DAN MANOLESCU, DESPRE RESCRIEREA CODULUI FISCAL: "Holdingurile ar putea fi scutite de impozitul pe câştigul de capital"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 7 octombrie 2013

"Holdingurile ar putea fi scutite de impozitul pe câştigul de capital"

Autorităţile intenţionează să introducă în noul Cod Fiscal, care se află în procedura de rescriere, unele prevederi favorabile pentru companiile de tip holding, după cum ne-a spus Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit domniei sale, printre acestea se numără scutirea de la impozitul pe veniturile obţinute din câştigul de capital şi din lichidarea unora dintre firmele pe care le controlează.

Potrivit consultantului fiscal Dan Schwartz, în prezent, veniturile obţinute din câştigul de capital sunt taxate cu impozitul pe profit.

În ţara noastră nu există o legislaţie care să permită organizarea companiilor în structuri de tip holding, ne-a mai spus domnul Schwartz, subliniind că noua iniţiativă a Ministerului de Finanţe este binevenită.

O altă prevedere pe care ministerul de resort o are în vedere este modificarea măsurii de plată a TVA la încasarea facturii, aceasta urmând să devină opţională.

Potrivit lui Dan Manolescu, procedura de rescriere a Codului Fiscal se află într-un stadiu destul de avansat: "S-a lucrat mult la acest proiect, astfel încât ne aflăm într-un stadiu foarte avansat. Am avut grupuri de lucru în cadrul cărora oamenii de afaceri au făcut propuneri de măsuri pe care le consideră utile. În acest moment, lucrăm la o analiză pentru a vedea care este impactul pe care noul cod îl va avea asupra bugetului".

Domnul Manolescu ne-a spus că este dificil de estimat o dată la care specialiştii ar putea finaliza procesul de rescriere a Codului Fiscal, mediul de afaceri preferând să aibă la dispoziţie o perioadă mai lungă pentru dezbateri, iar noul cod să intre în vigoare începând din 2015.

"Dorim să facem un cod mai clar, mai structurat, am încercat să corelăm titlurile între ele. Nu urmărim să avem un Cod Fiscal subţire, ci unul structurat, care să cuprindă pe larg toate explicaţiile necesare. Conţinutul nu va fi modificat, structura taxelor va fi aceeaşi", ne-a precizat oficialul MFP.

La rândul său, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afacerilor (AOAR), susţine că rescrierea Codului Fiscal este o acţiune de durată, care vizează corelarea tuturor modificărilor fiscale făcute în ultimii zece ani.

În opinia domniei sale, care salută această iniţiativă, procedura nu poate fi terminată atâta vreme cât apar modificări în domeniu.

"Autorităţile ar trebui ca, după ce mai fac unele modificări fiscale necesare, să facă un «stop cadru» şi să finalizeze operaţiunea de scriere a Codului Fiscal. Atât timp cât totul este fluid, iniţiativa nu poate fi finalizată".

Reorganizarea administraţiei fiscale a produs un şoc în domeniu, dar şi în mediul de afaceri, potrivit lui Cristian Pârvan.

Domnia sa ne-a precizat că, pe lângă măsurile menţionate de Dan Manolescu, autorităţile discută şi pe marginea reducerii CAS şi TVA.

Cele două măsuri nu pot fi adoptate, însă, în acelaşi an, în opinia Guvernului, astfel încât, cel mai probabil, anul viitor va fi redusă contribuţia la sistemul asigurărilor sociale, iar în 2015 - Taxa pe Valoarea Adăugată, potrivit reprezentantului AOAR.

Dan Manolescu susţinea, în primăvară, că autorităţile ar fi intenţionat ca în această toamnă să trimită draftul noului Cod Fiscal în Parlament pentru dezbatere: "Nu spunem că actualul cod este greşit şi nici nu dorim să reinventăm noi roata cu un nou Cod Fiscal. Acesta a trecut prin multe modificări care erau necesare în ultimii ani. Singura problemă este faptul că aceste schimbări au avut loc într-un timp foarte scurt".

Dan Schwart este de părere că, în urma rescrierii, acest cod va înregistra un mare progres.

Program de garantare a creditelor pentru IMM

Guvernul urmează să ia în discuţie aprobarea unui program de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit unui proiect de Ordonanţă obţinut de Ziarul BURSA.

Documentul subliniază că limita plafonului de garantare este de 2 miliarde lei, programul fiind unul multianual "de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii", ce se va întinde pe o perioadă de 36 luni de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare.

Programul constă în acordarea unei linii de credit întreprinderilor, pentru capital de lucru, garantată de către stat în proporţie de maxim 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Valoarea maximă a unui credit garantat va fi de 5 milioane de lei/IMM pe o perioadă de maximum 24 luni, cu posibilitatea prelungirii cu maximum 12 luni.

Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru.

Nu vor fi eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului IMM-urile din sectoarele intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa se elimine impozitul pe castigul din piata de capital si pt pers fizice.

    1. Asa da, domnilor... Sa se gandeasca lumea la ce tipa nebunii de ani de zile... Diminuarea impozitelor pe veniturile din piata de capital vor incuraja dezvoltarea pe baza acestei metode, pentru emitenti. Si in curand, poate si speculatiile/investitiile vor fi incurajate, pt.investitori (oricare ar fi ei, pers.fiz.sau jur.). Si atunci, cresterea pietei de capital va fi naturala si sanatoasa. Nu uitati, monopolul bancar este crunt. Nu observati ca BNR nu reuseste sa determine bancile sa micsoreze dobanzile? De aceea, nu putem sa avem si noi fonduri de dezvoltare la rate normale de dobanzi, iar dezvoltarea si investitiile stagneaza, Romania sta pe loc. Pt.D-zeu, trebuie sa iesim din mocirla asta de oameni politici incapabili si corupti, egoisti si mincinosi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb