DACIAN CIOLOŞ: "Am găsit blocat Programul Operaţional Regional aferent perioadei 2007-2013"

Politică / 20 noiembrie 2015

"Am găsit blocat Programul Operaţional Regional aferent perioadei 2007-2013"

Actualizare 17:55 Creţu: "Comisia Europeană şi România depun eforturi pentru a evita dezangajarea de fonduri europene"

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat astăzi că este preocupată de închiderea "în bune condiţii" a programelor operaţionale finanţate în perioada 2007-2013 din Fonduri Europene, 31 decembrie fiind termenul limită până la care CE acceptă facturi pentru a fi decontate, transmit surse din presă.

"Mă preocupă în mod special închiderea, în bune condiţii, a perioadei de programare 2007-2013 având în vedere că mai sunt doar şase săptămânii pănă la 31 decembrie 2015 (...) termenul limită până la care Comisia Europeană acceptă facturi pentru a fi decontate pentru perioada de programare 2007-2013", a declarat Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

Aceasta a precizat că România şi Comisia Europeană depun eforturi pentru a evita pierderile.

"În opinia noastră implementarea proiectelor din perioada 2007-2013 reprezintă prioritatea absolută, sigur că vom depune, împreună şi Comisia Europeană şi România, toate eforturile până la sfârşitul anului pentru a evita dezangajarea de fonduri europene sau a limita cât mai mult (pierderile - n.r.). Comisia Europeană, în orice caz, este la dispoziţia autorităţilor române pentru a ajuta, dar atunci când este vorba de implementare, aceasta este sută la sută responsabilitatea statelor membre", a arătat comisarul european.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:17 Vicepremierul Dâncu s-a întâlnit cu Corina Creţu

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a avut astăzi, la Palatul Victoria, o primă întrevedere cu Corina Creţu, comisar european pentru politica de dezvoltare regională, informează un comunicat al Guvernului trimis redacţiei.

Potrivit sursei citate, comisarul european a avut un schimb de informaţii privind măsurile prioritare în domeniul programelor cu cofinanţare din fonduri europene.

Corina Creţu a arătat că îşi doreşte o colaborare strânsă între Comisie şi ministerele care gestionează programe europene, "pentru că este nevoie de coordonare şi eficienţă, succesul programelor fiind o ţintă comună", precizează comunicatul.

Guvernul arată că Vasile Dîncu a asigurat comisarul european de întreaga sa disponibilitate pentru colaborare şi a arătat că modul de organizare existent în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) îi permite să-şi pună rapid în practică propria viziune în domeniu.

"Mă bucur să primesc vizita dumneavoastră, este printre primele vizite şi o consider binevenită, pentru că vorbim despre un domeniu extrem de important. Este foarte util să stabilim noile contacte, să punctăm împreună modalităţile prin care putem accelera absorbţia. Chiar dacă mai avem puţin timp până la finalul anului, încă sunt lucruri pe care le putem face pentru bunul mers al acestor programe. Vom lua rapid toate măsurile care se impun", a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.

Cei doi oficiali au discutat atât despre programele din generaţia 2007-2013, cât şi despre noua perioadă de programare, despre modificările legislative sau administrative necesare, conform unui plan de acţiune comun, şi despre aspectele de urmărit în perioada imediat următoare.

"Noul ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice are deja în pregătire un plan de măsuri pe termen scurt, care urmează să fie discutat foarte curand cu comisarul european", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

-------------

Actualizare 13:52 Creţu: "România are nevoie de stabilitate la nivelul autorităţilor de management care gestionează fonduri europene"

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a declarat, astăzi, că este nevoie de stabilitate la nivelul autorităţilor române de management care gestionează fonduri europene în următoarele săptămâni, pentru a încheia în condiţii cât mai bune perioada de programare 2007-2014, transmit surse din presă.

"Am discutat cu domnul prim-ministru un plan de măsuri şi acţiuni şi m-am bucurat să văd această preocupare pentru ridicarea gradului de absorbţie. În opinia noastră, cel puţin în aceste şase săptămâni, România are nevoie de stabilitate la nivelul autorităţilor de management, pentru a-şi intesifica eforturile de încheiere în condiţii cât mai bune a perioadei de programare 2007-2014. În ceea ce priveşte perioada de programare 2014-2020, au fost adoptate toate programele operaţionale iar acum urmează concret perioada de implementare a proiectelor ce vor fi selectate pentru următorii ani", a declarat comisarul european la Palatul Victoria după întalnirea cu premierul Dacian Cioloş.

Corina Creţu a subliniat că a luat notă despre preocuparea premierului în ceea ce priveşte reforma administraţiei publice şi a subliniat că "profesionalismul şi experienţa sunt într-adevăr esenţiale şi la nivelul autorităţilor de management".

"Capacitatea administrativă este, în opinia mea, mai importantă şi decât banii. Am avut bani în multe state membre. Aşteaptă banii la Bruxelles dar nu a existat capacitatea de a avea proiecte mature şi de a absorbi aceşti bani.", a precizat Creţu.

(A.L.)

--------------

Premierul Dacian Cioloş a anunţat vineri, după discuţia cu comisarul european Corina Creţu, că Programul Operaţional Regional (POR) aferent perioadei 2007-2013 este blocat în urma unui audit al Comisiei Europene, dar şi că sunt puţine proiecte aferente perioadei 2014-2020 gata să fie implementate.

"Vizita doamnei Corina Creţu şi întâlnirea de astăzi mi-a fost utilă ca să îmi fac o idee mai precisă legat de stadiul în care ne aflăm atât cu finalizarea programului 2007-2013, unde am găsit Programul Operaţional Regional blocat în urma unui audit al Comisiei, dar am înţeles că lucrurile se pot debloca rapid pentru a reîncepe plăţile. Mai avem câteva săptămâni în care mai putem face plăţi şi să mai reducem, pe cât posibil, din pierderi, să mai creştem gradul de absorbţie", a spus premierul într-o declaraţie de presă comună cu comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu.

În ceea ce priveşte perioada de finanţare 2014-2020, prim-ministrul a precizat că "sunt încă foarte multe lucruri care nu au fost făcute în această fază".

"Am discutat mult şi despre noua perioadă 2014-2020, unde la fel sunt încă foarte multe lucruri care nu au fost făcute în această fază. Mai trebuie terminat sistemul informatic, care este încă nefuncţional, procedurile de acreditare care încă nu sunt finalizate şi de îndeplinit anumite condiţionalităţi ex ante ca să putem lansa proiectele .(....) Din câte am constat, sunt încă puţine proiecte care să fie pregătite pentru a fi în fază de a începe să fie implementate şi aici la fel am intenţia să folosesc resursele umane, expertiza internaţională, a Băncii Europene de Investiţi, a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, a Băncii Mondiale, care ne pot furniza experţi cu finanţare din asistenţă tehnică, din fonduri europene, din fonduri structurale pentru a ajuta beneficiarii să-şi finalizeze proiectele", a explicat Dacian Cioloş.

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, se află într-o vizită oficială în România şi va mai avea întâlniri vineri cu vicepremierul Vasile Dîncu, cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica, poanta este ca Ponta nu a facut mai nimic, doar s-a laudat. 

    Incetul cu incetul incep sa iasa la iveala -minciunile-lui ex.Ponta... Dar ceea ce ma mira este ca nu am auzit nimic din "gura" doamnei comisar Cretu despre aceasta blocare a Programului Operational de ce??? pt.este PSD-ista.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb