DACIAN CIOLOŞ: "Reducerea birocraţiei este un proces de durată şi, totodată, un proces ireversibil"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică #Administraţie / 16 septembrie 2016

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş

Măsurile de simplificare a relaţiei dintre cetăţeni şi administraţie adoptate de Executiv sunt în "proces avansat" de implementare la nivelul instituţiilor din administraţia centrală, arată un prim bilanţ al acestui pachet legislativ, discutat în şedinţa de Guvern de astăzi, ocazie cu care premierul Cioloş a afirmat că reducerea birocraţiei este un proces de durată şi ireversibil.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, demersurile pentru debirocratizare, incluse în acest pachet, includ acceptarea copiei după buletin prin email, eliminarea copiilor legalizate ale documentelor, furnizarea unor adrese de email pentru comunicarea electronică cu cetăţenii, punerea la dispoziţie a unor metode alternative de plată pentru serviciile publice, pe lângă plata în numerar la ghişeu.

Premierul Cioloş a declarat: "La numai două luni de la adoptarea primului pachet pentru simplificare, începem să vedem primele rezultate: mai puţine documente pe care oamenii trebuie să le aducă la instituţii, mai puţine drumuri la ghişee, mai puţine cheltuieli. Reducerea birocraţiei este un proces de durată şi, totodată, un proces ireversibil. Am încredere că, treptat, toate instituţiile vor înţelege importanţa unei relaţii mai prietenoase cu oamenii şi că relaţia dintre cetăţeni şi autorităţi va fi deveni una corectă, normală, egală".

Conform raportării ministerelor, pentru publicarea din oficiu a informaţiilor şi modelelor de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, pe punctul de contact unic electronic, gestionat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României, a fost lansată noua platformă www.edirect.e-guvernare.ro.

Astfel, se stabilesc, cu fiecare minister în parte, metodele prin care vor fi publicate informaţiile pe platformă şi sunt desemnaţi administratorii care vor răspunde de publicarea informaţiilor, din cadrul ministerelor.

În ceea ce priveşte eliminarea cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente s-a evidenţiat, ca exemplu de bună practică, eliminarea prin ordin al ministrului Educaţiei, cerinţa copiilor legalizate de către şcoli.

Comunicatul arată: "Măsura a fost implementată şi de alte instituţii: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis instrucţiuni în reţeaua consulară pentru eliminarea cerinţei copiei legalizate; Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a implementat total obligaţia şi şi-a schimbat procedurile. Centralizarea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului arată că trebuie modificate peste 400 de Hotărâri de Guvern pentru a elimina copiile legalizate la nivelul administraţiei centrale".

În ceea ce priveşte solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de la unităţile de poliţie competente cu acordul expres al persoanei, în cazul în care instituţia sau autoritatea publică îl solicită, Executivul precizează că MAI a informat unităţile de poliţie în acest sens.

Ministerul Afacerilor Interne a trimis ministerelor o solicitare pentru a putea informatiza procedura de obţinere a cazierului între instituţii cu acordul persoanei, în timp ce Ministerul Muncii a întocmit formulare pentru manifestarea consimţământului.

Legat de obligaţia folosirii cu precădere de mijloace electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice dacă aceştia deţin o adresă de e-mail, Cabinetul arată că Ministerul Justiţiei (MJ) a completat formularele proprii solicitând şi e-mail-ul pentru a putea comunica astfel cu beneficiarul. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) comunică electronic cu beneficiarii, în timp ce la Ministerul Muncii, în cazul solicitării indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, pot fi furnizate anumite informaţii via e-mail. În cadrul MAE, serviciile consulare sunt complet informatizate.

Guvernul mai arată că MAE a implementat POS-uri la majoritatea misiunilor diplomatice, urmând instalarea şi a altora, în luna septembrie. ONRC definitivează un sistem de e-payment pentru plata prin mijloace electronice, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP), prin Trezorerie, a introdus POS-uri la nivel de ghişee, urmând a fi introdusă facilitatea de plată online a taxelor şi impozitelor.

Cabinetul precizează: "Din centralizarea la nivelul Cancelariei Prim-ministrului reiese că, în ceea ce priveşte serviciile publice furnizate de ministere şi instituţii subordonate, predomină în medie plata prin Trezorerie şi numerar la locul furnizării serviciului. Ca măsură de eficientizare a furnizării serviciilor, trebuie diversificate modalităţile de plată puse la dispoziţie, incluzând aici POS, plata numerar prin alte mijloace decât la Trezorerie, informatizarea Trezoreriei (proces preconizat a se încheia până în 2018), plata prin mobil".

Potrivit sursei citate, MAI a comunicat încă din luna iulie că taxele pentru eliberarea paşapoartelor, a permiselor de conducere şi pentru alte servicii oferite de serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot fi acum achitate prin Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar, dar notează că "centralizarea finală arată că facilităţile electronice au fost utilizate de un număr extrem de mic de beneficiari".

Pachetul de măsuri de simplificare a relaţiei dintre cetăţean şi administraţia publică a fost adoptat la finalul lunii iunie, actele normative care au pus bazele acestui proces fiind OUG 41/2016 şi Memorandumul cu tema: "Măsuri de simplificare şi de coordonare a procedurilor administrative din administraţia publică centrală de specialitate".

În întregul demers, Guvernul susţine că a pus accent pe transparenţă, comunicare electronică, debirocratizare, principii urmărite "în diferite forme prin toate iniţiativele lansate în actualul mandat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb