Ministerul Finanţelor Publice (MFP) analizează posibilitatea introducerii de plafoane pentru contribuţiile de sănătate, având în vedere că ţara noastră ocupă una dintre primele poziţii în privinţa taxării forţei de muncă, potrivit secretarului de stat Dan Manolescu.
"În România, sistemul de deduceri este foarte învechit", a afirmat domnia sa, în cadrul conferinţei anuale de taxe a PwC România.
Oficialul MFP a continuat: "În alte state există un sistem de credite fiscale, care se acordă direct din impozit, există plafonări în zona contribuţiilor sociale. Bulgaria a plafonat contribuţiile la sănătate şi la pensii la un nivel mediu de 1.200 de euro, ceea ce înseamnă că peste acest nivel de venit persoanele nu plătesc decât cota de impozit. Toate aceste detalii creează diferenţieri între sistemele fiscale de taxare a forţei de muncă, iar România este fruntaşă la acest capitol, pentru că sistemul de deduceri sau de plafonare nu funcţionează".
Plafoanele ar trebui să fie corelate cu pachetul minim de sănătate, care se află încă pe masa Ministerului Sănătăţii, consideră Dan Manolescu.
"Dacă există un pachet de sănătate pe care sistemul de asigurare îl oferă, acesta trebuie corelat cu ceea ce contribuitorii plătesc pentru acest pachet. Dacă ceea ce se întoarce din sistem este plafonat, nu ar fi normal ca ceea ce intră în sistem să nu fie plafonat", a mai declarat domnia sa.
Secretarul de stat a subliniat că un astfel de plafon este în vigoare pentru contribuţiile la sănătate din veniturile din chirii, începând cu 1 ianuarie 2014, de cinci salarii medii brute.