Actualizare 18:06 Plenul Senatului a respins introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind alegerea primarilor în două tururi
Plenul Senatului a respins astăzi propunerea liderului grupului PNL, Ion Popa, de a introduce pe ordinea de zi proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, fiind înregistrate 73 de voturi "împotrivă", 42 "pentru" şi două abţineri, potrivit unor surse din presă.
Nemulţumiţi că nu li s-a acordat cuvântul în plen pentru justificarea votului, senatorii PNL au părăsit şedinţa.
(S.A.)
----------
Actualizare 17:59
Guvernul şi-a asumat organizarea alegerilor nepărtinitor şi o va face pe baza legislaţiei adoptate de Parlament, a declarat astăzi premierul Dacian Cioloş, în Camera Deputaţilor.
Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat organizarea alegerilor nepărtinitor, după ce, în mai multe rânduri, Guvernele precedente au fost acuzate de organizare defectuoasă. Organizarea acestor alegeri Guvernul o va face pe baza legislaţiei adoptate de Parlament. Considerăm că în Parlament este locul dezbaterilor pentru modificarea legislaţiei privind alegerile. Am organizat consultări cu partidele. În cele din urmă, fie că e vorba de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei, fie că este asumarea răspunderii Guvernului - ambele sunt instrumente care aduc Guvernul în faţa Parlamentului astfel încât tot o majoritate tranşează. Guvernul oricum în sistemul democratic nu poate să intervină şi să modifice legislaţia fără acordul Parlamentului", a spus Cioloş, la "Ora prim-ministrului".
El a adăugat că din discuţia cu partidele nu a reieşit o poziţie fermă privind alegerile locale în două tururi.
"S-au exprimat păreri diferite referitor la oportunitatea modificării legislaţiei acum. Aici ar trebui să se concentreze discuţia între cei care doresc să modifice legislaţia şi ceilalţi - deci dacă este sau nu oportună modificarea acum, pentru că majoritatea partidelor cu care am discutat nu am avut impresia că au exprimat opinii ferme contrare ideii de alegeri în două tururi pentru alegerile locale. Şi partidul sau partidele care doresc modificarea legislaţiei acum trebuie să-şi asume şi această dezbatere şi să o conducă, aşa cum o fac cu dezbaterea actuală, nu culpabilizând Guvernul că nu doreşte să folosească instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii, pe care, în urmă cu ceva vreme, îl contestau aceste partide când Guvernele precedente l-au folosit", a mai spus Cioloş.
Potrivit premierului, pregătirea alegerilor reprezintă o prioritate a Guvernului.
"Pregătirea alegerilor locale şi parlamentare reprezintă una dintre principalele priorităţi ale Guvernului în acest mandat. Alegerile din acest an vin într-un moment în care societatea a dat semnale clare de schimbare privind calitatea clasei politice. Pentru ca această calitate să crească este important efortul făcut de partidele politice pentru a trimite reprezentanţi care pot să răspundă aşteptărilor electoratului şi este important şi sistemul electoral care trebuie să permită filtrarea celor care intră în cursa electorală. Decizia privind alegerilor locale a fost luată de Parlament acum un an", a menţionat Cioloş.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:35 Şedinţa Camerei Deputaţilor în care se dezbate legislaţia alegerilor a început
Şedinţa Camerei Deputaţilor în care se dezbate legislaţia alegerilor a început, premierul Dacian Cioloş fiind prezent în plen.
Dezbaterea intitulată "Legislaţia electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetăţenilor" are loc la Camerea Deputaţilor, în cadrul Orei Premierului, la solicitarea grupului parlamentar al PNL.
Dacian Cioloş a sosit la Camera Deputaţilor puţin înainte de ora 16:00 şi s-a îndreptat spre biroul preşedintelui acestui for, Valeriu Zgonea.
(S.A.)
-----------
Actualizare 15:10 Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, retrimis la comisii
Conducerea Senatului a decis astăzi să retrimită la comisiile de specialitate proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin, transmit surse din presă.
Chestorul Senatului liberalul Cristian Bodea a explicat că rapoartele anterioare ale proiectului de lege al PNL au fost anulate, noile comisii sesizate fiind cea juridică şi cea de constituţionalitate. Anterior, proiectul primise rapoarte de la Comisiile de administraţie şi juridică.
Acesta a precizat că atât anularea rapoartelor anterioare, cât şi retrimiterea proiectului către comisii au înregistrat 8 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă".
"PSD a propus anularea rapoartelor date de comisiile Senatului pe acest proiect pentru că ar fi fost funcţională până în 30 decembrie Comisia de Cod electoral. Noi am considerat, cei de la PNL, că acea comisie avea mandat doar pentru elaborarea legilor, iar pentru următoarele amendamente (...) trebuia să se urmeze cursul firesc şi că acele rapoarte sunt valabile. PSD a forţat un vot de anulare a rapoartelor date de comisii, au trecut acest vot de anulare cu opt la patru. PNL a votat împotrivă", a afirmat luni Bodea după şedinţa Biroului permanent.
În opinia sa, această procedură are ca "argument politic tragerea de timp".
"Apoi s-a votat retrimiterea din nou la comisii, dar la comisiile cărora le-am anulat raportul, tot cu opt la patru, noi ne-am opus pentru că nu considerăm corectă această procedură. Dar puteam constata că acele rapoarte, dacă tot s-au făcut, sunt bune pentru că n-au cum să fie diferite, sunt aceeaşi oameni în comisii, aceeaşi coloratură politică şi vor fi aceleaşi voturi. Noi am fi preferat să tăiem acest nod gordian şi să trimitem la plen acest proiect pentru a-l vota.(...) Argumentul politic e o tragere de timp.(...) Toate celelalte partide care sunt reprezentate în Senat se opun votului în două tururi de scrutin ", a mai spus Bodea.
El a arătat că cei care au votat pentru retrimiterea proiectului au susţinut că nu ar fi fost normal ca cele două comisii din Senat să dea raport atâta timp cât era funcţională Comisia de Cod electoral, care şi-a încheiat activitatea la sfârşitul lunii decembrie.
"O vor mai învârti (la Comisii, n.r.), o votăm prin martie în Senat, se duce la Cameră şi iese legea prin septembrie şi s-ar putea să iasă cu două tururi", a adăugat Bodea.
El a mai precizat că PNL va cere săptămânal în Biroul permanent ca rapoartele comisiilor să se întocmească cu celeritate.
(S.A.)
----------
• GORGHIU, DESPRE ALEGERILE ÎN DOUĂ TURURI: "Aştept un exerciţiu de echilibru din partea PSD"
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, că aşteaptă să vadă dacă PSD va introduce pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, arătând că ''avizul unei comisii nu ţine loc de iniţiativă legislativă'', transmit surse din presă.
''Nu un aviz consultativ sau nu al comisiei poate să ţină loc de o iniţiativă legislativă. Important este să vedem dacă PSD are disponibilitatea să discute pentru că aţi văzut discursul este întotdeauna înduioşător, dar atunci când este vorba despre vot, în concret nu se întâmplă nimic'', a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, întrebată cum priveşte demersul PSD de a cere avizul Comisiei de constituţionalitate din Senat privind alegerile în două tururi.
Alina Gorghiu a afirmat că aşteaptă să vadă ''un exerciţiu de echilibru din partea PSD'' - discutarea proiectului în Senat.
Copreşedintele PNL a afirmat că liberalii îşi menţin punctul de vedere, precizând că, la Camera Deputaţilor, la Ora Primului Ministru, se va discuta despre alegerile locale în două tururi, legislaţie electorală, extinderea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale şi despre banii alocaţi ''pentru a putea fi implementat cum trebuie votul pentru diaspora''.
Într-o solicitare transmisă Biroului Permanent al Senatului, preşedintele Comisiei pentru Constituţionalitate, senatorul PSD Ovidiu Donţu solicită trimiterea legii privind alegerea primarilor în două tururi la această comisie în vederea întocmirii unui aviz privind constituţionalitatea adoptării unui astfel de act normativ în contextul recomandărilor Comisiei de la Veneţia.