DAN SUCIU RĂSPUNDE ASPRU AFIRMAŢIILOR GRAVE ADUSE DE DARIUS VÂLCOV LA ADRESA BNR: "Vâlcov să sesizeze organele abilitate, ca să nu-şi îngreuneze situaţia juridică deja dificilă"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 martie 2019

"Vâlcov să sesizeze organele abilitate, ca să nu-şi îngreuneze situaţia juridică deja dificilă"

Vâlcov: "Dacă România vrea să împrumute azi 36 miliarde de euro, ar plăti 1 miliard de euro pe an, iar BNR administrează portofolii de o asemenea valoare şi obţine minus 80 milioane de euro; îmi doresc din tot sufletul ca noua echipă care va conduce BNR să fie una de patrioţi"

Suciu: "BNR nu a avut pierdere, ci profit considerabil, în 2017, cum de altfel a avut în fiecare exerciţiu financiar din ultimii zece ani"

Banca Naţională a României (BNR) a realizat nu o pierdere, în 2017, ci un profit considerabil, în principal pe seama bunei administrări a rezervelor internaţionale, subliniază Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale. Acesta face noi precizări pe tema rezervelor administrate de BNR, de data aceasta ca urmare a declaraţiilor făcute, duminică seara, într-o emisiune televizată, de consilierul de stat Darius Vâlcov. Reprezentantul BNR susţine că afirmaţiile lui Vâlcov sunt eronate, "demonstrând grave neînţelegeri în legătură cu gestionarea rezervei internaţionale şi cu eventuala pierdere rezultată din această administrare".

În acest context, Dan Suciu menţionează: "Rezultatul total al administrării activelor şi pasivelor în valută - care includ şi rezerva internaţională a Româ­niei - a fost de 1.441.659 mii de lei, ceea ce a dus la un rezultat operaţional total de 946.889 mii de lei şi un venit net (profit) al exerciţiului financiar de 186.715 mii de lei (Situaţiile financiare ale BNR la 31 decembrie 2017, pag. 275 -277, Raportul anual pe 2017). Conform art. 43 din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, 80% din acest venit net al BNR a fost virat la bugetul de stat (149.372 mii de lei). Din suma rămasă, 22.406 mii de lei au fost repartizaţi pentru majorarea rezervelor statutare ale băncii. Profitul menţionat a rezultat după scăderea tuturor cheltuielilor de funcţionare ale băncii, inclusiv cele de administrare, impozitare, salarizare şi altele".

Purtătorul de cuvânt al BNR menţionează că banca centrală a înregistrat profit în fiecare exerciţiu financiar din ultimii zece ani. Administrarea rezervelor valutare constituie principala sursă a rezultatului financiar pozitiv, obţinut într-un climat extern caracterizat de randamente scăzute (chiar negative pentru unele valute) pe pieţele financiare relevante în anumite perioade, adaugă acesta, subliniind: "În aceşti zece ani, BNR a plătit la bugetul de stat impozit pe profit în sumă de 4.529.700 mii de lei (aproximativ 1 miliard de euro)".

BNR reaminteşte că obiectivele principale urmărite în cadrul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale sunt siguranţa şi lichiditatea, şi nu obţinerea de profit: "Menirea rezervei internaţionale, dimensionată adecvat, este de a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi, pe această bază, de a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării".

Dan Suciu adaugă: "Din păcate, domnul Darius Vâlcov alege selectiv o singură cifră din Raportul anual pe 2017, legată de administrarea rezervelor internaţionale şi a poziţiei financiare a BNR, considerând că cifra de la pagina 166 a Raportului anual, de minus 80 de milioane echivalent euro este rezultatul total al administrării rezervelor. Interpretarea este complet greşită, dacă nu chiar manipulativă, şi ar fi putut fi evitată dacă domnul Vâlcov chiar ar fi citit şi nota care spune explicit ce reprezintă acea cifră («O componentă a veniturilor din activitatea de administrare a rezervelor internaţionale»). Această cifră este rezultatul randamentului negativ generat de portofoliul de lichiditate, necesar pentru plăţile zilnice făcute pentru acoperirea unor scadenţe de plată ale statului şi denominat în euro. În contextul unor randamente negative pentru activele în euro pe plan mondial, ca rezultat al politicilor monetare ale marilor bănci centrale (FED, BCE), acest lucru presupune păstrarea unei lichidităţi ridicate şi, implicit, de sume consistente la dispoziţie atât în numerar, cât şi în depozite pe termen scurt, o componentă care a generat pierderi pentru toate băncile centrale. Este cu atât mai meritorie activitatea BNR pentru faptul că a reuşit fructificarea altor părţi din rezerva internaţională care au acoperit pierderile şi au dus la obţinerea de profit, aducând şi contribuţii substanţiale la bugetul de stat.

