Uniunea Europeană va continua să consolideze un sprijin puternic pentru o soluţie politică care să abordeze cauzele profunde ale conflictului din Siria, în conformitate cu Rezoluţia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU. ''Cred cu tărie că UE poate juca un rol esenţial în acest proces politic'', şi-a exprimat convingerea viitorul însărcinat cu afaceri al UE în Siria, Dan Stoenescu, potrivit Agerpres.
Uniunea Europeană a stat alături de sirieni şi de statele vecine care îi găzduiesc ca refugiaţi şi, de peste zece ani, de la începutul crizei, UE şi statele sale membre au fost cel mai mare furnizor de sprijin pentru sirieni, cu peste 25 de miliarde de euro, a declarat diplomatul.
Dan Stoenescu urmează să-şi înceapă la 1 septembrie mandatul de însărcinat cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, cu reşedinţa în Liban, funcţie în care a fost desemnat de către Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Conform MAE, alţi patru români ocupă în prezent poziţii de şef de Delegaţie UE: Oana Cristina Popa în Muntenegru, Denisa-Elena Ionete în Niger, Traian Laurenţiu Hristea în Mongolia şi Cristian Tudor în Kuweit.
Dan Stoenescu şi-a încheiat la 22 mai mandatul de ambasador al României în Republica Tunisiană. Într-un mesaj de rămas bun postat pe pagina sa oficială de Facebook, el şi-a exprimat încrederea că relaţiile româno-tunisiene sunt mai dinamice, iar Tunisia va continua drumul său spre o societate democratică şi prosperă. De asemenea, a lansat o invitaţie românilor să viziteze Tunisia şi să descopere frumuseţile acestei ţări, ''cultura ei antică şi oameni minunaţi''.
Turiştii români şi cetăţenii români din zona Hammamet beneficiază de serviciile unui consulat onorific special înfiinţat în 2019 în acest oraş de pe coasta Mării Mediterane, având ca arie de responsabilitate guvernoratele Nabeul şi Sousse, a amintit Dan Stoenescu.
Peste 25.000 de turişti români au vizitat Tunisia în intervalul ianuarie-octombrie 2019, potrivit estimărilor Ministerului tunisian al Turismului.
Referindu-se la investiţiile româneşti, Dan Stoenescu a spus că acestea au înregistrat o creştere îmbucurătoare şi nouă companii româneşti sunt înregistrate în Tunisia, cu un capital cumulat de aproximativ 41,581 milioane de dinari tunisieni, conform datelor statistice furnizate de către Agenţia de Promovare a Investiţiilor Străine.
De asemenea, în timpul mandatului său, au fost înfiinţate noi instituţii româneşti pentru prima dată în Tunisia, cum ar fi Centrul de Cultură şi Ştiinţă al României la Tunis (2018) şi Lectoratul de limba română de la Institutul Bourguiba pentru Limbi Moderne (2020) - Universitatea Tunis El Manar.
La sfârşitul acestui an în Tunisia urmează să aibă loc Sommet-ul Francofoniei, prevăzut iniţial pentru anul 2020, dar amânat pentru anul 2021, din cauza pandemiei. ''Am depus eforturi deosebite pentru organizarea acestui eveniment, mai ales în cadrul Grupului Ambasadorilor Francofoni/GAF. România este un stat-far al Francofoniei, care a găzduit deja Sommet-ul Francofoniei în anul 2006'', a spus Dan Stoenescu, exprimându-şi încrederea în reuşita acestui eveniment.
Diplomat cu experienţă în regiunea Orientului Mijlociu, Dan Stoenescu a fost din 2017 ambasadorul României în Republica Tunisiană. În perioada 2015 - 2016 a deţinut funcţia de ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni în Ministerul Afacerilor Externe. Şi-a desfăşurat activitatea în cadrul ambasadelor României la Madrid şi Beirut. În perioada 2011 - 2013 a fost preşedinte al European Union National Institutes for Culture în Liban, pentru două mandate consecutive, ca reprezentant al Institutului Cultural Român.