Senatorul Irineu Darău este oficial candidatul pentru şefia USRPLUS, al platformei "Împreună", coordonată de Allen Coliban - primarul municipiului Braşov, deputatul Cătălin Teniţă, europarlamentarul Nicu Ştefănuţă şi deputatul Mihai Poliţeanu. Platforma, care se doreşte o alternativă a modului în care copreşedinţii Dan Barna şi Dacian Cioloş înţeleg să conducă formaţiunea politică, a fost lansată, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă ţinută în faţa Palatului Victoria.
"La ultimele alegeri am avut mai puţin de jumătate faţă de scorul înregistra la europarlamentare, iar previziunile sunt îngrijorătoare. Este nevoie de o schimbare, ne trebuie o alternativă. Oferim o alternativă internă care să construiască un partid mai modern, mai curajos decât acum. (...) O a treia cale în USRPLUS este cerută şi de membrii şi de electorat, iar competiţia internă nu poate fi decât de bine. (...) Trebuie să creştem, să atragem oameni tineri, femei, să îi ajutăm să devină cât mai performanţi în funcţiile publice", a afirmat Irineu Darău.
Participanţii la eveniment au vorbit despre nevoia de înfăptuire a reformelor promise electoratului USRPLUS în campaniile electorale, mai ales cele din Justiţie, dar şi nevoia formării unei noi generaţii de politicieni. Iniţiatorii platformei au subliniat nevoia de a avea un partid unit şi renunţarea la etichete precum "barnist" sau "cioloşist" ori "userist" sau "plusist".
Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a transmis că platforma a apărut "pentru ca oamenii să continuie să creadă în schimbare" şi a îndemnat tinerii din partid "să iasă în faţă".
Deputatul Cătălin Teniţă a insistat pe faptul că USRPLUS se află în momentul în care trebuie să livreze urgent setul de reforme promis spunând că "fiecare zi din cei trei ani rămaşi contează".
Cel mai vehement discurs l-a avut deputatul Mihai Poliţeanu care a spus că USRPLUS nu a avut curaj şi nu a fost ferm şi că de multe ori a dat dovadă de servitute în faţa PNL şi UDMR.
"Am dat dovadă de lipsă de fermitate, ba uneori de o relaţie de servitute faţă de PNL şi UDMR. USRPLUS va trebuie să fie mult mai curajos în relaţia cu UDMR şi PNL, deoarece perioada de miere între electorat şi Guvern s-a terminat. (...) 80% din membrii USRPLUS sunt de părere că participarea în continuare la guvernare trebuie condiţionată de marile reforme promise, iar desfiinţarea SIIJ şi reformarea Justiţiei sunt liniile roşii în următoarea perioadă de guvernare. (...) La împlinirea a 12 luni de la învestirea Guvernului va trebui să tragem linie şi să luăm o decizie. Pentru asta ne trebuie curaj şi să luptăm împreună. Ne-a lipsit curajul, am fost divizaţi. USRPLUS nu trebuie să devină al doilea PNL", a spus Mihai Poliţeanu.
Allen Coliban, primarul municipiului Braşov, a spus că este vremea ca membrii USRPLUS să nu se mai ascundă după discursuri festiviste şi să înţeleagă nevoile guvernării, printre care prioritare trebuie să fie reformele promise electoratului şi înscrise în programul de guvernare. .
Platforma politică lansată ieri în interiorul USRPLUS vorbeşte, între altele, de o posibilă ieşire de la guvernare în contextul în care a trecut un an de guvernare şi nici una dintre "marile promisiuni de reformă" nu a devenit realitate.
"Ieşirea de la guvernare trebuie să devină instrumentul nostru de negociere şi presiune pentru a reforma România, nu instrumentul de şantaj al PNL şi UDMR asupra noastră. Pentru asta, însă, trebuie să redevenim curajoşi şi să ne asumăm că prezenţa în Guvern nu poate fi decât instrumentul pentru a face reforme, nu scopul nostru. În absenţa reformelor dorite de noi, instrumentul trebuie schimbat şi asumată opoziţia activă şi dură", se arată în documentul programatic al platformei.
Congresul USR PLUS este programat la începutul lunii octombrie. Preşedintele viitorului partid rezultat din fuziune se va alege înainte de Congres, prin vot direct, de către toţi membri partidului. Până acum, din toate informaţiile difuzate către mass-media se pare că există trei candidaţi: Dan Barna, Dacian Cioloş şi, de ieri, Irineu Darău.
Noul candidat la şefia USRPLUS este senator de Braşov şi este membru al comisiilor pentru învăţământ, tineret şi sport şi pentru muncă, familie şi protecţie socială. Irineu Darău este de profesie informatician, iar până la preluarea mandatului de senator, a fost antreprenor consultant în software şi management.