Dan Şova a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile

Anticorupţie / 5 iunie 2015

Dan Şova a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile

Procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe senatorul Dan Şova, pentru infracţiuni comise când era avocat în cadrul "Şova şi Asociaţii", în dosarul privind corupţia la companiile energetice Turceni şi Rovinari în care procurorii au dispus astăzi urmărirea penală faţă de premierul Victor Ponta.

Senatorul Dan Şova a declarat, vineri, la ieşirea din sediul DNA, că procurorii au extins acuzaţiile pe numele său în dosarul "Turceni-Rovinari", însă nu a dat detalii referitoare la faptele penale care i le impută de procurorii anticorupţie.

"Este public din 2011. Ceea ce s-a făcut atunci e public din 2011. Domnul Ponta a pus şi pe blog de atunci nu e niciun secret. Nu sunt sume mari, sumele de bani sunt justificate profesional", a declarat Dan Şova, referitor la noile acuzaţii ale DNA.

Procurorii îl acuză Dan Şova de 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, de evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, comise în perioada când era avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii".

În aceeaşi cauză, procurorii menţionează că efectuează faţă de Şova şi acte de urmărire penală pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu. În legătură cu aceste fapte, procurorii au solicitat Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului, însă cererea a fost respinsă de plenul Senatului, comunicarea oficială fiind primită de procurorii DNA la data de 4 iunie 2015.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, procurorii arată că la data de 30.08.2007, între SCA "Şova şi Asociaţii" reprezentată de Şova şi Cabinetul Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel" reprezentat de Ponta s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

În perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Ponta a falsificat 17 facturi fiscale menţionând în cuprinsul lor împrejurări necorespunzătoare adevărului în sensul că a prestat activităţi juridice în temeiul convenţiei de conlucrare încheiată cu SCA "Şova şi Asociaţii".

Fiecare factură fiscală a fost folosită, după întocmire, prin înregistrarea atât în contabilitatea cabinetului de avocat cât şi în contabilitatea societăţi de avocatură.

Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, societatea de avocaţi SCA "Şova şi Asociaţii", a efectuat plata contravalorii celor 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, emise de Ponta.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-a înţeles cu Şova să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008.

În realitate, Ponta nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

În perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, societatea de avocaţi a transmis lui Ponta dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.

Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA "Şova şi Asociaţii", la solicitarea expresă a lui Ponta. În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri.

În perioada octombrie 2007 - iunie 2009, societatea de avocaţi a transmis unei persoane, afin de gradul II cu Ponta, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv în scop personal (fără vreo legătură cu activitatea societăţii de avocaţi) a autoturismului marca Audi Allroad. Bunul fusese achiziţionat în vederea desfăşurării activităţii societăţii de avocaţi. Societatea de avocaţi a plătit avansul, ratele de leasing şi toate cheltuielile aferente contractului până la sfârşitul anului 2009.

În tot acest timp, societatea de avocaţi a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit şi de alte deduceri. În luna iunie 2009 autoturismul a fost declarat furat.

La data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocaţi continuatoare a SCA "Şova şi Asociaţii" a semnat un contract denumit "cooperation agreement" cu valabilitate de 4 ani, având ca obiect consultanţă juridică în materia dreptului european şi finanţării de fonduri comunitare, cu o persoană apropiată lui Şova.

În temeiul pretinsei cooperări, respectiva persoană a primit lunar suma de 3.000 euro. În realitate între cele două părţi nu a existat nici un fel de cooperare, contractul fiind încheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum şi pentru diminuarea obligaţiile fiscale ale societăţii de avocaţi.

Astfel, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 147.724,22 lei.

Sumele de bani provenite din faptele menţionate au fost dobândite de Şova în perioada aprilie 2007 - decembrie 2008 şi au fost la dispoziţia acestuia în conturile deschise de societatea de avocaţi, iar o parte din aceste sume a fost folosită în acelaşi interval de timp, în interes personal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb