Dacian Cioloş: În lipsa încrederii în politică, mulţi români sunt atraşi de "minciunile populiste"

A.F.
Politică / 25 noiembrie 2023

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Europarlamentarul Dacian Cioloş a atras atenţia, sâmbătă, că în lipsa unei construcţii politice credibile şi în contextul lipsei încrederii în politicieni, mulţi români sunt atraşi de "minciunile populiste" şi de "atitudinile extremiste", conform Agerpres.

"În lipsa încrederii în politică şi în politicieni, în lipsa performanţei statului şi de multe ori dezgustaţi de politică, tot mai mulţi români pleacă urechea la minciuni populiste şi la atitudini extremiste. Lipseşte din societate mediatorul credibil, dar un mediator între politică, societatea civilă şi mediul antreprenorial, nu doar un mediator între partide", a declarat, sâmbătă, Dacian Cioloş, în cadrul evenimentului "Renew Europe" despre viitorul României europene, organizat de REPER.

El a arătat că o construcţie politică "mai largă şi credibilă" va da speranţă oamenilor că lucrurile se pot face altfel şi că există o alternativă la "incompetenţă şi la extremism".

"Obiectivul, din punctul meu de vedere, este clar - oamenii activi din România care nu vor să intre într-un partid şi n-au de gând să facă politică, dar ar vrea să lucreze pentru România - trebuie să poată contribui la proiectul de viitor al României. (...) Alegerile prezidenţiale sunt abia la sfârşitul anului viitor, (...) dar cred că înainte de a vorbi de candidaturi la prezidenţiale, e nevoie de un proiect de unitate şi de colaborare între noi cu societatea civilă şi mediul antreprenorial. (...) Ruptura dintre societate şi partide este una evidentă şi acolo trebuie să acţionăm în primul rând, înainte de a construi un proiect pentru România", a adăugat Cioloş.

În opinia sa, condiţia esenţială pentru ca România să fie condusă cu seriozitate este ca societatea civilă şi mediul antreprenorial să fie implicaţi în dezbaterile despre viitor, să fie întrebaţi, consultaţi.

"Însă foarte mulţi români nu mai vor să audă de politică. Cu mulţi dintre oamenii ăştia am discutat lucruri legate de dezvoltarea locală, de legislaţia de la Bruxelles, dar nu vor să audă de politică şi de partide. Preferă să facă singuri ce pot pentru ei şi pentru cei în nevoie, să se descurce cum pot, pentru că de multe ori lucrurile bune nu le fac cu ajutorul autorităţilor locale sau al aleşilor locali", a punctat fostul premier.

Dacian Cioloş a mai spus că aceşti oameni nu mai au încredere că cei care conduc ţara astăzi o fac bine şi o fac în interesul lor, apreciind că "au toate motivele de neîncredere".

"Ne uităm la ce a făcut PSD doar în câteva luni de guvernare, la cum a reuşit să pună biruri mai mari ca să acopere incompetenţa care a creat găuri în bugetul de stat sau bâlbele de tot felul pe decizii pe care ba le iau, ba nu le iau şi creează ceea ce e cel mai nociv pentru mediul antreprenorial: impredictibilitate, incapacitatea de a se proiecta pe termen mediu şi pe termen lung. Şi atunci ce să înţeleagă omul care munceşte, antreprenorul sau agricultorul dintr-o asemenea neseriozitate, ce să înţeleagă profesorii care fac grevă, cărora li se promit creşteri salariale şi nu se întâmplă nimic?", a arătat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, "prin realism şi pragmatism" se poate construi o alternativă la ceea ce nu funcţionează astăzi în politică.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Aveti o singura varianta ce va poate duce spre a recapata increderea cetatenilor si la revenirea tuturor votantilor de dreapta in Alegeri fapt ce va modifica si abordarea cetatenilor atunci cind facem referire la numarul participantilor in Aegerile din 2024 . .O alianta totala a tuturor partidelor aflate la dreapta scenei politice distruge dezbinarea si ofera cistigul .Daca nu faceti asta PSD se va alia cu AUR si vor conduce tara in locul vostru in viitoarea formula legislativa .PNL este obligat sa iasa de la guvernare(Alianta de la guvernare si-a facut treaba )si sa atraga , impreuna cu Nicusor Dan si Helvig si Nicolae Ciuca,toate partidele de dreapta intr-o noua Alianta .Modestia lui Ciuca impreuna cu realizarile la Primaria bucurestilor ale lui Nicusor Dan si excelentul parcurs in structurile de Inteligence al lui Helvig vor face diferenta .Drula ,Ciolos si chiar Orban ar trebui sa faca un pas in spate si sa sprijine din umbra noua Coalitie astfel formata .

    Beneficiati de posibila candidatura a lui Geoana ce poate scoate fie PSD fie AUR sau chiar pe amindoua din jocul alegerilor Prezidentiale In orisicare dintre alegeri , daca Geona candideaza sau nu ,cuvintele acestuia, ce se vor situa intr-un fel de o parte a Baricadei politice , vor deveni extrem de importante .In primul rind PNL trebuie sa incheie rapid noi intelegeri cu partidele de dreapta chiar daca va continua ,pina la un punct, parcursul alaturi de PSD.Momentul desprinderiii PNL trebuie foarte bine argumentat si foarte corect creeat si el trebuie adresat tuturor votantilor de dreapta .

    Sunt cam multi pasi necesari .In primul rind ar trebui ca PNL sa paraseasca Alianta cu PSD cel tirziu in primavara anului 2024 Apoi va trebui ca toate Partidele politice desprinse din PNL sa se intoarca la matca sau sa intre intr-o alianta cu PNL .In al doilea rind N.Dan ,Helvig si alti noi politicieni ,ce au o mare vizibilitate in rindul cetatenilor ,sa intre in structurile PNL.In final Reper si USR ar trebui sa se alieze in alegeri cu PNL formind o noua Coaltie .Nu zic ca nu se poate .

    Increderea intr-un sistem / politic / etc... este data de Cresterea si Stabilitate Puterii de Cumparare a Cetatenilor in raport cu bunurile si serviciile oferite in piata!

    Increderea populatiei nu se formeaza prioritar pe afinitati politice ci pe ciclurile de putere cumparare distruse sau castigate de fiecare guvernanta politica economica. 

    Ca oamenii sa iasa "Din depresia asta mentala/sociala/culturala" - oamenii trebuie sa vada ca exista o guvernanta economica stabila - si o guvernanta politica echilibrata; cat si o guvernanta corecta/stabila/onesta a MAS MEDIEI -ce se hraneste constatn cu prea multa panica - ura - tragedii ca procent din timpul alocat recreatiei sociale !!! 

    O guvernare buna acorda atentie canalelor de informare ce pot intoxica constiinat cetatenilor! 

    O guvernare buna vine in fata societatii - a oamenilor - a mass mediei - etc - si arata solutiii - planuri si rezolvari -cat si reusitele si nereusitele cuvernantei actuale nu trecute! 

    Sa vezi probleme nu cere inteligenta ! 

    Rezolvarea problemelor fara a pune etichete cu "primarul cutare' partidul cutare' primaria cutare' etccc a facut si dres... si nu pun etc au facut si dres si cand fura sau au coruptie" - cere inteligenta superioara sociala! 

    Prin multe tari plimbat nu am vazut primari state orase guverne sa isi puna etichete si nume pe proiecte necesare in societate!  

    Asta e motivul pentru care ai fost votat! 

    Sa faci! 

    Nu sa te lauzi sau sa pui etichete pe ce face! 

    Daca faci ce trebuie oamenii tin minte si se duce din grai!  

    Nu din manipular a primarilor sau sefi de partide a unor firme in domeniul publicitar - ca daca nu le fac etc banere - iscriptii sau nu stiu ce ... nu le mai prelungesc autorizatiile. 

    PS: faceti ceva urgent si rezolvati trendul demografic al romaniei!!!  

    Avem un ultim tren ce ne poate scoate din depresia asta sociala; si acela este: farama de youth actuala!! vaca o sucati si pe asta tot speculativ... e grava treaba pentru Romania pe urmatorii 10-15-20 ani!!! 

    Avem nevoie ca urmatoarea generatie sa intre in casele LOR si sa formeze familii si sa NASCA COPII! de preferat mai mult de 1-2!!! 

    Ca sa facem asta trebuie sa pregatim in avans politicile economice -sociale aferente - si nu uitati de pregatirea si livrarea stocurilor fixe aferente nevoilor viitoare - ca sa nu formati o alta bula financiara peste veniturile populatiei generate local!!! 

    Si nu uitati ca avem nevoie sa dam drumul la formari profesionale pentru generaria tanara.... programe sociale si formarea din timp a noilor locuri de munca prin stimulare de intrare / vezvoltare in piata a companiilor ce se vor plia pe cele necesare in piata! si nu uitati si pliarea moduelor de educatie pe noile cerinte din domeniul muncii viitoare! 

    Lasati hora hotiei! 

    Abea am sters muntele de NPLuri! Romania nu are nevoia asa urgent de alt munte de NPLuri care sa cauzeze inca o depresie sociala! 

    Tineti in frau politicle fiscale si cele bancare; actionati constant si urgent cand observati principii speculative din partea capitalistilor ce doar speculeaza si nu aduc valoare - taxati grav speculatia si o sa vedeti ca echilibrati comportamentul social in parametrii productivi pe termen lung! 

    Stimulati intens dezvoltarea comportamentelor sociale - pentru investitii bazate pe flux si nu pe specula; pentru investii pe termen lung bazat pe capitalul recirculat roman! 

    Romania nu mai ARE NEVOIE si nu MAI TREBUEI sa piarda si urmatoarea generatie de tineri plecta din tara!!! 

    Daca Romania asista in fata la alt exod de 2-3 milioane de tineri - romania este garantat asigurata sa isi continuie depresia sociala in fata!!! 

    Permisivitatea migratiei celor 2-3 milioane de tineri in fata din romania - va agrava in viitor consumul - investitiile si buna dezvoltare sociala!!! Inlocuirea lor cu migrant din alte tar va baga tara intr-o depresie economica si sociala si mai grava! Stim din experiente - pentru ca am vazut ce socuri au primit tari ca Italia - Spania - Portugalia si altele in pib... cauat de migranti si demografic crash! 

    Da ca se vor implementa din timp politicile economice corecte - Romania este pe cale sa resimta o noua revigorare economica! 

    Azi nu putem vorbi inca de revigorare; avem media nationala de masini in trafic cu peste 180-200 mii km pe ora...asta spune clar ca economia se chinuie sa isi plateasca datoriile trecute in timp ce reduce din investitii noi in forme de capacitati si productie!!! 

    Un alt indicator este vechimea unor tehnologii de trasport in comun in principalele orase ale tarii ca procent din total tehnologii.... arata clar si aici active in depreciere groaznica! 

    Alt indicator - deprecierea accelerata a transportului feroviar si aferent! - poduri -semnalizatoare-etc. 

    Rata de depopulare a satelor si oraselor si cresterea yoy a institutiilor de invatamant abandonate! 

    Rata in crestere de nasteri copii - si carucioare - per cap de familie imbatranita - cu varste trecute de 30-35-40 ani!!! asta spune destul de clar cat de crava a fost suferinta pietel!! Cat de gru s-au descurcat tinerii din trecut ca azi sa fie si ei "parinti"!! Parinti pe care in trecut le spuneam daca ii vedeam la scoala "Ai venit cu BUNICII?"  

    Uite ca azi... Toata lumea vine cu "Bunicii" la scoala... chiar cu 2 generatii de "bunici" vin la serbari! 

    Asta este tristul adevar al Romaniei! 

    Puneti mana si faceti ce este normal, corect, moral, social pentru tara - si terminat pentru ultima data si in ultimul ceas cu prostiile de beneficii pe termen scurt pentru a sacrifica natia pe termen lung! 

    Sa nu va prind ca mai vad in an de alegeri "Laude scrise pe toti peretii" la ceea ce TREBUIE SA FACETI!!! 

    Cu cat vad sa creasca aceste laude cu atat nu ii votez pe aia care ma streseaza audio vizual! 

    s c c r e t 

    1. Altfel functioneaza lucrurile in capitalism .Iesiti din schematismului vorbelor ce ne arata un Stat factotum .

      idelogiile politice functioneaza diferit in “capitalism”!!!

      Capital ul se formeaza sau distruge in orice regim politic ideologic economic!!! 

      Forma de guvernanta - politica - ideologica ALTEREAZA / Modeleaza societatea si “noua” structura de capital. 

      Capitalul in formare sau distrugere NU tine cont ca avem regimuri sau politici ideologice de tip: totalitarism - comunism - democrat - tribal - etc… capitalul se formeaza mai mult sau mai putin pe toate tipurile politice ideologice. 

      Formarea Capitalului este strans legat de repetarea sau constanta nevoilor reale ale oamenilor prinsi in diferite ere economice. 

      Formarea Capitalului isi atinge periodic un maxim pe urma se aplatizeaza ca in fata sa se distruga / consume. Unde cu cat este mai lunga si acuta perioada de Distrugere a Capitalului Vechi cu atat este in degradare vechea idologie politica economica sociala. Distrugerea Capitalului vechi este cauzat de scadereaori saturatia nevoilor reale sociale ce au contribuit in trecu si prezent la formarea si livrarea Capitalului; saturand nevoile reale ale cetatenilor si guvernantei asista in fata la scaderi de capacitati productie cu suprastocuri in piata ce vor deveni in tim depasite tehnologic, Depasirea / deprecierea tehnologica a stocurilor / CAPITALULUI fara a exista impuls social nou de productie/credit duce la formarea perceptiei sociale de “stagnare sau scadere a clitatii vietii”. 

      Semne clare ce contribuie asupra societatii civile (si afaceri) de perceptie “stagnare social”- se pot observa pe zone / regiuni / cartiere economice - sunt: 

      stagnarea sau scaderea unor industrii candva “marete”  

      stagnarea si deprecierea factori de guvernanta sociala politica. 

      saturatia pietei cu stocuri invechite si depasite tehnologic - folosite in exces de cetateni / afaceristi 

      scaderea sociala fata de “credinta”, scaderea participarii directe si contributia directa financiara asupra ideologiilor religioasa. 

      degradarea idologica sociala religioasa cauzat frecvent de acte de coruptie si etc - unde mediatizate in crestere in societate dezvolta ancore comportamentale repulsive - ducand la intoxicarea generatiei ce a contribuit la “vechiul reset” si formarea noul Capital impulsionat de “noile credinte si nevoi reale ori de fond sociale”. 

      Comportamentul social / uman este format din doua mari nevoi: 

      Nevoi Reale si Nevoi De Fond … cu timpul nevoile reale stau la baza pretextului de formare CAPITAl Real ( cum am spus nu tine cont / seama de comunism sau democrat) peste care se aseaza periodic Capitalul de De Fond. 

      Ca si exemple rapide de devoie reala si nevoie de fond, unde ambele dau impusuri diferite - intarzeate de formare si distrugere capital  

      - putem deduce ca, Capitalul se formeaza si distruge si singur paralel cu populatia, cauzat de suprapunerea si alterarea relatiilor in timp dintre Nevoile (Capitalul) de Reale si Nevoile (Capitalul) de Fond… ce isi transfera relatii de cauzalitate - cand folosesc “nevoile (capitalul)” - ma refel la capitalul deva livrat sau constientizat de populatie / guvernanta politica siciala. 

      — Regimurile sociale pot fii sensibile la dobandirea altor informatii noi - din alte piete- de rezolvare a Nevoilir lor Reale si de Fond. Unde odata samanta informatiei migrate in alte state “inapoiate” are perioada de germinare (ca samanta de bambus) ce va da soc in pata actualei / invechite idologii - cat si a Capitalului prezent in economia lor. — 

      Ce sunt nevoile reale: 

      - a te naste, a muri, a creste, a invata, a calatori, a aduce valuare, a comunica, a te imbraca, a darui, a ucide (da si “raul” face parte din formarea sau distrugerea de capital), a da viata, a distruge, a creea, a te deplasa, a conduce, a revolta, a aplana, etc … unde nevoile de  

      Fond devin cele ce tehnologice - politice - ideologice - culturale ce indeplinesc urmatoarele atributii: Unde, Cum, Cu cine, Cum, Cat, Pe cine, Cand,  

      ex: A comunica! in trecut: Cum? cu posta calare pe cal! in prezent; mobil fac internet mail! Nevoia reala a stat la dezvoltarea si distrugerea in tim a capitalului de fond; unde la cateva generatii unele nevoi de fond pot trece la nevoi reale iar unele nevoi reale pot trece la nevoi de fond ambele continuand sa alterexe modul de formare a capitalului viitor.  

      Ex: A vana in trecut (si in functie de regiuni demografice) sinonim cu A trai (ca si nevoie reala) - ambele relatii ai avut puterea sa formeze / vaneze / distruga Capital Real (de care depindea viata lor), nu “prada” reprezinta “capital”; prada este o resursa - ea de vine “capital” in momentul procesarii/cantaririi/gatirii/ impartiriii/conservarii/ etc a ei. 

      Azi poti si ai Nevoia Reala din Trecut “a vana” trecuta la nevoie de fond “a vana” - fie de recreatie, relaxare, joaca, competitivitate. Capitalul Prezent de Fond “Tehnologii de Comunicatie sau Divertisment” iti permite sa vanezi atat in lumea reala sau virtula (tv pc telefon jocuri de masa jucarii). 

      Capitalul NU este sinonim cu Capitalusm sau socialism sau etc… capitalul este esenta nevoilor reale sau de fond a tot ce este in jur! 

      A… a oamenilor, animale, natura etc. este destul de evident ca oamenii si guvernanta sociala intelege pe dos CAPITALUL ducand in timp la singularitate tehnologica sociala vietuitoare (vedeti rata de disparitie a animalelor si rata de degradare a pamanului - cauzat in pare parte de comportamentul uman in dexvoltari excesive de Capital de Fond peste nevoile reale; cauzand disparitia din piata a resurselor/vietuitoarelor ce aveau la randul lor nevoile reale si cele de fond oferite si palansate de mama natura si dezvoltarea lor adn. Omul a decis ca nevoile lui reale si cele de fond sunt net superioare fata de nevoile celor ce au existat pe pamnat cu mult inaintea lui). 

      Capitalul! 

      s c c r e t  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb