PNL va contesta la Curtea Constituţională a României (CCR) legea pensiilor, a anunţat, duminică, vicepreşedintele partidului Dan Vîlceanu, potrivit Agerpres.
Liderul PNL a afirmat: "PNL va contesta la CCR această lege pe care o considerăm a fi cras neconstituţională. Această lege leagă pensia de invaliditate de un stagiu minim de cotizare. (...) Practic, românii care nu au contribuit minim 15 ani la sistemul de pensii şi suferă un accident de muncă sau o boală nu vor primi pensie ceea ce este clar neconstituţional".
În opinia liberalilor, actul normativ creează o discriminare între persoanele cu dizabilităţi, în sensul în care doar nevăzătorii beneficiază de o treime dintr-un stagiu complet de cotizare pentru a primi pensie.
Dan Vîlceanu a precizat că o altă problemă a viitoarei legi este lipsa vreunei legături cu contributivitatea. Domnia sa a menţionat: "Există o întreagă discuţie cu conceptul de datorat şi plătit pentru a primi pensie. (...) Există mai multe companii de stat care reţin contribuţiile angajaţilor şi nu le plătesc la sistemul de pensii, fapt care duce contribuabilul în situaţia de a nu primi pensie pentru perioada în care aceste contribuţii nu au fost plătite. (...) Această lege introduce o mare nedreptate şi mă refer la faptul că, de exemplu, la un stagiu minim de cotizare de 15 ani ori că vei contribui la salariul minim pe economie ori la cel mediu pe economie pensia pe care o vei primi este pensia minimă şi atunci este clar că, cel puţin din punct de vedere al contributivităţii, această lege este strâmbă, este o lege proastă pentru că încurajează practic cetăţenii ca după 15 ani să nu mai muncească".
Vicepreşedintele PNL a a arătat că peste 65% dintre beneficiari vor primi pensia minimă. Potrivit lui Dan Vîlceanu, legea pensiilor creează "o mare nedreptate" pentru salariaţii care au lucrat în grupa I şi grupa II de muncă, aceştia urmând să primească o pensie mai mică decât cea calculată conform actualelor prevederi.
Liberalii propun ca venitul cumulat din pensii şi alte indemnizaţii care depăşeşte 5.000 de lei să fie impozitat cu 80%, dând ca exemplu pensia preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, care este de peste 30.000 de lei.
Proiectul legii pensiilor urmează a fi dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, după ce săptămâna trecută a fost retrimis la Comisia de muncă. Atunci UDMR a ameninţat că nu va vota actul normativ, deoarece amendamentele propuse pentru persoanele cu dizabilităţi au fost iniţial respinse de membrii comisiei de specialitate.
Legea pensiilor a fost votată de Senat în 26 noiembrie 2018, iar de la începutul lunii decembrie ea se află în Camera Deputaţilor, procedura derulându-se cu greutate, din cauza coaliţiei PSD-ALDE care a pierdut majoritatea în camera inferioară a Parlamentului. Pe acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este for decizional şi de aceea membrii coaliţiei de guvernare sunt nevoiţi să negocieze cu parlamentarii altor formaţiuni politice pentru ca actul normativ să întrunească în plen numărul de voturi necesare pentru a fi adoptat în forma dorită de PSD şi ALDE.