Fostul preşedinte al USR Dan Barna consideră că sancţiunile asupra celor care fac acte de violenţă în Parlament trebuie să rămână în Regulament, precizând însă că parlamentarii USR nu vor susţine amendamentele care limitează posibilitatea de a transmite lucrări ale comisiilor sau plenului, informează news.ro.
Barna a declarat, miercuri, că se încearcă întoarcerea la perioada de dinainte de 2016, când românii nu ştiau abuzurile care au loc în Parlament.
"Până în 2016, când USR a venit în Parlament, românii nu ştiau ce se întâmplă în Parlament. Abia din acel moment, cu acele transmisii de la dezbaterile acelor lucrări, vă aduceţi aminte ce făcea Iordache, ce făcea Liviu Dragnea, toate acele lucruri care au fost văzute de români. Se încearcă întoarcerea la perioada de dinainte de 2016, când Parlamentul era un fel de clopot din care nu ştia nimeni nimic şi unde abuzurile se petreceau în şedinţă sub umbrela majorităţii. Susţinem toate sancţiunile privind blocarea şi sancţionarea violenţei, dar cele referitoare la blocarea transparenţei şi la dreptul de a se transmite imagini şi de a se transmitea argumentele până la urmă parlamentarilor către români, nu pot fi susţinute şi de aceea în comisie am avut mai multe amendamente, unele au fost aprobate, altele nu şi de aceea noi nu vom susţine modificările referitoare la transparenţă, doar cele de violenţă", a explicat Barna.
El a menţionat că trebuie să rămână sancţiunile pentru cei care fac acte de violenţă, dar că USR nu va susţine amendamentele care limitează posibilitatea de a transmite lucrările comisiilor.
"Sancţiunile asupra celor care fac acte de violenţă trebuie să rămână şi sunt foarte clare, acelea prin care întregul grup parlamentar este blocat deşi par gândite pentru cei de la AUR care în acest moment sunt în afara vieţii parlamentare, ele pot fi oricând folosite şi împotriva partidelor din opoziţie, din Parlament, care fac opoziţie legitimă, cu argumente, cu mesaje foarte clare şi non-violente. Aceste amendamente care limitează posibilitatea de a avea bannere sau de a putea transmite lucrări ale comisiilor sau ale plenului pentru că plenul este un spaţiu public în sensul legii, cetăţenii trebuie să aibă acces la acele dezbateri, noi nu le vom susţine", a precizat Dan Barna.