Dan Tartagă, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi luat 7.000 de tone de zahăr din rezerva de stat

F. A.
Anticorupţie / 5 ianuarie 2014

Fostul patron al Fabricii de Zahăr Bod, Dan Tartagă este cercetat într-un nou dosar penal pentru dare de mită şi diminuarea cantităţilor de zahăr din rezerva de stat, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), primit la redacţie.

Dan Tartagă este deja în închisoare, fiind condamnat într-un dosar acuzat de credite cu acte false. Acesta s-a predat în urmă cu două luni, după ce a fost căutat de poliţie aproape doi ani.

În acest nou dosar, mai sunt cercetaţi Valentin Costea, fost director al ANRSPS - UT 350 Popeşti Leordeni, judeţul Ilfov (Administraţia Naţională a Rezevelor de Stat şi Probleme Speciale) şi Vasilica Poenaru, angajată la aceeaşi instituţie. Cei doi funcţionari sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, luare de mită şi fals.

Potrivit rechizitoriului, Dan Tartagă a dat dispoziţie angajaţilor să scoată, în 2009 şi 2010, aproape 7.000 de tone de zahăr din rezerva de stat, aflată la păstrare în fabrica de la Bod. Cei doi angajaţi de la ANRSPS au primit mită să nu verifice periodic cantitatea de zahăr din rezervă.

Potrivit rechizitoriului: "În lunile ianuarie-martie, mai-septembrie 2009 şi în luna ianuarie 2010, inculpatul Dan Tartagă a dat dispoziţie angajaţilor Fabricii de Zahăr Bod să scoată şi să valorifice, fără aprobarea ANRSPS zahăr din rezerva de stat aflat în păstrare la această societate, cu consecinţa diminuării rezervei de stat cu cantitatea totală de 6.558.794 kg zahăr (6.279.644 kg în 2009 şi 279.150 kg în 2010). Prin intermediul angajaţilor i-a dat inculpatului Valentin Costea, directorul executiv al ANRSPS - UT 350, produse alimentare, materiale de construcţii şi i-a achitat servicii de transport în valoare totală de 59.440,55 lei, pentru ca acesta din urmă să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind asigurarea integrităţii cantitative a rezervei de stat depozitată la Fabrica de Zahăr Bod. În acest sens, inculpatul Valentin Costea nu a controlat activitatea realizată de inculpata Vasilica Poenaru la sediul SC Fabrica de Zahăr Bod SA, a recepţionat formal zahărul împrospătat, cu consecinţa producerii la nivelul UT 350 a unui prejudiciu în valoare de 12.559.288 lei reprezentând contravaloarea cantităţii de 6.279.644 kg zahăr luată fără drept de inculpatul Dan Tartagă din rezerva de stat în anul 2009, a unui prejudiciu în valoare de 196.166,06 lei reprezentând plata nelegală a unor chirii şi contravaloarea serviciilor de transport efectuate în interes personal cu autoturismul de serviciu precum şi salariul primit de şoferul său. Mai mult, inculpaţii Valentin Costea şi Poenaru Vasilica au întocmit în fals documente, pe care le-au folosit pentru a justifica propunerea de suplimentare a cantităţii de zahăr scoasă la împrospătare în anul 2009, plata către SC Fabrica de Zahăr Bod a cheltuielilor de depozitare şi obţinerea de la ANRSPS a unei părţi din suma destinată achitării chiriei. În vederea recuperării acestui prejudiciu, s-a instituit măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor".

Dosarul se va judeca la Tribunalul Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb