Consiliul Concurenţei (CC) a discutat cu reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) despre noile tarife şi justificările obiective invocate, în urma sesizării Asociaţiei Brokerilor, au declarat reprezentanţii autorităţii de concurenţă.
Consiliul Concurenţei a precizat, citat de Agerpres: "În urma sesizării Asociaţiei Brokerilor, Consiliul Concurenţei a discutat cu reprezentanţii BVB pentru a înţelege motivaţia aplicării noilor tarife, precum şi justificările obiective invocate. BVB ne-a comunicat, ulterior, că, deşi Consiliul de Administraţie a decis modificarea tarifelor în luna aprilie 2017, implementarea propriu-zisă a acestora se va derula începând cu 1 ianuarie 2018".
Creşterea tarifelor de către operatorul de piaţă poate reprezenta o încălcare a Legii concurenţei dacă prin aceasta se aplică, în raport cu partenerii comerciali, condiţii inegale la prestaţii echivalente, spune CC, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial (discriminare prin preţ), fără a avea o justificare obiectivă.
"Există şi alte modalităţi prin care un operator de piaţă poate abuza de poziţia sa dominantă, de exemplu prin practicarea unor preţuri excesive, prin limitarea producţiei, prin refuzul de a trata cu anumiţi clienţi (refusal to deal) ş.a.", menţionează sursa citată.
Asociaţia Brokerilor a transmis o sesizare Consiliului Concurenţei prin care afirmă că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) încalcă prevederile Legii concurenţei, abuzând de poziţia dominantă, prin modalitatea de stabilire a tarifelor. Asociaţia apreciază că introducerea unui tarif fix pe ordin executat şi scăderea componentei variabile a comisionului de tranzacţionare aplicat la valoarea unui ordin executat ar crea un dezavantaj concurenţial pentru intermediarii mici.
Preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul, a declarat marţi că Bursa de Valori Bucureşti încalcă Legea Concurenţei, printr-o hotărâre adoptată în 12 aprilie 2017.
Hotărârea prevede aplicarea unui tarif fix de 0,95 lei pe ordin executat aplicat pentru piaţa Regular, acţiuni din cadrul pieţei reglementate la vedere administrate de BVB.
De asemenea, hotărârea mai vorbeşte despre un comision de tranzacţionare pentru piaţa Regular, aplicat la valoarea unui ordin executat, de 0,035% la cumpărare şi de 0,095% la vânzare.
Astfel, reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de cumpărare este de -12,5% faţă de nivelul anterior al comisionului respectiv, iar reducerea comisionului de tranzacţionare pe partea de vânzare este de -5%.
Recent, SIF3 Transilvania a solicitat, alături de Asociaţia Brokerilor şi Finaco Securities, completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din 16/17 aprilie, cu o propunere de anulare a hotărârii AGA din 12 aprilie 2017, referitoare la noul plan tarifar al operatorului de piaţă.
Asociaţia Brokerilor, condusă de Dan Paul, a mai încercat, alături de alţi brokeri, să anuleze noile tarife BVB, la AGA din septembrie 2017, însă fără succes.
Acţionarii care au cerut completarea convocatorului invocă aceleaşi argumente prezentate de brokeri, în trecut, respectiv faptul că noile tarife distorsionează concurenţa între intermediari şi limitează accesul investitorilor de retail la piaţă.
Reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor au susţinut, la finalul anului trecut, că prin noile măsuri, BVB riscă amenzi din partea Consiliului Concurenţei, instituţie care a investigat recent încălcarea Legii nr. 21/1996 a concurenţei şi continuă monitorizarea bursei.
1. Ce a facut Depozitarul e de consiliul concurentei
(mesaj trimis de Gogu vasile în data de 30.03.2018, 00:04)
Vai de profesionistii pietei noastre de capital :)