În legătură cu insinuările legate de existenţa, inclusiv în Banca Naţională a României, şi a unui «alt tip de cores­pondenţă care se face cu persoane şi agenţii de rating» care «nu fac bine României şi în altă ţară acele persoane ar fi fost puse sub acuzare pentru trădare de ţară», îi recomandăm domnului Vâlcov să sesizeze, dacă are dovezi, organele abilitate, pentru a nu-şi îngreuna situaţia juridică deja dificilă, prin tăinuirea unor aşa-zise adevăruri patriotice".

Întrebat în legătură cu rezerva noas­tră internaţională de aur, Darius Vâlcov a afirmat, duminică: "Dacă spun să vină în ţară înţeleg că suntem ruşi", adăugând: "Dacă România vrea să împrumute azi 36 miliarde de euro ar plăti 1 miliard de euro pe an. BNR administrează portofolii de o asemenea valoare şi obţine minus 80 milioane de euro. Cam asta e situaţia în Româ­nia când unii se cred mai deştepţi şi pe viaţă într-un anume loc. Îmi doresc din tot sufletul ca noua echipă (n.r. de la conducerea BNR) să fie una de patrioţi. Altfel, România nu va putea să scoată capul din ţărână".

Amintim că scandalul din jurul rezervei internaţionale de aur a izbucnit recent, odată cu depunerea, la Parlament, a unui proiect de lege semnat de social-democraţii Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, prin care se doreşte repatrierea aurului. Iniţiativa legislativă prevede ca în băncile din alte ţări să rămână doar 5% din aurul ţării, în condiţiile în care acum avem 65% din totalul aurului nostru în alte state.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. sesizeaza Tudorel organele abilitate prin ordonante pentru toti cei ca valcov. garantat

    1. Pentru Kovesi ar fi mană cerească.

    Darius in legatura cu patriotii. Romania este singura tara din EU Care foloseste la calculul riscului de credit metoda standard in defavoarea celei bazata pe modele interne, modele care trebuiau insa aprobate de BNR. Din acest motiv de exemplu Erste si a marit cu 2,5 miliarde EUR activele ponderate la risc pentru a evidentia aceasta abordare diferite. Metoda standard implica insa evaluarea bazata pe raportul agentiilor de trating, vezi operatiunea ÇHISINAU:-)

    1. Ar trebui sa te numesti TUTE nu BRUTE la ce cap inteligent ai!

      un mılıard sı juma RON venıturı dın tranzactıı valutare a ınregıstrat BNR , paleste de ınvıdıe orıce chıosck valutar, de aıcı ıese profıtul BNR, frumosule:;)

    Si, ce facem cu el? Il lasam sa minta pina ne va ineca in minciuni si distruge societatea cu minciunile lui?

    Mincinosii astia si mai ales infractorii astia, categoric, trebuie scosi rapid din lantul decizional al institutiilor statului si pusi unde le este locul. La mititica. 

    In rest, dorim celelate lamuriri necesare: 

    Cum s-a creat rezerva internationala a Romaniei? 

    Cine a creat-o? 

    Are vreun drept Guvernul si alti labagii asupra ei? 

    Cum este utilizata? Ce se face de fapt cu... mormanul? 

    Mi se pare cu totul exceptional faptul ca de la o rezerva de sub 1 mld de euro in jurul anului 2000 am ajuns la mormanul asta. Este de ineles ca sudoarea varsata a fost a poporului, dar in acelasi timp se pare ca nici BNR nu a stat gura-casca.  

    Drept sa spun, rezultatul total de cca 300 mil euro - cca 1% din morman - si venitul net de cca 40 de mil euro/an, chiar nu stiu cum sa le apreciez.  

    Pare a fi OK, avind in vedere ca menirea rezervei este aceea de a asigura o baza solida actiunilor guvernamentale de dezvoltare a tarii. Actiuni pe care nu prea stim pe unde sa le gasim... 

    Spuneti povestea simpla, nu ne rataciti in rapoarte.

    Unde era Valcov cand Isarescu a scapat Romania de a intra in incapacitate de plata in 1999?

    Fura la greu si facea bisnita sa-si cumpere tablouri. Acuma s-a ajuns: ii face educatie financiara lui Isarescu desil nu are nici un fel de notiune economica... Halal consilier! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb