DACĂ SE VA CLARIFICA SITUAŢIA POLITICĂ  Banii de la FMI, probabil în ianuarie

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 decembrie 2009

Emil Boc

Emil Boc

O echipă formată din experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE) se află la Bucureşti, până pe 16 decembrie, ca să discute cu autorităţile noastre probleme tehnice ce ţin de bugetul de stat pe 2010. Şeful biroului FMI pentru România, Tonny Lybek, a subliniat că actuala vizită tehnică a experţilor va servi şi la pregătirea misiunii de evaluare a programului economic a ţării noastre (n.r. a cărei dată nu a fost stabilită, momentan, din cauza crizei politice), dar de care depinde acordarea celei de-a treia tranşe, de 1,5 miliarde de euro. Misiunea FMI ar urma să se reîntoarcă la Bucureşti în ianuarie 2010, după ce vom avea un nou guvern cu puteri depline şi un program de guvernare. Autorităţile noastre mai aşteaptă, în ianuarie 2010, şi tranşa de la CE în valoare de un miliard de euro, care a fost amânată, la fel ca şi cea de Fond, din cauza crizei politice.

Tranşa de la Comisia Europeană, încă incertă

România ar putea încasa cea de-a treia tranşă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare 1,5 miliarde de euro, în ianuarie 2010, lună în care ar putea să aibă loc următoarea misiune de evaluare a programului economic de către oficialii Fondului.

Anunţul l-a făcut ministrul în exerciţiu al Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, după ce reprezentanţii ministerului s-au întâlnit, ieri, cu experţii Fondului Monetar Internaţional, ce au venit la Bucureşti pentru discuţii tehnice, pe tema bugetului de stat pe 2010.

Tranşa de la Fond era aşteptată de autorităţile noastre încă din luna aceasta, însă din cauza crizei politice (ce a dus la neîndeplinirea unor obiective asumate), a fost amânată, probabil, pentru ianuarie 2010, când oficialii Fondului se aşteaptă ca situaţia politică de la noi să se clarifice între timp şi să avem un nou guvern şi un program de guvernare.

Din cele 1,5 miliarde de euro, 750 de milioane de euro urmau să fie folosiţi de către autorităţile noastre pentru finanţarea deficitului bugetar (pensii, salarii, investiţii), iar cealalată jumătate, de 750 milioane euro, urma să consolideze rezervele Băncii Naţionale (pentru susţinerea cursului).

În lipsa acestor bani, ministerul a trebuit să caute alte surse de finanţare şi să se împrumute la dobânzi mai mari.

Întrebat dacă mai există şanse să încasăm această tranşă până la finele anului curent, potrivit Agerpres, Gheorghe Pogea a precizat: "Nu ştiu. Noi am făcut socotelile pentru anul 2009 şi finanţarea este asigurată pentru întregul an. Asigur pe toţi cei care depind de bugetul public că resursele sunt asigurate".

Şi primul-ministru în exerciţiu Emil Boc a afirmat, ieri, că sunt şanse mici ca tranşa de la FMI să ne fie acordată până la finele anului, dar a dat asigurări că statul dispune de fon-duri necesare pentru plata pensiilor şi a salariilor.

De altfel, tot în ianuarie 2010, autorităţile noastre aşteaptă şi tranşa de 1 miliard de euro de la Comisia Europeană, bani destinaţi exclusiv pentru finanţarea deficitului bugetar. Tranşa de la UE, ce trebuia să ne fie acordată tot luna aceasta, a fost amânată pentru începutul anului viitor tot din cauza crizei politice.

Însă şi asupra tranşei de la UE planează incertitudinea că nu va fi acordată în ianuarie, ţinând cont de procedurile birocratice şi nu numai.

Premierul Emil Boc a subliniat, ieri, că, în mod sigur, în luna ianuarie 2010, România are şanse să primească, dacă nu ambele tranşe, măcar una dintre ele.

Pe de altă parte, ministrul Pogea şi-a exprimat speranţa că ţara noastră va îndeplini condiţiile asumate în acordul cu FMI şi că vom încasa tranşa de la Fond în luna ianuarie 2010.

Pogea a afirmat că nu vor fi probleme cu deficitul bugetar pe 2009 şi că ţinta de 7,3% din PIB va fi respectată, iar dacă vor apărea "mici abateri", acestea vor fi, conform minis-trului, "nesemnificative".

Privind situaţia bugetului de stat pe 2010, ministrul a menţionat, la finalul discuţiei cu FMI, că nu au intervenit schimbări majore, fiind menţinută estimarea de creştere economică de 0,5% şi un deficit bugetar pentru 2010 de 5,9% din PIB.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb