Dacian Cioloş: "Propunerea Renew către CE este să existe un control al cerealelor care vin din Ucraina pe teritoriul UE"

F.D.
Politică / 9 mai 2023

Dacian Cioloş: "Propunerea Renew către CE este să existe un control al cerealelor care vin din Ucraina pe teritoriul UE"

Propunerea grupului Renew Europe către Comisia Europeană este să existe un control al cerealelor care vin din Ucraina pe teritoriul UE, fără a se vorbi de o limitare a cantităţilor, ci de un control al accesului pe piaţă, a declarat marţi, la Strasbourg, eurodeputatul Dacian Cioloş, relatează Agerpres.

"Ideea este să ştim când intră cerealele pe teritoriul Uniunii Europene, ce cantităţi sunt şi unde se duc, care e destinaţia. Şi aici pot să fie două posibilităţi: o posibilitate este ca destinaţia să fie în afara Uniunii Europene şi atunci cerealele sau încărcăturile respective ar trebui să aibă un statut doar de tranzit şi atunci toate punctele vamale să aibă situaţia asta sub control. (...) Şi cealaltă posibilitate e să fie încărcături care se opresc pe teritoriul Uniunii, (...) şi aici la fel ar fi important să se ştie unde se duc cerealele, pentru că pe pieţele ţărilor de frontieră europene, unde nu-i nevoie de ele, n-are sens", a declarat Cioloş într-un briefing pentru jurnalişti români.

El a apreciat că, în momentul de faţă, se ştie doar că cerealele care vin din Ucraina nu se pot opri pe teritoriul celor cinci ţări de la frontieră, între care şi România.

"Dacă nu există monitorizarea asta, pot să ajungă cerealele, nu ştiu, în Cehia sau în Germania, şi de acolo pot veni înapoi pe teritoriul Poloniei, al României, pentru că piaţa e liberă şi dacă n-ai un mecanism de verificare, se pot duce oriunde", a adăugat eurodeputatul Renew.

De asemenea, a pledat Cioloş, certificatul de import-export elaborat la origine ar putea include şi menţiunea controlului fitosanitar, pentru a dezminţi "şi povestea asta că ele nu respectă normele".

"Eu înţeleg de la autorităţile fitosanitare care au făcut controale pe eşantion şi în România, dar şi în celelalte ţări de frontieră, că n-a apărut asta ca o problemă vizibilă, adică a fost în marjă problema", a spus fostul comisar european pentru agricultură.

O altă măsură propusă de grupul său politic este o colaborare mai strânsă a Comisiei Europene cu organizaţiile internaţionale care se ocupă de colectarea şi distribuirea ajutorului umanitar, cum este Programul Alimentar Mondial (PAM).

"Acum, în mare parte, şi PAM distribuie mai degrabă bani şi cei care au nevoie cumpără direct de pe piaţă. Da, sunt şi zone, zone de conflict, zone, eu ştiu, cu catastrofe naturale, unde PAM achiziţionează direct cereale pe piaţa internaţională şi le transportă fizic acolo şi ideea ar fi că ei fac deja treaba asta şi din Ucraina acum. (...) Eu am discutat cu directorul pentru Europa (al PAM - n.r.), care mi-a zis că ei pot să facă mai mult, pot să achiziţioneze cantităţi mai mari şi să se ocupe inclusiv de tranzitul terestru în UE şi atunci măcar ştim, avem certitudinea că cerealele nu se mai opresc pe piaţa internă pentru că ei le cumpără să le ducă mai departe, sunt în responsabilitatea lor, ei se ocupă să găsească transport şi ei se asigură că cerealele ies de pe teritoriul Uniunii", a explicat eurodeputatul Renew.

În acelaşi timp, el a pledat pentru ca în Comisia Europeană să existe o coordonare între Direcţia Generală pentru Agricultură, cea pentru comerţ, cea pentru ajutor umanitar, cea pentru buget, "să existe coordonarea, relaţionarea asta şi să circule datele şi informaţiile, ceea ce eu am reproşat şi celor de acasă din România pentru că, din punctul meu de vedere, este în primul rând responsabilitatea statelor membre să culeagă date de pe teren".

