DAN PAUL, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI BROKERILOR: "Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - un FPS mai prost"

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie 2017

"Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii - un FPS mai prost"

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii pe care autorităţile doresc să-l lanseze în acest an nu respectă termenul de fond din legea pieţei de capital, nu are un scop real şi este, de fapt, un FPS mai prost (FPS - fostul Fond al Proprietăţii de Stat, actualmente AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), ne-a declarat domnul Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Domnia sa a declarat, recent, în cadrul conferinţei "Energia în priză", organizată de ziarul BURSA: "Din ce am observat în spaţiul public, se doreşte crearea unei entităţi care se cheamă fond - Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvoltare, celebrul fond pe care îl aşteptăm cu toţii -, dar acesta nu respectă Legea pieţei de capital, adică nu are acest atribut. Mai mult, acesta va fi o excepţie de la foarte multe legi din România. Mulţi avocaţi mi-au spus că acest lucru ar fi neconstituţional, ceea ce cred şi eu. De fapt, prin acest fond se creează un nou FPS, nici măcar un AVAS, unde mai multe pachete de acţiuni, împreună cu nişte bani, se pun într-o nouă entitate".

În opinia domniei sale, un fond suveran ar trebui să fie un fond alimentat din redevenţe sau din alte surse clar definite, şi să aibă un scop: să intervină în mai multe domenii atunci când apare o criză. "Acest fond nu are, însă, niciun fel de scop. Observ un mare amatorism la guvernarea din România", a mai spus Dan Paul.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost finalizat şi lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, instituţia care va supraveghea Fondul. Acesta va cuprinde 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro).

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) în legătură cu clasificarea Fondului (bugetar/în afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba într-o şedinţă din luna septembrie şi transmite apoi Parlamentului.

Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni, şi din aport în numerar de 1,85 miliarde lei, din care o sumă de 50 milioane lei va fi vărsată la constituire, în 2017.

Companiile incluse în fond sunt: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională Aa Sării (51%), IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Acest fond este o ABERATIE COMUNISTOIDA, o sursa de bani si functii pentru clientela si sinecuristii de pardit (pesedii incompetenti, dar vesnic flamanzi...)...

    1. Bine. Asta-i nivelul tau. Mai citeste.

    Nu inteleg ce nevoie mai au de povestea asta cu fondul suveran , cand companiile de stat pot sa dea la buget dividende atat de mari si sa se imprumute la nevoie (obligatiuni , credite ) foarte ieftin.

    1. Ce mare gânditor al pieței de Capital domnul Dan Paul ? o demonstreaza cotă de piață extraordinara a finaco care ii permite să facă aprecieri despre oricine si orice ? Dar cred că un contract pentru gestionarea portofoliului fsdi cu finaco ...ar dovedi priceperea..si ar rezolva problema cotei de piata. Ar mai fi ceva...toti angajati de La fsdi sa faca cursuri de pregătire la asociația brokerilor ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb