Guvernul a aprobat, astăzi, majorarea costurilor standard per antepreşcolar/preşcolar/elev pentru anul 2022, valoarea coeficientului 1 pentru cheltuielile salariale ajungând la 6.386 lei, iar cel pentru cheltuielile materiale la 485 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.
"Guvernul a stabilit majorarea costurilor standard per antepreşcolar, preşcolar, respectiv elev ce va fi luată în considerare în acest an pentru a asigura fondurile necesare plăţii majorate a salariilor în sistemul de învăţământ şi pentru o mai bună finanţare a cheltuielilor materiale. Valoarea coeficientului 1 aferent anului în curs pentru cheltuieli salariale va creşte cu 4,5% faţă de anul trecut, respectiv va ajunge de la 6.111 lei la 6.386 lei, în timp ce valoarea coeficientului 1 pentru anul acesta pentru cheltuieli materiale se va majora cu 7,8% faţă de anul trecut, respectiv de la 450 la 485 lei", a precizat Cărbunaru după şedinţa Executivului.
Acesta a spus că pe baza acestor valori se vor aloca sumele necesare finanţării cheltuielilor salariale şi, respectiv, a celor materiale.
"Aceste valori vor sta la baza alocării sumelor necesare inspectoratelor şcolare pentru a finanţa cheltuieli salariale în unităţile de învăţământ de stat şi, de asemenea, la baza calculelor bugetelor autorităţilor publice locale pentru alocarea sumelor de finanţare a cheltuielilor materiale aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi a bugetelor unităţilor de învăţământ particular şi confesional acreditate, lucruri necesare pentru finanţarea cheltuielilor salariale şi materiale", a explicat Cărbunaru.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că salariile profesorilor să fi majorate, Cărbunaru a menţionat că discuţiile cu reprezentaţii federaţiilor din educaţie continuă pentru a atinge "cea mai fezabilă formulă de înţelegere din perspectivă salarială".
"Discuţiile pe care atât prim-ministrul, cât şi alţi membri ai Guvernului le-au avut în ultima perioadă cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din sistemul de educaţie din România s-au axat şi pe această perspectivă a îmbunătăţirii nivelului de salarizare în sistemul de educaţie. Detaliile concrete ale acestui acord - care este încă în discuţie - şi atât Guvernul, cât şi reprezentanţii federaţiei şi-au manifestat deschiderea pentru a continua discuţiile, pentru a atinge, până la urmă, cea mai fezabilă formulă de înţelegere din perspectivă salarială. Ceea ce am prezentat astăzi include o formulă de calcul care acoperă şi o astfel de perspectivă de creştere salarială. Detaliile concrete ale modului în care se face acest calcul, cum se implementează la nivel local le poate oferi Ministerul Educaţiei", a arătat Cărbunaru.