Danemarca va taxa emisiile de metan ale vacilor şi porcilor

S.B.
Internaţional / 10 iulie

Danemarca va taxa emisiile de metan ale vacilor şi porcilor

Danemarca va deveni prima ţară din lume care va taxa emisiile de carbon ale şeptelului, o măsură unică destinată să aducă ţara scandinavă mai aproape de obiectivul său privind ajungerea la neutralitatea emisiilor de carbon în 2045, informează Agerpres.

Începând din 2030, emisiile de metan provocate de flatulenţa bovinelor şi porcilor vor fi taxate cu 300 de coroane (40,2 euro) pentru fiecare tonă de echivalent CO2.

Cinci ani mai târziu, în 2035, nivelul taxei va creşte la 750 de coroane (aproximativ 100 de euro) pentru pentru fiecare tonă de echivalent CO2, conform unui acord convenit la finele lunii iunie între Guvern, o parte a opoziţiei şi reprezentanţii fermierilor, industriei şi sindicatelor.

Textul urmează să fie aprobat de Parlament, care îl va examina după vacanţa de vară.

Pentru Christian Fromberg, specialist în agricultură la Greenpeace, textul "oferă un motiv de speranţă în contextul în care multe ţări dau înapoi cu acţiunile lor în domeniul climatic". "Chiar dacă taxa pe carbon ar fi trebuit să fie mai mare şi introdusă mai devreme, reprezintă totuşi o etapă importantă", a spus Christian Fromberg.

În schimb, pentru Asociaţia daneză pentru o agricultură sustenabilă, acordul este unul "inutil". "Este o zi tristă pentru agricultură", a estimat Asociaţia într-un comunicat de presă.

"Ca fermier, mă simt inconfortabil să iau parte la un experiment incert care ar putea ameninţa securitatea aprovizionării alimentare", a spus preşedintele Asociaţiei, Peter Kiaer, reamintind că Noua Zeelandă a trebuit să anuleze o propunere similară din cauza protestelor fermierilor.

Pentru a reduce nota de plată a fermierilor danezi, planul autorităţilor de la Copenhaga prevede o deducere fiscală de 60%. Costul real pentru crescătorii de animale ar urma să fie de 120 de coroane (16 euro) pentru o tonă de echivalent CO2, urmând să crească la 300 de euro cinci ani mai târziu.

Cu toate acestea, calculele Ministerului danez al Economiei arată că, în urma introducerii acestei taxe, aproximativ 2.000 de locuri de muncă ar putea dispărea în sectorul creşterii animalelor până în 2035.

Veniturile generate de taxă vor fi reinvestite în tranziţia ecologică a sectorului agricol. Peste 60% din suprafaţa Danemarcei este alocată agriculturii.

În plus, lăsarea în pârloagă a 140.000 de hectare ar urma să permită majorarea stocării de carbon în sol, pentru a reduce concentraţia de gaze cu efect de seră în atmosferă.

La scară mondială, Danemarca este unul din principalii exportatori de carne de porc, care reprezintă aproape jumătate din exporturile agricole ale ţării, potrivit Consiliului danez pentru agricultură şi alimentaţie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. urmeaza taxa pe flatulentele oamenilor.....viitorul suna bine!...;)))

    1. important este sa scada nivelul de trai

      Voi sunteti aia care acum 400 de ani il ardeati pe rug pe Giordano Bruno si sustineati ca Pamantul e plat:-)...Cand nu vom mai avea o planeta locuibila, veti realiza ca inseamna educatia si preventia:-)

      Adica animalele fac planeta mai putin locuibila? Pe langa ca e dubios stiintific sa declari ca cresterea dioxidului de carbon in atmosfera, la nivelul la care are loc, face planeta mai putin locuibila. Deocamdata duce la recolte mult mai bune decat in trecut.

      E ridicol sa faci chestiile astea cand populatia Pamantului va scadea in urmatoarea suta de ani, in 90% din tari natalitatea e in scadere. 

    Dioxidul de carbon din Coca Cola si alte bauturi carbogazoase, bere, etc il taxeaza cineva? A, nu... pentru ca bine....

    Țara cu cel mai mare nivel de trai din lume,mai urmează sa taxeze bășinoșii,treaba lor, oricum planeta nu va fi salvată cu așa ceva eventual vor deveni vegetarieni, industria de armament duduie în lume, războaie peste tot toată economia mondială se bazează pe sistemul capitalist de creștere economică cu orice preț,deci oricum imposibil de redus poluarea în maxim 50 de ani mare parte din planetă va fi nelocuibilă, sistemul capitalist va distruge această planetă cu Brio,a zis asta acum doi ani și clubul de la Roma, dacă nu va fi schimbat sistemul economic pe planeta noastră atunci omenirea se va autodistruge, oamenii își merită soarta,devin niște vite manipulate de sistem

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb