Dacă toamna anului precedent a fost marcată de restricţii numeroase, în actualul sezon turiştii pot circula oriunde, fără nicio problemă, Japonia fiind cea mai recentă destinaţie care s-a deschis total pentru turişti, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit consultanţilor DAL Travel, unul dintre cei mai cunoscuţi touroperatori din România cu produse turistice tip premium înfiinţat în anul 2000 şi membru al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), cererea pentru circuitele de toamnă înregistrează o creştere de 35%, până la ora actuală, faţă de anul precedent.
Printre cele mai solicitate destinaţii de toamnă se numără Vietnam, Laos şi Cambodgia, Turcia, Iran, Israel şi Iordania, Australia, Noua Zeelandă şi Tasmania, Scoţia (pentru admirarea Aurorei Boreale), Mexic, Cuba, Coreea de Sud şi Japonia. De asemenea, au fost extrem de solicitate Sri Lanka şi Maldive, respectiv Argentina, Uruguay şi Brazilia.
Iran rămâne în continuare o destinaţie sigură pentru turişti, DAL Travel având grupuri care deja s-au întors ori sunt în această ţară şi nu au întâmpinat nicio problemă. Un următor circuit, "Pe urmele padişahilor şi a Şeherezadei" - Marele circuit al Iranului, va avea loc în perioada 1-14 noiembrie Persia, cu istoria sa de peste 4000 de ani, reprezintă una dintre cele mai vechi şi bogate culturi din lume, cu legendele şi poveştile Seherezadei care ne-au încântat copilăria, cu oameni ospitalieri, oraşe pline de istorie, unele aflate pe celebrul "drum al mătăsii", cu monumente şi vestigii care vă vor transpune în trecut, imaginându-vă puternicele regate ale mezilor şi perşilor, pe Alexandru cel Mare, puternicele triburi arabe sau hoardele mongole ale lui Gingis Han sau Timur Lenk. Iranul este ţara uneia dintre cele mai vechi şi bogate culturi din lume, unde a profeţit Zoroastru, unde au creat Omar Khayam şi Havez, Avicenna şi Musaai-Khwarizmi. Preţul acestui circuit este de 2140 de euro de persoană, iar turiştii trebuie să prezinte o adeverinţă de vaccinare sau un test.
Românii iubesc deja Extremul Orient, regiune care a fost practic închisă pentru turişti în ultimii doi ani. Astfel, DAL Travel a lansat circuitul "Misterioasa Indochină", care include Vietnam, Laos şi Cambodgia. Un periplu amplu prin Indochina, un tărâm plin de mister, aproape necunoscut lumii moderne, cu oameni calzi şi primitori, care începe cu străvechea civilizaţie lacustră a Vietnamului, un amestec de culturi care se îmbină între fluvii şi râuri, între jungle şi plaje, între temple vechi şi zgârie nori moderni, continuă cu exoticul şi misteriosul regat laoţian, care păstrează romantismul tradiţiei şi se încheie triumfal cu una dintre noile minuni ale lumii moderne, Templul Angkor Wat din Cambodgia. Ca noutate faţă de anii trecuţi este inclusă şi vizitarea Deltei Mekongului, "Bolul de orez" al Vietnamului, un loc cu o varietate ameţitoare, o lume a apei care se mişcă pe ritmurile marelui fluviu, unde bărci, case şi "pieţe" plutesc pe nenumăratele râuri şi canale care străbat peisajul precum arterele unei inimi sănătoase! Sintetizând diferenţele culturale dintre cele trei ţări, se spune că "Vietnamezii plantează orezul, cambodgienii se uită cum creşte orezul, iar laoţienii ascultă cum creşte orezul!". Circuitul durează 18 zile, având loc între 26 octombrie şi 12 noiembrie, şi costă 4200 de euro de persoană. Este bine de ştiut că în cazul Laosului şi al Cambodgiei se mai cer ori adeverinţă de vaccinare, ori test.
Printre destinaţiile care nu mai solicită nimic la intrarea în ţară se numără Israel, Iordania, Marea Britanie (inclusiv Scoţia) şi Mexic.
Un alt circuit de toamnă care atrage turiştii cu venituri ceva mai mari este Expediţie în Oceania: Dragonii asiatici, Ţara Cangurilor, Muntele Cook şi diavolul Tasmanian, care include Australia, Noua Zeelandă, Tasmania şi Singapore. Mai mult decât o călătorie, o adevărată expediţie pe cel mai mic continent al lumii ocupat de un singur stat, Australia, într-o minunată ţară insulară, Noua Zeelandă, într-o lume aparte, frumoasă, veselă, în care fiecare zi aduce ceva complet nou pentru europeni, de la canguri şi koala, la Opera din Sydney, de la Munţii Albaştri la Marea Barieră de Corali, de la aborigeni şi maori, la cowboy, de la Auckland la Christchurch, de la pinguini la cazinoul din Melbourne, de la Hobart, la diavolul tasmanian, tot mai aproape de locul în care soarele răsare. Acest circuit are o durată de 23 de zile, începe pe 7 noiembrie şi costă 7340 de euro.
"Dacă vara, mulţi turişti se orientează către ţările mediteraneene şi aleg sejururi de odihnă, toamna revine sezonul circuitelor. Din ce în ce mai mulţi turişti români au un apetit pentru călătorii şi cunoaştere. De altfel, am observat o creştere a interesului pentru circuitele care combină între două şi mai multe ţări. Creşterea cererii se datorează eliminării restricţiilor dar şi interesului mare pentru astfel de destinaţii. Turiştii apreciază mult creativitatea şi devin din ce în ce mai pretenţioşi atunci când achiziţionează un pachet turistic. Mulţi dintre ei au mai vizitat o parte din destinaţii şi ştiu ce aşteptări au", subliniază Daniela Nedelcu, director general DAL Travel.