Numeroase licitaţii publice sunt blocate de firme care, prin contestaţia depusă, afirmă că au un interes legitim în acest demers, cu toate că activează într-un domeniu total diferit obiectului procedurii de atribuire, a declareat ieri Dan Nica, ministrul Societăţii Informaţionale. Domnia sa a exemplificat: "O firmă care a contestat o lictaţie a Ministerului pentru Societatea Informaţională avea o cifră de afaceri care nu reprezenta nici măcar 0,01% din valoarea estimată a contractului, deci nu s-ar fi putut califica la licitaţie nici măcar ca terţ. Şi atunci mă întreb ce interes legitim a avut prin acest demers. De fapt, în opinia mea, firma nu avea niciun interes legitim, aşa cum se întâmplă în mai mult de 90% din cazuri, ci doar unul patrimonial, respectiv blocarea licitaţiei şi, apoi, retragerea contestaţiei dacă se înţelegea cu firma care într-adevăr avea un interes legitim în procedura respectivă".
Ministrul a mai susţinut ieri că sintagma "interes legitim" ar trebui definită clar în legislaţia achiziţiilor publice ca să se evite blocarea licitaţiilor publice de către firme care au doar un "interes patrimonial":
"Sunt mulţi cei care contestă licitaţiile şi care consideră că acţiunea lor este legitimă Este clar că acela care contestă are lipsă de apetit pentru participare la licitaţie. Pentru noi, este o formă de şantaj. Nu urmăreşte altceva decât un folos anume. Pierdem toţi din asta", a mai afirmat Dan Nica. Ministrul pentru Societatea Informaţională a menţionat, totodată, că depunerea cât mai multor contestaţii la o licitaţie a devenit < concurs naţional > în România.
De asemenea, ministrul Dan Nica a spus că o cerere de rambursare pentru accesarea de fonduri europene poate ajunge şi la 95 de volume: "Ajungem să le cărăm pe holurile ministerului cu ajutorul cărucioarelor de serviciu. Putem avea şi 20.000 de semnături pentru o cerere de rambursare mai complicată. E noaptea minţii!". În plus, domnia sa a adăugat: "Vrem să implementăm un sistem electronic prin care să treacă aceste documente, dar este un algoritm foarte complicat". Dan Nica a mai spus că poate dura chiar şi câţiva ani de zile până când să fie schimbată legislaţia în vigoare, date fiind condiţiile extrem de aspre pe care le impune Comisia Europeană.
De asemenea, conform ministrului, la preluarea mandatului, peste 3000 de proiecte depuse nu fuseseră deschise: "Cu un efort mare am reuşit să aducem la lumină aceste proiecte, care nici măcar nu erau deschise". Totodată, ministrul pentru Societatea Informaţională a precizat că nici măcar una dintre aceste cereri de rambursare nu a fost completată corect, trăgând un semnal de alarmă în privinţa acestui aspect: "Dacă un proiect nu este bine făcut şi nu respectă un minimum de redactare, nu se califică. Sunt foarte multe firme aşa zise de consultanţă care nu fac nimic altceva decât să ia banii şi atât", a completat domnia sa.