. Juriştii avertizează însă că acest lucru poate duce la declanşarea unui conflict juridic la un tribunal internaţional din Olanda.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb