Premierul României, Dacian Cioloş va face, în perioada 20-21 ianuarie, o vizită oficială la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, François Hollande, prilej cu care cei doi vor avea o întâlnire urmată de un dejun de lucru şi de declaraţii de presă comune, informează Guvernul.
"Principalele subiecte abordate în cadrul discuţiilor cu oficialii francezi vizează relaţiile istorice privilegiate dintre România şi Franţa, intensificarea ritmului pentru finalizarea proiectelor din Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franţa, dinamizarea relaţiilor economice şi consolidarea contactelor cu mediile de afaceri, consolidarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, dar şi subiecte importante de pe agenda europeană şi internaţională, precum terorismul, migraţia şi politica de securitate a Uniunii Europene. De asemenea, vor mai fi abordate subiecte precum aderarea României la spaţiul Schengen, viitorul raport al Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar şi cooperarea în procesul de pregătire a ţării noastre pentru preluarea mandatului Preşedinţiei Consiliului UE", se spune în comunicatul de presă remis de Guvern.
La dejunul de lucru va participa şi premierul francez, Manuel Valls, acesta fiind urmat de declaraţii de presă comune. Premierul Dacian Cioloş va avea întrevederi şi cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, şi cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, precizează sursa citată.
De asemenea, Dacian Cioloş se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Franţa iar, la universitatea franceză SciencesPO, cu un grup de studenţi şi masteranzi români, prilej cu care va susţine un discurs despre beneficiile aderării la UE şi viziunea României asupra proiectului european, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri francez.
În seara zilei de 20 ianuarie, prim-ministrul Dacian Cioloş va avea un mesaj în deschiderea concertului care marchează Ziua Naţională a Culturii Române, concert susţinut de maestrul Eugen Doga, organizat de Ambasada României la Paris împreună cu Ambasada Republicii Moldova. Tot în sfera interesului pentru cultură se înscrie şi vizita la atelierul, devenit muzeu, al sculptorului român Constantin Brâncuşi.
Din delegaţia oficială fac parte viceprim-ministrul şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, şeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, şi ministrul Culturii şi Cultelor, Vlad Alexandrescu.