Comisia Europeană, prin Eurostat, culege date macro de pe piaţă, dar "în România, preţul macro pe piaţa naţională poate să nu spună mare lucru, adică să fie normal, stabil, dar să fie probleme de scădere a preţurilor punctual în anumite zone unde silozurile sunt pline şi unde producătorii nu pot să-şi vândă cereale din cauza asta".

O astfel de raportare la nivel micro, regional, ar permite Ministerului Agriculturii să judece dacă e nevoie să intervină inclusiv financiar sau într-un alt fel şi să ceară Comisiei Europene exact măsurile de care are nevoie.

"Acum sigur că, administrativ, cel mai simplu e să iei banii, să-ţi iei numărul de hectare cultivate cu cereale şi să împarţi suma la numărul de hectare, să-ţi revină o sumă pe hectar şi să dai la toată lumea la la fel. Nu sunt toţi afectaţi la fel, unii, dimpotrivă, au câştigat pentru că producători care au capacităţi de stocare mai mare decât producţia lor au luat cereale din Ucraina, au reuşit să le vândă mai bine, deci ei n-au pierderi. Şi atunci ar trebui evaluările astea micro, regionale, la nivel de fermă, culegerea asta de date, ca să observi atunci când ai probleme", a pledat Dacian Cioloş.

În acelaşi timp, fostul comisar european pentru agricultură a tras un semnal de alarmă în privinţa funcţionării coridoarelor de solidaritate pentru transportul terestru al cerealelor, care intră în competenţa actualului comisar european pentru transport, Adina Vălean.

Cioloş a spus că, din punctul său de vedere, aceste coridoare nu funcţionează şi ele ar trebui eficientizate. Un astfel de coridor ''înseamnă că nu mai stai la frontieră să verifici nimic, pentru că faci toate verificările la încărcare şi la destinaţie, dar acest lucru nu se întâmplă. Când ne uităm la frontieră vedem în continuare camioanele astea încărcate" care aşteaptă, a afirmat el.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul a atras atenţia că vor exista probleme majore cu capacităţile de transport în a doua jumătate a anului în curs, odată cu noua recoltă. "Fermierii deja îmi spun - cei cu care m-am întâlnit în ultimele săptămâni prin ţară - că, dacă de obicei la vremea asta aveau deja contracte cu companii de transport să vină să le ia cereale din câmp, să le ducă fie la silozuri, fie direct la trader, acum au probleme, fie nu mai sunt deloc disponibile camioane pentru că sunt multe contractate deja pe linia Ucraina, fie a crescut mult preţul", a mai declarat el.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Inca un Johannis,

    mai bine pass 

    Daca cerealele sunt tratate cu chimicale interzise in UE, modificate genetic, etc. atunci nu au ce căuta aici și nici în altă parte. Daca nu este sănătos pentru noi, dar e bine pentru alții ? Și dacă lăsăm doar să tranziteze romanica, atunci oare nu suntem părtași la "otrăvirea" consumatorul final oricine ar fi el, animal sau om?

    ... polonezii va inchid granitele ... o stergeti si pe asta?? ...

    Felicitări mafiei ucrainiene.

    S-au trezit și slugăii Cioloșiști de la Remiuuuu.

    Treaba e simplă: toate cerealele produse în Ucraina sunt OMG (organisme modificate genetic) și conțin pesticide INTERZISE în UE. Așa că respectivele cereale nu intră în țările UE. Simplu și eficient! 

    Doar nu ne otrăvim cu bună știință, distrugându-ne în același timp și agricultura? 

    De ca nu le spune ca si Rotterdam si Hamburg sunt porturi prin care Ukraina isi poate exporta cerealele? Prefera sa distruga portul Constanta si agricultura din Romania. Asta ca o finalizare cu succes a neadmiterii Romaniei in Schengen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb